Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dvadeset godina promicanja hrvatskih vrijednosti

19.02.2014. 23:00
Dvadeset godina promicanja hrvatskih vrijednosti


Zadarska podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak ove će godine u listopadu obilježiti dvadeset godina postojanja. Tako je ova udruga bosanskohercegovačkih Hrvata, utemeljena još početkom 20. stoljeća u Mostaru i Sarajevu, tijekom dva desetljeća uspješnog rada na zadarskome području – zahvaljujući brojnim aktivnostima i zalaganju pojedinaca, ostavila dubokog traga na promicanju hrvatskoga kulturnog nasljeđa, ujedno povezujući zadarske i bosanskohercegovačke Hrvate u suradnji i brizi na očuvanju hrvatske baštine i tradicije. O planovima za nastupajuće razdoblje u ovoj, za zadarski Napredak, jubilarnoj godini razgovarali smo s predsjednikom zadarske podružnice HKD Napredak Antom Gverićem, koji je na novu četverogodišnju dužnost izabran koncem protekle godine.
* Kako ocjenjujete ulogu zadarske podružnice HKD Napredak danas u odnosu na razdoblje, tada još ratno, kada je 1994. godine podružnica osnovana?
– Zadarska podružnica Napretka osnovana je ratnih godina: kako hrvatskih, tako bosansko-hercegovačkih. Tom činjenicom u bitnome je određeno i primarno djelovanje podružnice. Konkretno, to znači da je ondašnja uprava na čelu s predsjednikom prof. dr. Stijepom Obadom poseban naglasak stavila na humanitarni rad, to jest na pomaganje ratnim stradalnicima prije svega u Srednjoj Bosni. Organizacijom različitih humanitarnih akcija poput koncerata, aukcija slika, sakupljanja pomoći u hrani i odjeći i slično, zadarski je Napredak u prvim godinama svojega djelovanja realizirao niz manifestacija koje su – osim kulturnog karaktera – producirale sasvim konkretnu i dobrodošlu pomoć mnogim napaćenim obiteljima, đacima i studentima iz Bosne i Hercegovine. Treba reći da je Podružnica tih godina djelovala i na drugim područjima kulturno-prosvjetne djelatnosti publikacijom vlastitih izdanja, organizacijom predstavljanja više desetaka knjiga, priređivanjem predavanja, izložbi itd. Zadarski je Napredak 90-ih svakako bio svijetla točka na kulturnoj i humanitarnoj karti Zadra. Danas, dvadeset godina nakon osnutka, ipak je razdoblje koje donosi određene promjene, ali se u bitnome ne mijenjaju temeljne zadaće i ciljevi Društva: promicanje kulturnih i duhovnih vrijednosti samostalnim djelovanjem i suradnjom s kulturnim, odgojno-obrazovnim i gospodarskim institucijama. To znači da ćemo nastaviti tragom aktivnosti koje je Podružnica imala i zadnjih godina: organiziranjem i sudjelovanjem u manifestacijama znanstvenog, izdavačkog, humanitarnog i umjetničkog karaktera.
* Kojim pitanjima i programima ćete se kao novoizabrani predsjednik zadarske podružnice posebno posvetiti, odnosno koje aktivnosti planirate realizirati tijekom ove jubilarne godine u kojoj Napredak obilježava 20. obljetnicu osnivanja?
– Jubilarne godine su prilika da se prezentiraju rezultati rada u proteklom razdoblju koji u ovome slučaju nisu zanemarivi. Dapače, Podružnica je i nakon ratnih godina imala značajnu ulogu u kulturnom životu Grada i Županije. Stoga ove godine planiramo realizirati manifestacije kojima će se obilježiti ova obljetnica i predočiti javnosti dosadašnje djelovanje, ali i potaknuti novi vidovi rada. Profesor Obad je spreman da obilan rad Podružnice, koji je ostao zabilježen u medijima, raznim bilješkama, ali i sjećanjima, sistematizira te da se objavi prigodna knjižica. Već možemo najaviti koncert pjevačkog društva Zoranić u Sarajevu 25. travnja koji se održava i pod našom suorganizacijom. Očekujemo također uzvratni posjet sarajevske središnjice te predstavljanje novoizišle knjige intervjua našega predsjednika prof. dr. Franje Topića u razdoblju od 1990. do 2010. koju je priredila prof. dr. sc. Vanda Babić, dopredsjednica naše podružnice. Na prigodan način podsjetit ćemo Zadrane na akciju “Ranjeni Zadar – ranjenom Sarajevu”, kada su Zadrani organizirali prvi konvoj Sarajevu s više od 200 tona hrane, lijekova i sanitetskog materijala. O tome postoji videozapis kojega je potrebno prilagoditi i dodatno obraditi. Osim toga, u ovoj godini očekujemo i tiskanje dvije knjige u našoj nakladi.
* Koliko članova trenutačno ima zadarski Napredak?
– Podružnica ima registrirano oko 260 članova. Dobrodošli su svi koje dijele slične poglede na društvenu stvarnost i koji misle da bilo čime mogu doprinijeti radu, gdje im Napredak kroz svoj veliki kapital može ponuditi priliku i za vlastito ostvarenje.