Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dizajnirat će se zeleni krov na OŠ Šime Budinića

Autor: Z L

19.02.2013. 23:00
Dizajnirat će se zeleni krov na OŠ Šime Budinića


Udruga „Eko-Zadar” će u nadolazećem razdoblju provesti dva projekta na kojima će primijeniti permakulturne principe. Radi se o projektu urbanog vrtlarstva u gradskoj četvrti Bili brig te dizajnu zelenog krova na OŠ Šime Budinića


U razdoblju od 8. do 17. veljače u Zadru je održan 72-satni uvodni tečaj PDC-a, odnosno permakulturnog dizajna u organizaciji Udruge „Eko-Zadar”. Tečaj su pohađali i završili 21 sudionik/ca i svi su zaslužili međunarodno priznatu titulu – certificirani permakulturni dizajner. Idući tečaj 72-satnog PDC-a (izvorno permaculture design course) u Zadru možemo očekivati krajem ove godine.
Permakultura je održiv način promišljanja i prije svega promatranja vlastitog okoliša (vrta, dvorišta, kuće, šume) u kojem kroz niz kompleksnih međuodnosa između biljaka, životinja, klime, vode i tla pokušavamo dizajnirati sustav koji će zadržati maksimum energije i tako zaokružiti jednu održivu cjelinu. Kao i u prirodnim sustavima, većim brojem vrsta i većom raznolikošću staništa ekosustav postaje otporniji i samoodrživiji. Šumski vrt, pasivno solarno grijanje, malčiranje, kompostiranje, sustavi zadržavanja i distribucije vode, samo su djelići onoga što nazivamo permakulturom. Na nizu praktičnih primjera, potkrijepljenih znanstvenim dokazima i teorijama, grupe sudionika na kraju tečaja dizajnirale su i predstavile vlastite permakulturne sustave od kojih su neki već krenuli u realizaciju.
Permakulturni način razmišljanja i djelovanja ide za tim da umjesto trošenja postojećih, stvorimo nove prirodne resurse (biomasa, voda, bogatstvo vrsta, energija) i tako smanjimo ovisnost o fosilnim gorivima.
Udruga „Eko-Zadar” u nadolazećem razdoblju će provesti dva projekta na kojima će primijeniti permakulturne principe. Radi se o projektu urbanog vrtlarstva u gradskoj četvrti Bili brig te dizajnu zelenog krova na OŠ Šime Budinića. Projekti su otvoreni za sve zainteresirane građane i permakulturiste. Sredstva za projekte odobrena su od Zaklade Kajo Dadić te prvi puta od UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra.
Tečaj PDC-a je održan uz pomoć Zadarske županije i Maraske.