Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Crkva bira novi profil

Autor: Mirjana Grce

19.02.2013. 23:00
Crkva bira novi profil


Konklave počinju razbijanjem Ribarovog prstena, pečata kojim je dotadašnji papa pečatio dokumente, a papinski propovjednik opisuje stanje, potrebe i probleme Crkve kako bi kardinali izabrali osobu koja će se znati suočiti s tim izazovima, objašnjava mons. Milan Simčić


Na konklavama koje će se održati u ožujku bit će odabran 266. nasljednik sv. Petra, poglavar Katoličke crkve koji će naslijediti velikog teologa i mislioca papu Benedikta XVI. Njegov pontifikat – nakon gotovo osam zahtjevnih godina – završava na tragu onoga što je rekao prihvaćajući tu službu u travnju 2005. godine: kao “ponizan i jednostavan radnik u vinogradu Gospodnjem”. Kako je nakon najave Benedikta XVI. da se 28. veljače povlači s papinske službe objasnio predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, konklave moraju započeti između 15. i 20. dana nakon što papinska stolica ostane ispražnjena. “Tako bismo novoga papu mogli imati već za Uskrs”, rekao je Lombardi.
Tko u konklavu ulazi “papabile”, iz nje izlazi kardinalom – tako glasi uzrečica koja izražava iskustvo kako – ali ipak samo ponekad – biva s prognozama o mogućem novom papi. A u konklave za izbor 266. Petrova nasljednika, vjerojatno sredinom ožujka, ući će 117 kardinala izbornika, mlađih od 80 godina.
Sikstinska kapela
– Kardinali će najprije raspravljati o profilu pape za današnje vrijeme – onda će među njima tražiti onoga koji najbolje odgovara tom idealu, rekao je u jednoj televizijskoj izjavi mons. Nikola Eterović, glavni tajnik Sinode biskupa i time jedan od najviših vatikanskih službenika.
Kardinali novog papu biraju propisanom procedurom iza zatvorenih vrata Sikstinske kapele, a naravno konklave su obavijene tajnošću. Zakoni za izbor papa doživljavali su tijekom povijesti temeljite promjene i dopune, a konačni dokument o tome, aktualne propise za izbor pape i upravljanje Crkvom za vrijeme ispražnjenosti Svete Stolice proglasio je papa Ivan Pavao II. 1996. apostolskom konstitucijom Universi Dominici Gregis. Propisi kažu da pripreme za konklavu obavlja kardinal dekan Kardinalskog zbora koji u Vatikan poziva kardinale, a isto tako da su za vrijeme održavanja konklava kardinali izbornici smješteni u apartmanima u gostinjcu sv. Marte unutar grada Vatikana.
Ribarov prsten
“Uoči konklava simbolično se razbija Ribarov prsten, službeni pečat kojim je dotadašnji papa pečatio svoje dokumente. Konklava počinje misom Duha Svetoga kod koje papinski propovjednik, najčešće visoki prelat ili koji teolog, drži propovijed o izboru vrhovnog svećenika u kojoj opisuje stanje, potrebe i probleme Crkve te daje kardinalima poticaj da doista izaberu osobu koja će se znati suočiti s tim izazovima. Nakon toga se pročita konstitucija Pija XII. o konklavi, a tzv. konklavisti, dužnosnici za konklavu, polažu prisegu o čuvanju tajne. Svaki je kardinal svjestan: ovdje sam da po providnosti Božjoj izaberemo najpogodniju osobu za ovu službu, za ovo vrijeme”, objasnio je za naš list mons. Milan Simčić, umirovljeni visoki vatikanski dužnosnik uoči konklava 2005. godine na kojima je za papu izabran kardinal Joseph Ratzinger.
Na pitanje kako konkretno izgledaju konklave u Sikstinskoj kapeli, mons. Simčić kaže da kardinali izbornici ulaze u Sikstinsku kapelu, a konklavisti zaključaju materijalno i simbolički ulaz u nju ( latinski conclave – cum clave Mora reći »da«
I nakon izbora novog pape sve se odvija po propisanom protokolu. Prvo dekan Kardinalskog zbora službenom formulom izabranoga pita prihvaća li papinsku službu, i on treba reći “da”, jer je bilo i onih koji tu bremenitu službu nisu prihvatili. Nakon pristanka, konklave su završene, a bijeli dim iznad Sikstinske kapele vijest objavljuje svijetu.
Novi papa prima poklon ostalih kardinala, onda dekan papu pita koje ime uzima, a potom se novi papa u susjednoj sobi odijeva u bijelu papinsku odoru. Nakon toga, u povorci predvođenoj križem odlazi na balkon bazilike sv. Petra i tada kardinal iz reda kardinala đakona gradu i svijetu objavljuje: “Habemus Papam – Imamo Papu” te kaže i ime novoga poglavara Crkve. Iz te središnje lože bazilike sv. Petra u Vatikanu tada se novi papa obraća mnoštvu okupljenom na Trgu sv. Petra i podijeli svoj prvi apostolski blagoslov.
Konklave za izbor 266. nasljednika sv. Petra, za papu koji će Crkvu nastaviti voditi u ovom složenom vremenu, odvijat će se na isti način kao i prethodne, no ipak će biti posebne, na svoj način povijesne jer će se održati nakon što je jedan papa, u iznimnoj skromnosti i odgovornosti – zbog zdravstvenih razloga i poodmakle dobi – odstupio sa službe rimskog biskupa i sam rekavši da je donio odluku “od velike važnosti za život Crkve”.