Za dezinsekciju i deratizaciju dvorišta stambenih zgrada 71.800 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Riječka tvrtka "Dezinsekcija" krenula je s provođenjem obveznih i preventivnih mjera deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije u zajedničkim prostorijama i dvorištima stambenih zgrada na području grada Zadra. Deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija na spomenutim područjima trajat će do 20. ožujka.

S riječkom "Dezinsekcijom", Grad Zadar ima četverogodišnji ugovor temeljem kojeg ta tvrtka provodi mjere obvezne i preventivne dezinsekcije, deratizacije i dezinfekcije na području grada Zadra. Na godišnjoj razini, to Grad Zadar stoji oko 1,4 milijuna kuna. Što se tiče dratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije zajedničkih prostorija i dvorišta stambenih zgrada, koja se vrši dva puta godišnje, Grad Zadar za to će ove godine izdvojiti 71.800 kuna.

Rad "Dezinsekcije" kao i ranijih godina nadzire zadarski Zavod za javno zdravstvo. Dr. Jagoda Šarunić Gulan, voditeljica Odjela dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije, pojasnila nam je kako Program mjera obvezne preventivne dezinsekcije i deratizacije predviđa larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju te proljetnu i jesensku sustavnu deratizaciju.

- Larvicidnom dezinsekcijom smatra se sprječavanje razvoja i uništavanje razvojnih oblika komaraca, dakle, jajašca, ličinki i kukuljica. Što se tiče adulticidne dezinsekcije, ona podrazumijeva suzbijanje, dakle, uništavanje letećih, odraslih oblika komaraca na otvorenom prostoru, govori dr. Šarunić Gulan te dodaje da se u proljeće paralelno s dezinsekcijom provodi i deratizacija koja podrazumijeva sustavno i planirano suzbijanje štakora i miševa koji prenose uzročnike zaraznih bolesti ili su rezervoari njihovih uzročnika.

Septičke jame, potoci i kanali oborinskih voda, zapušteni zdenci i cisterne, građevinski iskopi najčešći su vodeni mediji u koje ženke komaraca polažu jaja iz kojih se za pet do 10 dana ovisno o vanjskoj temperaturi, odnosno temperaturi vode razvijaju ličinke. Hraneći se, one prolaze kroz različite stadije, do stadija kukuljice iz kojih se legu odrasli, dakle, krilati komarci. Shodno tome, larvicidna dezinsekcija najčešće se vrši na spomenutim lokacijama, odnosno vodenim medijima.

Što se tiče adulticidne dezinsekcije, riječ je o uništavanju odraslih komaraca na otvorenom prostoru i to prskanjem.

Kako se paralelno s dezinsekcijom vrši i deratizacija, spomenimo da ona podrazumijeva postavljanje zatrovanih meka u kanalizacijski sustav, potoke i kanale oborinskih voda, ruševine i napuštene objekte, stambene objekte i okućnice te na obalu mora, odlagališta otpada i zelene površine.

U slučaju bilo kakvih pitanja i nejasnoća, građani se mogu obratiti djelatnicima "Dezinsekcije" na broj telefona 023/344-000.

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno