Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pokrenut stegovni postupak protiv Jadranke Kosor

Autor: Dražen Ciglenečki

19.02.2013. 23:00
Pokrenut stegovni postupak protiv Jadranke Kosor

Foto: Filip BRALA



Bivša premijerka Jadranka Kosor sada je već sasvim blizu izbacivanja iz HDZ-a, stranke kojoj je bila na čelu u razdoblju od 4. srpnja 2009. do 20. svibnja prošle godine. Naime, gradski odbor HDZ-a u Zagrebu sinoć je na hitno sazvanoj sjednici, koja je trajala manje od sat vremena, usvojio zaključak da se od predsjedništva stranke traži pokretanje stegovnog postupka protiv Jadranke Kosor zbog njezinih javnih istupa kojima je nanijela štetu stranci. Prema statutu HDZ-a predsjedništvo mora odobriti stegovni postupak kad je u pitanju član nekog od središnjih tijela stranke, a Jadranka Kosor je kao saborska zastupnica po automatizmu članica središnjeg odbora. Predsjedništvo HDZ-a zasjedat će u četvrtak, pa će se očitovati i o ovom prijedlogu zagrebačkog ogranka.
– To je vjerojatno gotovo. Ne bi gradski odbor bio izvanredno sazvan, a da onda predsjedništvo stopira inicijativu da se protiv Jadranke Kosor pokrene postupak. A kad će već ona doći na časni sud, teško da će se dobiti samo ukor, daleko je izvjesnije da kazna bude isključenje iz stranke, komantirao je sinoć visokopozicionirani HDZ-ovac.
Kako neslužbeno doznajemo, Jadranka Kosor nije bila na sjednici gradskog odbora kojeg je član kao saborska zastupnica. Odluka je donijeta većinom glasova, uz samo jedan glas protiv i to onaj Miroslava Tuđmana. Njega je upravo Jadranka Kosor stavila na izbornu listu HDZ-a, zahvaljujući čemu je sada u Saboru, a ona ga je u travnju prošle godine i primila u stranku. S druge strane, navodno je među onima koji su se zalagali za izbacivanje Jadranke Kosor, prednjačio nekadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, član predsjedništva HDZ-a.
U vrhu glavne oporbene stranke prevladava stav da je Sanaderova nasljednica “prevršila svaku mjeru” kritičkim osvrtima na politiku aktualnog vodstva HDZ-a i da bi je zbog toga trebalo izbaciti “kao što bi i ona napravila da je na Karamarkovom mjestu”. Ali, postoje i mišljenja da bi ovakav potez nanio HDZ-u više štete nego koristi.