Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sjećanja na neka dobra vremena

19.02.2012. 23:00
Sjećanja na neka dobra vremena


Slovenski kantautor Zoran Predin i pijanist Matija Dedić u subotu su Zadranima pružili večer ispunjenu pjesmama koje su obilježile neko drugo vrijeme, u kvalitetnom minimalističkom aranžmanu. Kako su i obećali, izveli su presjek pjesama s njihova posljednjeg albuma “Tragovi u sjeti”, a kvalitetno obrađene uspješnice raznih žanrova – od sevdaha i starogradskih, preko pastirskog rocka i zabavnih pjesama ispreplitale su se s nekima od ponajboljih pjesama iz bogatog Predinova opusa, ovoga puta u jazzy-šanonijerskoj maniri. Mahom starijoj publici “odgojenoj na stripovima i hladnom pivu” Predin i Dedić pružili su svojevrsno glazbeno putovanje kroz vrijeme izvodeći, osim Predinovih, pjesme brojnih autora poput Đorđa Balaševića, Gorana Bregovića, Jadranke Stojaković, Kornelija Kovača i Karla Metikoša.
Pjesme o ljubavi i smrti, o ljepoti i sjeti te o prošlim, ali i budućim vremenima su tek rijetke u publici ostavile ravnodušnima, a Predin se prisjetio i pokojnih velikana Boška Petrovića, Dražena Vrdoljaka i Darka Glavana te rukometnog virtuoza Istoka Putza kojima je posvetio pjesmu “Vilenjak”. Opisao je i kako je nastala pjesma “Naj ti poljub nariše ustnice”, a nije propustio priliku niti našaliti se malo na svoj račun, a malo i na račun Duška Lokina. Naime, u jednom djelu programa opisao je kako je rođen kao najružnija beba u Sloveniji, a nakon nekog vremena njegovi roditelji krenuli su kupiti ne jednu, nego dvije maske kako bi prikrili tu ružnoću, no kada su došli po njih nije ih bilo, jer ih je kupio Duško Lokin, opisao je Predin dodajući kako se toga sjeća tek maglovito.
I dok je Predin ono što je želio reći opisivao riječima, Matija Dedić svoje je misli pretakao u odlične melodije koje su se posebno mogle čuti u kratkim, ali zaista osjećajnim klavirskim solo dionicama.
Za kraj su nakon više od dva sata koncerta na bisu poručili “A sad adio, i tko zna gdje i tko zna kad”, a publici će u lijepom sjećanju ostati ova večer u kojoj su izvedene pjesme “Priča o Vasi Ladačkom”, “Te noći kad umrem”, “Što te nema”, “Priča o studentu i udanoj ženi”, “Naj ti poljub nariše ustnice”, “Čekaj me”, “Magla”, “Osoba A”, “Praslovan” i mnoge druge. Ovaj koncert će poput repertoara zasigurno ostaviti “trag u sjeti”.