Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šećerom protiv varoe

19.02.2012. 23:00
Šećerom protiv varoe


U šalicu od jednog decilitra stane 500 pčela. Napunite šalicu pčelama iz bilo kojeg dijela košnice, poklopite sitom i pospite s tri jušne žlice šećera u prahu. Pčelama to ne škodi, a varoa ugiba, otkrila je Filipi


Zadarski pčelari upoznali su se s jednostavnim i učinkovitim načinima borbe protiv varoe i nozemoze na subotnjem predavanju održanom u Gradskoj knjižnici Zadar u organizaciji Udruge pčelara Dalmatinka. Predavanje na temu “Stradanje pčelinjih zajednica” u do zadnjeg mjesta ispunjenoj multimedijalnoj dvorani održala je doktorica znanosti Janja Filipi, predavačica s Odjela za poljoprivredu krša Veleučilišta Marko Marulić u Kninu.
Prema statistici varoa i nozemoza uzrokuju pedeset posto gubitaka pčelinjih zajednica.
– Ključno je pitanje kada krenuti s tretiranjem protiv varoe. Rješenje za to je u cukru. U šalicu od jednog decilitra stane 500 pčela. Napunite šalicu pčelama iz bilo kojeg dijela košnice, poklopite sitom i pospite s tri jušne žlice šećera u prahu. Pčelama to ne škodi, a varoa ugiba jer joj se začepe dišni putovi. S tretiranjem trebate krenuti odmah ako ih na kraju prebrojite više od dvadeset i pet. Testiranje treba ponoviti uskoro ako ih je u srpnju, kolovozu, rujnu pronađeno više od pet, deset, odnosno petnaest, a ako je taj broj manji, zajednica nije u opasnost. Važno je napomenuti da svaku zajednicu treba promatrati zasebno, otkrila je Filipi pčelarima Zadarske županije jednostavan recept iz Njemačke.
– Protiv nozemoze nema lijeka. Ne smije se boriti antibioticima. Rješenje je u povećanju stupnja razine higijene. Treba provoditi više vremena u svome pčelinjaku.
Dok se problem s nozemozom može riješiti povećanjem higijenskih standarda, druga je priča s varoom. Ona je vrlo slična pčeli te kemijska sredstva koja djeluju na nju utječu i na pčele. Također, brzo razvija otpornost na kemijska sredstva zbog čega treba mijenjati načine tretiranja. Njen parazitizam se očituje kroz kraći domet leta pčele, skraćivanjem životnog vijeka, radilice slabije razvijaju mliječne žlijezde, pada reproduktivnost trutova, prenose se sekundarne infekcije.


Studijsko putovanje




U četrdeset i tri posto slučajeva pčelari Zadarske županije ne znaju zbog čega im ugibaju pčele. Glad njihovo ugibanje uzrokuje u dvadeset i jedan posto slučajeva, dok je u Hrvatskoj taj postotak dvanaest. Ove brojke ukazuju na potrebu za edukacijom s čime je Udruga Dalmatinka počela. I sami pčelari iskazali su u subotu veliki interes za novim predavanjima te predložili temu razmnožavanje matica.
Idućeg petka Dalmatinkini pčelari idu na studijsko putovanje u Sloveniju, gdje će se upoznati s iskustvima tamošnjih pčelara nakon ulaska u EU i koja će prenijeti kolegama na predavanju 10. ožujka.