Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bataljaku: Vjerujemo u odličan plasman

Autor: Ivana Kocijan

19.02.2013. 23:00
Bataljaku: Vjerujemo u odličan plasman


Kad se radi, treba se raditi ozbiljno, a mi ozbiljno radimo. Čast mi je pjevati u klapi i vjerujem u dobar uspjeh, kaže Zadranin Leon Bataljaku, jedan od šestorice pjevača iz klape koja će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu
Neću reći – dovoljno je sudjelovati. Ja čvrsto vjerujem u odličan plasman. Kad se radi, treba se raditi ozbiljno, a mi ozbiljno radimo. Čast mi je pjevati u klapi i vjerujem u dobar uspjeh. Mi ćemo dati sve od sebe, kaže Zadranin Leon Bataljaku, jedan od šestorice pjevača iz klape koja će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu.
Bataljaku je inače drugi bariton klape Crikvenica koja nije prestala s djelovanjem, ali je na neodređeno vrijeme u mirovanju. Zadranin je u klapi Crikvenica pjevao od osnutka 2001. godine, a pridružio joj se tijekom studija u Rijeci. Klapi koja će nas predstavljati u Švedskoj pridružio se na poziv maestra Mojmira Čačije, autora vokalnog aranžmana skladbe “Mižerja” i producenta klapskog pjevanja.
– Rado sam se odazvao njegovom pozivu i sa zadovoljstvom prihvatio ponudu. Drago mi je da sam dio svega toga, zaključio je Bataljaku koji trenutno pjeva u klapi Niko.
Nikad dosadno
Na Eurosongu nikad nije dosadno. Izbor za pjesmu Europe svake godine prate raznovrsne kontroverze i bizarni natjecatelji, a tradicija se nastavlja i ove godine, uoči natjecanja u švedskom Malmu u kojem će se u svibnju za pobjedu boriti predstavnici trideset i devet zemalja.
Najnoviji ovogodišnji “miniskandal” vezan je uz njemačke predstavnike na Eurosongu. Na tamošnjem izboru pobjedu je odnijela grupa Cascada, nakon problematičnog glasovanja koje je više od 60 posto Nijemaca proglasilo nepravednim. Glavni problem u slučaju njihove pjesme “Glorious” prevelika je sličnost s prošlogodišnjom pobjedničkom pjesmom “Euphoria”. Iako producenti Cascade odbacuju sve optužbe za moguće plagiranje, stručnjaci su uočili brojna podudaranja s pjesmom švedske pjevačice Loreen, prozvavši je njezinom kopijom s malim stilističkim promjenama.
Izbor njemačkog predstavnika za Eurosong bio je zanimljiv i prije nego što su se pojavile optužbe za plagijat. Naime, među dvanaest natjecatelja koji su se borili za pobjedu bila su i trojica katoličkih svećenika. Trojac Die Priester već je neko vrijeme prisutan u glazbenim vodama, a prije dvije godine objavili su i album “Spiritus Dei” s klasičnim crkvenim pjesmama. Na njemačko eurovizijsko natjecanje svećenici Vianey Meister, Andreas Schatzkle i Abbot Rhabanus Petri prijavili su se s pjesmom “Ave Maris Stella” koju su izveli s njemačkom sopranisticom Mojcom Erdmann.
Problemi za Švicarce
Osim njemačke grupe Cascada, u problemima su i švicarski predstavnici na ovogodišnjem Eurosongu, glazbena skupina Vojske spasa koja će na natjecanju sudjelovati s pjesmom “You And Me”. Švicarski Heilsarmee, naime, prema pravilima EBU-a, Europske unije za radio difuziju i televiziju, ne smije nastupiti u službenoj uniformi niti s tim imenom, a tu odluku podupire i švicarska crkva. Grupa čiji basist Emil Ramsauer ima 94 godine, što ga čini najstarijim natjecateljem u povijesti Eurosonga, s druge strane poručuje kako želi nastupiti s “punim paketom” – pjesmom, showom i kostimima u koje spadaju i njihove uniforme. Budući da su uniforme “tabu”, Heilsarmee će morati pronaći novo rješenje koje će zadovoljiti uvjete koje je postavio EBU, a prema kojima su na natjecanju zabranjeni nastupi s bilo kakvom političkom i religijskom konotacijom. Kako će Švicarci riješiti problem, doznat ćemo uskoro.
U slučaju da ne odustanu od svojih uniformi, mogla bi ih zadesiti sudbina Gruzije kojoj je 2009. godine bio zabranjen nastup na Eurosongu zbog toga što je pjesma sadržavala direktnu aluziju na Vladimira Putina.
Amerikanka za Sloveniju
Dok neke zemlje muku muče s usklađivanjem s eurovizijskim pravilima, neke zemlje tih problema nemaju jer su ih drugi, većinom financijski razlozi, udaljili od ovogodišnjeg izbora. Iako je u početku bilo upitno hoće li Slovenija ove godine slati svog predstavnika na Eurosong, na kraju je odlučeno da će naši susjedi ipak sudjelovati u natjecanju. Ove godine predstavljat će ih Hannah Mancini, Amerikanka koja posljednjih šest godina živi i radi u Sloveniji. Pjesma “Straight Into Love” koju je sama napisala predstavljena je na Valentinovo, baš kao i ciparska pjesma, balada “An Me Thimase” koju izvodi Despina Olympiou. Zanimljivo je da je Cipar, baš kao i Slovenija, zbog krize razmatrao mogućnost odustajanja od nastupa na ovogodišnjem natjecanju. O otkazivanju nastupa na Eurosongu razmišljalo se i u Grčkoj, no na kraju je ipak odlučeno da će i ta zemlja sudjelovati na izboru u Švedskoj.