Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Koliko “stupića” ima rozeta na pročelju katedrale?

19.02.2012. 23:00
Koliko “stupića” ima rozeta na pročelju katedrale?


I Japanci i Tajvanci vole upoznavati, vrlo pozorno prate što vodič govori, što im pokazuje u izuzetno starome gradu kao što je naš. Tako ih vodi gradom do Foruma, Sv. Donata, Sv. Krševana, Sv. Marije, Sv. Stošije, do Orgulja i Pozdrava suncu


Premda je, kako je poznato, Zadar više prolazni grad za grupna turistička putovanja, jer se ta vrsta gostiju ne zadržava više od nekoliko sati, nije čudno na njegovim ulicama vidjeti grupe turista i ovih hladnih zimskih dana. Čak i proteklih snježnih dana. I ove izrazito hladne i “bijele” veljače u naš grad je stiglo više skupina turista, uglavnom Japanaca, Tajvanaca i nešto malo Amerikanaca.
Svjetonazori i navike
Naravno, kako je uobičajeno, Japance je i ostale s Dalekog istoka dočekao jedan od najiskusnijih turističkih vodiča Davor Stipanić, poznat i po tomu što on na ovome području uglavnom preuzima većinu japanskih gostiju i brine se za njih sve dok su na njegovu terenu.
– Japanci su među rijetkima koji dolaze u ove krajeve tijekom svih dvanaest mjeseci u godini, ali ipak nešto izraženije u ožujku, travnju, svibnju i listopadu, napominje Davor Stipanić, najbolji ovdašnji poznavalac Japanaca i njihovih životnih navika, ali i ostalih turista iz dalekoistočnoga dijela svijeta.
On već na prvi pogled znade o kojim se turistima radi, o Japancima, Tajvancima, Tajlanđanima, Kinezima… Svi se oni razlikuju međusobno već po izgledu, a osobito po ponašanju, po razmišljanju, običajima, svjetonazorima. Za Japance turistički vodič Davor Stipanić točno zna što im treba ponuditi, što im pokazati i objasniti, što im dati za jelo, kakvu hotelsku sobu. Između ostalih zanimljivosti je i ona da Japanci ne vole tuširanje, oni traže kupaonice s kadom, a u kadi dugo sjede, meditiraju, prate tv program, opuštaju se i odmaraju. Jedu vrlo malo, zapravo i ugostitelji znaju da Japancu trebaju dati znatno manje porcije negoli Europljninu ili Amerikancu, a Japanac će nastojati sve pojesti, jer kad hrane ostane na tanjuru, to se smatra nepristojnim ili je to pak poruka da hrana nije bila dobra! Tajvanac je drugačiji, otvoreniji kao osoba, čak i po razmišljanju je više sličan zapadnjaku, ali je uglavnom dobar matematičar, pa svuda gdje god se nađe broji. Sve oko sebe zbraja, oduzima, pa su Davora Stipanića baš Tajvanci prvi i jedini dosad pitali koliko “stupića” ima rozeta na pročelju zadarske katedrale!
Zamjenska destinacija
Ta dva dalekoistočna naroda se, primjerice, razlikuju i po hrani, po onome što jedu. Dok Japanci na meniju imaju ribu, odnosno morske plodove, Tajvanci imaju mesna jela. No, jedni i drugi vole upoznavati, vrlo pozorno prate što vodič govori, što im pokazuje u izuzetno starome gradu kao što je naš. Tako ih vodi gradom do Foruma, Sv. Donata, Sv. Krševana, Sv. Marije, Sv. Stošije, do Orgulja i Pozdrava suncu. Japanca također više zanimaju mjesta čije su građevine zaštićene, koje su na UNESCO-ovu popisu, pa tako nastoje u svome programu imati šibensku katedralu, čak i više nego zadarske starine, koje se još uvijek ne smatraju zaštićenom svjetskom kulturnom baštinom.
Davor Stipanić podsjeća da je više Tajvanaca usred ove zime stiglo u Zadar i zato što su iz njihova itinerara otpale zaleđene Plitvice, pa su produžili do zamjenskoga Parka Paklenice i tako su stigli u obližnji Zadar. Događaju se nerijetko u turizmu i baš takve zamjene destinacija, pa je nedavno bila i grupa turista koja je zbog velike zime zaobišla BiH i stigla u Hrvatsku, tako i u naš grad iako ga nisu imale u planu.