Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RTL se gasi u četvrtak?

19.02.2012. 23:00
RTL se gasi u četvrtak?


Odluka o makar privremenom oduzimanju koncesije RTL Televiziji još nije donesena, iako su se svi uvjeti za to stekli još krajem prošle godine. RTL-u se zamjera neusklađenost programske osnove s koncesijskim ugovorom


RTL se još nije na čas ugasio, a ka’ će ne znamo. Parafrazom naslova serijala “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo” najlakše bi bilo opisati trenutnu, tjednima aktualnu fazu u kojoj su zapeli RTL Televizija s jedne strane i i Vijeće za elektroničke medije s druge strane. A to hoće reći da Vijeće još nije donijelo odluku o makar privremenom oduzimanju koncesije RTL Televiziji, iako je požurilo odavna reći da su se za to stekli svi uvjeti.
Krajem prošle godine RTL je zaradio treću opomenu Vijeća, i to zbog neusklađene programske osnove s koncesijskim ugovorom. RTL je dobio još 30 dana da to uradi, a nakon toga Vijeću je ostalo da sukladno propisima, ma kakvi god da su, oduzme RTL-u koncesiju privremeno, ili trajno. Činilo se da je kažnjavanje, pa bilo ono na pet minuta, stvar trenutka. No, Vijeće nije odredilo kaznu ni na prošloj redovitoj sjednici u petak, sljedeća prigoda je nova sjednica vjerojatno u četvrtak.
Procedura je spora. Još uvijek, kako se neslužbeno saznaje, traje analiza programa RTL-a, makar je evidentno da se tu nije mijenjalo ništa. Vijeće je u petak odbacilo zahtjev RTL-a za odgodu izricanja opomene. Na RTL-u i dalje tvrde da su emisije “Exluziv” i “Exploziv” i informativne i zabavne. Vijeće i dalje stoji pri ocjeni da to s informativnim programom nema nikakve veze. Dva ovna su na brvnu više od dvije godine, makar javnost na pad jednog ovna s brvna čeka skoro i tri tjedna. Nije tajna ni da su čelnici RTL usred svekolikog lobiranja da ih se ne kazni uopće te da se sugovornike traži na samom političkom vrhu države. S druge strane, u Vijeću nema jednoglasja o ovoj temi, pa dok jedni ne dvoje da bi nakon svega ne kazniti RTL značilo praktički dokinuti Vijeće kao takvo, ima i onih koji su drugačijeg stava.
Inače, usred priče s opomenama dogodila se i “Žikina Dinastija”, problem sa zakonskom potrebom da se (ne) prevode filmovi naših susjeda, srpski ponajprije. Javnost je zdušno razapela Vijeće zbog spomena potrebe titlovanja, no na žalost RTL-a, to s trećom opomenom i nema neke veze. Jezik je, uostalom, konstanta u odnosima RTL-a i Vijeća, od onoga trena kada je, predaja kaže, daleke 2005. godine tadašnji šef Uprave RTL-a Christoph Mainusch svoj prvi dopis Vijeću poslao na engleskom, da bi mu tadašnji predsjednik Vijeća Denis Peričić vratio dopis na prevođenje, uz napomenu da se u nas govori hrvatski.