Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Maslinari upozoreni na svrdlaša, a vinogradari na bolesti vina

19.02.2012. 23:00
Maslinari upozoreni na svrdlaša, a vinogradari na bolesti vina


Svi zajedno morat ćemo se uhvatiti u koštac sa svrdlašem, koji će unatoč hladnoj zimi preživjeti u krošnji maslina i koji se intenzivno hrani lišćem krošnje, ubodom i sisanjem sokova iz izbojaka, kazao je Šimičević


U organizaciji Općine Ražanac i Hrvatske poljoprivredne komore – područnog reda Zadarske županije, u četvrtak  navečer u prostoru Knjižnice “Juraj Baraković” u centru Ražanca održano je  stručno predavanje na temu  maslinarstva, vinogradarstva i vinarstva. Okupio se  veliki broj zainteresiranih  maslinara i vinogradara iz  Ražanca i okolnih mjesta,  kojima su uz višegodišnju  praksu na terenu stručna  predavanja uvijek dobrodošla.
U uvodu o načinu i potrebi zaštite maslina od bolesti štetnika u prvom redu  svrdlaša, koji je lanjske godine u maslinicima šireg zadarskog kraja napravio goleme materijalne štete, govorio je Ivan Šimičević.
 – Svi zajedno morat ćemo  se uhvatiti u koštac s ovim  štetnikom, koji će unatoč  hladnoj zimi preživjeti u  krošnji maslina i koji se  intenzivno hrani lišćem  krošnje, ubodom i sisanjem  sokova iz izbojaka i slično.  Kada se tijekom cvatnje  početkom mjeseca svibnja  bude prskalo protiv maslinovog moljca, trebat će se  isto tako provesti zaštita  protiv svrdlaša i to prije  svega preparatima Kalipso,  Rogor i Mospilan, rekao je  Šimičević.
 – Kada je riječ o integriranoj ekološkoj proizvodnji koju podupire Europska  Unija, moram vas upozoriti  na tehnološke smjernice u  kojima su prikazana sredstva za zaštitu bilja koja se  dopuštaju za takvu vrstu  proizvodnje. Također,  upozoravam vas na obvezu  vođenja evidencije o zaštiti i  korištenju zaštitnih preparata. O tome će se pri ulasku  Hrvatske u europske integracije voditi dosta računa.  Odlaganje tog ambalažnog  otpada nakon korištenja  morat će se povjeriti odgovarajućoj pravnoj osobi,  to jest tvrtki Cijan koja djeluje na području Zadarske  županije, istaknuo je uz ostalo Šimičević.
  Na temu višestruke sukladnosti i dobrih okolišnih  uvjeta u ovoj godini te o  bolesti i manama vina okupljenima je govorila poznata  zadarska enologinja Nikolina Paleka.
 – Ova i iduća godina su  jako važne za vas poljoprivrednike, vinogradare i  maslinare kad su u pitanju  poticaji. Pozivam vas da  prijavite što više obradive  površine preko programa  Agro. Net jer kad uđemo u  Europsku Uniju, obradive  površine pod vinogradima,  maslinicima i ostalim kulturama neće se moći širiti  kao do sada. Također vas  moram upozoriti da više  nema kapitalnih ulaganja,  to jest povratka poticaja za  podizanje trajnih nasada,  nego sada imamo izravna  plaćanja na površinu.  Počevši od prvog ožujka  ove godine morat ćete podnositi zahtjeve za poticaje, za što ćete na svoje  adrese poštom primiti odgovarajuće formulare, rekla je Paleka. Govoreći o  bolesti i manama vina, kao  što su vinski cvijet, octikavost, octeno vino, mliječno-kiselo vrenje ili zavrelica, sluzavost, posmeđivanje vina, crni i sivi  lom, miris na sumporovodik, okus vina na drvo i  bačvu te okus na plijesan,  te o načinu sprječavanja i  uklanjanja bolesti, Paleka  je istaknula da su one u  velikom opsegu ove godine  izražene prije svega uslijed  velike lanjske suše u doba  sazrijevanja grožđa i  otežane fermentacije u doba vrenja mošta.