Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Useljenje u “Mocire” po fazama, gradnju će dovršiti Abes

Autor: Nives Rogoznica

19.02.2013. 23:00
Useljenje u “Mocire” po fazama, gradnju će dovršiti Abes

Foto: Zvonko KUCELIN



Tvrtka Alcom praktično nije u stanju dovršiti radove. Imamo pozitivno mišljenje Državnog odvjetništva koje smatra da nema zakonskih prepreka za promjenu ugovornih strana, odnosno za to da tvrtka Abes d.o.o. dovrši radove, što se odnosi na sportsku dvoranu, rekao je ministar Jovanović


Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić na jučerašnjem sastanku održanom u Zadru usuglasili su se da će od Ministarstva gospodarstva zatražiti, da sukladno pozitivnom mišljenju Državnog odvjetništva, omogući prenošenje ugovora o izvođenju radova na izgradnji Centra za rehabilitaciju i odgoj mladih i djece s posebnim potrebama “Mocire” s tvrtke Alcom d.o.o. na tvrtku Abes d.o.o.
Izvijestio je to po završetku sastanka ministar Jovanović navodeći kako do konca tjedna očekuje odgovor iz Ministarstva gospodarstva.
– Od Ministarstva gospodarstva, pod kojim je javna nabava, tražimo da se omogući da preostalih 5% radova izvrši tvrtka na koju bi se prenijelo pravo ugovora o izvođenju radova. Tvrtka Alcom praktično više ne postoji i nije u stanju dovršiti radove. Imamo pozitivno mišljenje Državnog odvjetništva koje smatra da nema zakonskih prepreka za promjenu ugovornih strana, odnosno za to da tvrtka Abes d.o.o. dovrši radove, što se odnosi na sportsku dvoranu, rekao je ministar Jovanović dodajući da od Grada Zadra traži da “krene u fazno preuzimanje izgrađenog objekta”, odnosno da se “izvrši useljenje u vrtić i školu dok se ne završi izgradnja sportske dvorana”.
– Na taj način ćemo odraditi ono što je najvažnije, a to je da djeca s posebnim potrebama napokon u Zadru steknu uvjete za kvalitetniji rad i mogućnost daljnjeg razvoja sposobnosti. Radi se o objektu u kojem je osigurano 80 mjesta za djecu dječjeg vrtića, 100 mjesta za djecu osnovne škole i 50 mjesta za smještaj djece u stacionar. To je izuzetno važan objekt za djecu s posebnim potrebama koji se prostire na 7.300 metara četvornih, odnosno na 10.600 metara četvornih uključujući i okoliš. Ukupna vrijednost do sada obavljenih radova je 45.524.000 kuna. Iz tog razloga moram reći da postoji 45.524.000 razloga da djeca već sutra budu u objektu koji je 95% dovršen. Neoprostivo je da od rujna 2010. zgrada, koja je 95% dovršena, nije useljiva a da djeca dječjeg vrtića borave u neprimjernim uvjetima i da se za vrtić plaća najam od 60.000 kuna. Šteta je ogromna, također je kazao Jovanović.
– Dogovorili smo dvije varijante. Jedna je da se odmah ugovori završetak radova skupa sa sportskom dvoranom. Nećemo imati poteškoća što se tiče financiranja, a ako nam ne bi uspjelo pronaći proceduralna i zakonska rješenja za brzi završetak objekta, onda ćemo ići na rješenje da uselimo u izgrađeni objekt dječji vrtić i školu za djecu s posebnim potrebama, pa da se ide u proceduru raspisivanja natječaja za završetak sportske dvorane, rekao je gradonačelnik Vrančić.