Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U iščekivanju povratka ozljeđenih

19.02.2012. 23:00
U iščekivanju povratka ozljeđenih


I nakon sedamnaestog kola, odnosno petnaest odigranih utakmica, Zadar je ostao sam na vrhu A-1 lige s omjerom 12-3, ispred Jollya (11-4), koji je u prošlom kolu bio slobodan. Tako je momčad Aleša Pipana uspješno zaključila tjedan, koji je vrlo lako mogao završiti i na drukčiji način. Zabok je, naime, iskoristio zadarske probleme i došao blizu velikog iznenađenja. Malobrojna publika na Višnjiku strepjela je doslovno do posljednje minute. Tek kada je Ante Delaš, nakon dva promašena slobodna bacanja protivnika, s poludistance zabio za +7, Zadrani su mogli odahnuti. Gosti su poveli krajem prvog poluvremena i nisu pali u trećoj četvrtini, kako je to bio slučaj na nekim prethodnim utakmicama Zadra.
Upravo suprotno, u nastavku su došli do najveće prednosti od osam poena, a u 34. minuti još su imali plus pet. Imali su i nekoliko napada za moguće povećanje vodstva, nakon pogrešaka zadarskih igrača, a da su ih kojim slučajem realizirali, domaćima bi još više otežali posao. Ipak, kao da su se i oni sami prepali prilike da pobijede na gostovanju u Zadru pa više nisu uspijevali pronaći put do koša iz igre. Dragutin Črnjević, trener, kasnije je to potvrdio, kazavši kako njegova momčad nije sposobna za takav pothvat. Domaći su podigli agresivnost u obrani točno onoliko koliko je trebalo, a važne koševe za izjednačenje postigli su Zadnik (trica) i Ivanov.
Delaš preuzeo odgovornost
S egalom na semaforu bilo je ipak dosta lakše igrati, nego dok se lovio zaostatak. Stvari je u svoje ruke uzeo Delaš, koji je 14 od ukupno 23 poena postigao u drugom poluvremenu. Dvije trice za držanje priključka u trećoj četvrtini, kada situacija na terenu nije izgledala nimalo ugodno, te još osam poena u završnici. Tome je pridodao i osam skokova, te šest asistencija, a što je najvažnije, imao je dovoljno hrabrosti da u ključnim trenucima preuzme odgovornost.
U odsutnosti trojice ozljeđenih šutera, prvog strijelca Gorana Vrbanca, te Ivana Batura i Karla Vragovića, netko je morao iznijeti veći dio tereta u napadu. Tim više što ni na centarskim pozicijama Zadar nije imao pravi učinak, za što je dijelom kriv i umor od iscrpljujuće utakmice polufinala Kupa. Osjetilo se to i na kapetanu Ivanovu i na Krapiću i na Kaštropilu. U vanjskoj liniji je neke važne koševe postigao Franko Šango, a prve službene minute ove sezone upisao je Toni Brnas, koji je odradio solidnu rolu u trećoj četvrtini.
Zoran Vrkić je počeo u petorci, ali je odigrao svega osam minuta. Očito je da mu treba još vremena da se uigra s momčadi i njegov pravi doprinos se tek očekuje. Sve u svemu, kako je na kraju rekao i sam Pipan, najvažnije je da je Zadar uknjižio nova dva boda, a sve ostalo treba brzo zaboraviti.
Borba za prvo mjesto
Jer već u petak je na rasporedu gostovanje kod Jollya, što je u ovom trenutku još jedan pravi ispit zrelosti za Pipanovu momčad. Trener Zadra nada se da će do te utakmice imati na raspolaganju barem jednoga od dvojca Vrbanc-Vragović, a poželjno bi bilo obojicu, jer u Šibeniku treba očekivati vrlo tešku utakmicu. Momčad Hrvoja Vlašića je u dobroj formi, nanizala je osam uzastopnih ligaških pobjeda, te je imala i više nego dovoljno vremena za pripremu ovog dvoboja, budući da je posljednju utakmicu odigrala 4. veljače.
Bit će to direktan okršaj za prvo mjesto i jako dobar pokazatelj odnosa snaga među ovim momčadima uoči Lige za prvaka, u kojoj će obje loviti četvrto mjesto i plasman u regionalnu ligu. Zadar ima pobjedu više i +29 iz prvog susreta na Višnjiku, ali naravno da mu ne pada na kraj pameti zadovoljiti se s pristojnim porazom. Na Baldekin se ide po pobjedu, kao i tjedan dana kasnije, kada u Krešin dom stiže Split, pojačan Nikolom Vujčićem.
Aleš Pipan je nakon Zaboka poslao jasnu poruku: „Idemo pokazati tko je tko na ovom području”. Sve je to još na neki način zagrijavanje za ono što će usljediti za manje od mjesec dana, kada se najboljima iz A-1 lige priključe Cedevita, Cibona i Zagreb, ali za samopouzdanje momčadi jako je važno nastaviti pobjednički niz. A Zadar, baš kao i Jolly, ima osam ligaških pobjeda za redom. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti čiji će se niz u petak nastaviti, a čiji zaustaviti.