Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Solidarnost zadarskih obrtnika

19.02.2012. 23:00
Solidarnost zadarskih obrtnika


Prema tumačenju Stipe Kneževića nije bolje jer je godina dobra ili su zarade prisutne, već zbog solidarnosti u kojoj obrtnici ipak s nadom u preživljavanje ne otpuštaju radnike koji im u manjim obrtima dođu gotovo obitelj


Državni zavod za statistiku zaključio je podatke o kretanju broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u prosincu 2011. u odnosu na studeni iste godine te je vidljivo da se taj broj smanjio za 1,7%. Zadra i Zadarske županije tiče se podatak o smanjenju, ali, na sreću – najmanjem u zemlji.
Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, pad se bilježi u svim županijama i kreće se od 4,5% u Virovitičko-podravskoj županiji do 0,6% u Zadarskoj županiji.
Najbolja županija prema ovim podacima – Zadarska, prema tumačenju Stipe Kneževića i drugih predstavnika obrtnika, nije bolja jer je godina dobra ili su zarade prisutne, već zbog solidarnosti u kojoj obrtnici ipak s nadom u preživljavanje ne otpuštaju radnike koji im u manjim obrtima dođu gotovo obitelj. Uz to, ovdašnji obrtnici bitno su smanjenje obavili već u prethodnom kvartalu – odnosno s istekom sezone i do samog listopada.
– Nažalost, u dijelu će se takva tendencija nastaviti s početkom ove godine jer je prisutno bitno odjavljivanje i čekanje drugog kvartala. Sezonalnost je sve više izražena i sve je veća razlika zaposlenosti u drugom i trećem tromjesečju u odnosu na prvo i četvrto. Bojim se da će stanje, ako politika prije svega Grada Zadra nastavi s mjerama poskupljenja kakve provodi već dvije godine, biti i teže, kazao nam je Knežević, podsjećajući da su obrtnici kroz posljednjih 20-ak godina u najgorim prilikama spašavali socijalni opstanak sredine, angažirajući i preko 14.000 obrtnika i zaposlenih, ali će se ovim mjerama uništiti i taj ventil.
U Zadarskoj županiji ukupno je koncem prosinca bilo 10.308 obrtnika i kod njih zaposlenih. To je već bitno manje nego što ih je bilo na koncu srpnja – 12.700 ili najviše u ovoj godini, dok sadašnje tendencije idu k tome da će nakon dugo vremena broj obrta i zaposlenih pasti ispod 10.000 tijekom ove zime.