Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U srijedu bojkot benzinskih postaja

19.02.2012. 23:00
U srijedu bojkot benzinskih postaja


Ne čekajte da cijena dođe na 12 do 13 kuna, jer je i ovako za većinu građana neizdrživo. Vozači, poljoprivrednici, ribari, ujedinimo se, stoji u pozivu na facebooku “22.02.2012. Dan bojkotiranja svih benzinskih crpki u Hrvatskoj!”
Ne možemo više pratiti ovaj rast cijena, Vlada bi nas trebala zaštiti na neki način, a ne još podizati PDV, govore seljaci i ribari, a s njima se slažu i gotovo svi građana koje smo već u ponedjeljak ujutro zatekli na benzinskim pumpama u gradu.
Mnogi od njih odlučili su kako će se pridružiti bojkotu benzinskih crpki u srijedu, što su putem društvenih mreža potaknula grupa anonimnih građana. Cilj akcije je pokazati nezadovoljstvo trenutnim cijenama naftnih i benzinskih derivata, ali i zadati udarac naftnim kompanijama u poslovanju. Građani kojima je gorivo prijeko potrebno pozvani su da natankaju rezervoare dan prije te da u srijedu, ukoliko su u mogućnosti, izbjegnu odlazak na benzinske crpke.
– Pokažimo zube i naftnim kompanijama i državi koja ima enormno visoke namete po litri derivata. Složno im dajmo do znanja da nam više ne mogu samovoljno i bahato nametati neopravdano visoke cijene jer za to nema razloga. Samo masovan bojkot ima smisla, odazovite se u srijedu te budimo složni i ne dajte da vas zavaraju. Ako budu ignorirali bojkot, organizirat ćemo novi još duži, pa idemo do kraja. Ne čekajte da cijena dođe na 12 do 13 kuna, jer je i ovako za većinu građana neizdrživo. Vozači, poljoprivrednici, ribari, ujedinimo se, stoji u pozivu na facebooku “22.02.2012. Dan bojkotiranja svih benzinskih crpki u Hrvatskoj!”.
Kako stoji u grupi u lipnju 2008. godine prosječna cijena barela sirove nafte na mjesečnoj bazi iznosila je rekordnih $ 130 dolara. Ta 2008. godina je bila rekordna po visokim cijenama sirove nafte, ali i realnijoj cijeni iste u maloprodaji. Cijena barela na američkom tržištu trenutno je oko 99 dolara, a na londonskoj burzi 117. Ove podatke potvrdili su i neovisni stručnjaci, no kako oni kažu cijena dolara je rasla te su i cijene prilagođene dolarskim iznosima.
– Kada rastu cijene derivata kažu da je to vezano uz tečaj dolara i mediteransko tržište. No kada je tečaj dolara povoljniji i kada cijene barela sirove nafte padaju oni ili ne mijenjanju cijene ili je to pojeftinjenje od par lipa, a kada dižu cijene onda dignu maksimalno koliko se može, stoji u pozivu na bojkot.
Hoće li građani organiziranom akcijom u srijedu uspjeti utjecati na cijene ostaje vidjeti. No prema nekim prognozama, na cijene goriva utjecat će i rast PDV-a te bi nakon ovog poskupljenja moglo uslijediti i poskupljenje oko 1. ožujka kada će cijene ponovno rasti za dvadesetak lipa.