Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Knez: Biograd na Moru će postati sveučilišni grad

19.02.2012. 23:00
Knez: Biograd na Moru će postati sveučilišni grad


U ime diplomanata tople riječi zahvale uputila je najuspješnija studentica prve generacije Neda Marić iz Vukšića s prosječnom ocjenom 4,1. Najbolja diplomantica dobila je pohvalnicu i nagradu. Zanimljivo, najbolji student druge, treće i četvrte generacije je top-student iz Bibinja Vice Karaban, istaknuti član HSP-a, koji trenutačno ima prosjek od nevjerojatnih 5,0.


Prošla subota bit će zabilježena kao povijesni dan za školstvo i obrazovanje u Biogradu na Moru. U zvanje stručnog prvostupnika ekonomije promovirano je ukupno 18 prvostupnika. Svečana promocija prve generacije diplomanata Dislociranog stručnog studija Visoke škole za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti Baltazar Adam Krčelić iz Zaprešića, održana je u biogradskom hotelu Bolero.
Biogradski gradonačelnik Ivan Knez biranim se riječima i s puno emocija zahvalio rano preminulom dekanu prof. Nikoli Skledaru te prodekanu za financije i razvoj mr. sc. Vinku Moroviću i predsjedniku GV-a Tončiju Šangulinu, bez čijeg izuzetnog truda i zalaganja, kaže, ne bi ni bilo biogradskog studija.
– Mislim da nije potrebno posebno naglašavati svekoliko značenje ovog obrazovanja za naš grad. A prije pet godina kad smo Tonči Šangulin i ja vrlo često putovali u Zaprešić na razgovore i pregovore o osnivanju prvog studija u Biogradu na Moru uopće, mnogi su nam se podrugivali i smijali. Štoviše, oporba ali i dobar dio vlasti bili su protiv Dislociranog stručnog studija Visoke škole za poslovanje. Bez obzira na sve mi smo uspjeli. Doveli smo stručni studij i studente u kraljevski grad u srcu Jadrana, već poznatom retorikom govorio je Knez.
Dislocirani stručni studija s pravom javnosti zbog kašnjenja projekta proširenja zgrade Srednje škole djeluje u neadekvatnim uvjetima. Trenutačno je u tijeku prva faza, proširenje škole za dvije učionice.
– Ako uspijemo ubrzati i pobijediti tromu državnu administraciju od jeseni će se studij preseliti u nove prostorije, u staru školu kod ‘katastra i socijalnog’. Javno-privatnim partnerstvom obnovit ćemo i adaptirati tri učionice sa svim potrebnim dodatnim sadržajima te će Dislocirani stručni studij djelovati u znatno primjerenijem uvjetima i potpuno samostalno, najavio je Knez.
– Biograd na Moru će postati sveučilišni grad, u to nema sumnje, poručio je Ivan Knez.
Kad se govori o biogradskom studiju riječ je o trogodišnjem stručnom studiju ekonomije i financija čiji program je koncipiran po modelu suvremenih europskih koledža. Privukao je zanimanje studenata pa je izvjesno da bi ubuduće ova škola mogla zaživjeti u svim svojim oblicima. Ovaj studij je danas konjunkturan u svijetu jer financijska industrija danas traži nove profile kadrova.
– Stručni studij za poslovnu ekonomiju i financije koji u Biogradu djeluje od 2008. godine, opravdao je povjerenje studenata i profesora te se profilirao kao visoka škola kvalitetne studijske izobrazbe, rekao je u uvodnom slovu dekan prof. dr. sc. Milan Jurina.
Pozdravljajući ponosne i vidno uzbuđene prve biogradske diplomante, njihove obitelji i rodbinu te brojne uglednike i goste dekan Jurina je istaknuo kako se ovaj zajednički obrazovni projekt škole u Zaprešiću i Grada Biograda na Moru pokazao kao iznimno obostrano koristan.
– Diplomanti ostanite vjerni načelima struke i u poslu razvijajte stručni i odgovorni pristup. Neka vam znanstvena istina bude vodič kroz praksu zalažući se pritom za etnička načela i moralno poslovanje, naveo je dekan Jurina pozivajući prvu generaciju biogradskih diplomanata da se i dalje usavršavaju i školuju jer, kaže, u informatičkom dobu znanja vrlo brzo zastarijevaju.
Viša škola djeluje 10 godina i trenutačno u Zaprešiću studira oko 3.000 aktivnih studenata što je čini najvećom privatnom visokom školom u Hrvatskoj. U Dislociranom stručnom studiju Visoke škole za poslovanje i upravljanje u Biogradu na Moru studira 80 studenata, od toga 30 studenata na prvoj godini.
– Djelujte tako da to bude za dobrobit naše domovine, Republike Hrvatske i za vašu osobnu dobrobit, diplomantima je poručio dekan.
Pored navedenih na svečanosti promocije nazočio je i prodekan i voditelj odjeljenja u Biogradu prof. Savo Vojnović, tajnik Visoke škole dipl. iur. Ninoslav Gregurić-Bajza, predsjednik Gradskog vijeća i član uprave dislociranog studija Tonči Šangulin, ravnatelj Srednje škole prof. Božo Došen, biogradski župnik don Zdenko Milić, brojni uglednici i gosti te obitelji i rodbina prvih, povijesnih biogradskih diplomanata.
Nakon svečanosti dodjela diploma, studentske himne Gaudeamus i fotografiranja u restoranu hotela Bolero održan je prigodan domjenak.


Vice Karaban superodlikaš s prosjekom 5,0




U ime diplomanata tople riječi zahvale uputila je najuspješnija studentica prve generacije Neda Marić iz Vukšića s prosječnom ocjenom 4,1. Najbolja diplomantica dobila je pohvalnicu i nagradu. Zanimljivo, najbolji student druge, treće i četvrte generacije je top-student iz Bibinja Vice Karaban, istaknuti član HSP-a, koji trenutačno ima prosjek od nevjerojatnih 5,0.


Biogradski prvostupnici


Ivana Šaja, Katarina Kandić, Blankica Kurtov, Josipa Šangulin, Nives Jeličić, Šime Zorica, Martina Rogoznica, Mario Šangulin, Smilja Eškinja, Martina Gospić, Ivica Starčević, Neda Marić, Irena Brajanović, Kristina Lovrić, Valentina Peterko, Josipa Cvitanović, Nina Puhalović, Valentin Bakota.