Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska je bogalj bez prvorazredne uloge Zadra

19.02.2014. 23:00
Hrvatska je bogalj bez prvorazredne uloge Zadra


Dezavuiranje uloge županija, prvenstveno pogađa Zadar i regionalni kompleks sjeverne Dalmacije s najvećim dijelom Like, jer ponovno kao i u SFRJ, postaju periferni dijelovi udaljenih uprava, čime ih se periferizira, provincijalizira i nameće im se neprirodna, u upravnom smislu, čvrsta granica, koja je danas autocestom i brojnim životnim procesima potpuno zbrisana
Posljednjih mjeseci hrvatska javnost suočena je s prijedlozima raznih novih preustroja koji, nekad potiho, nekad robusno, ali bez sudjelovanja šire javnosti, vode k zemlji pet („planskih”) regija. Jedan od njih je i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj upravi koji je kao i drugi slični prošao na sjednici Vlade, a uskoro je i na dnevnom redu sjednice Sabora. Njime se predlaže „dekoncentracija” (?!) državne uprave, sa sadašnjih dvadeset ureda na samo pet, odnosno šest (Zagreb-prsten, Grad Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin). Dakle, veći broj županija, a među njima i Zadarska, gube najvišu, tj. regionalnu razinu ureda državne uprave.
Povratak je to de facto na neki stari model upravljanja, a građani danas s nevjericom prepoznaju da je „miloševićevski”, jer je upravo i on htio da dalmatinski i slavonski dijelovi Hrvatske kao cjeline budu upravno izdvojeni od Zagreba, da imaju autonomiju i da se postupno ponašaju kao „zemlje”. Čije, dakle?! Dezavuiranje uloge županija, prvenstveno pogađa Zadar i regionalni kompleks sjeverne Dalmacije s najvećim dijelom Like, jer ponovno kao i u SFRJ, postaju periferni dijelovi udaljenih uprava, čime ih se periferizira, provincijalizira i nameće im se neprirodna, u upravnom smislu, čvrsta granica, koja je danas autocestom i brojnim životnim procesima potpuno zbrisana.
Zašto favoriziranje Varaždina?
Zadar kao peti po veličini grad u Hrvatskoj, gotovo dvostruko veći od Varaždina koji je samo 85 km od Zagreba (Zadar od Splita 150 km!), s urbanom regijom od 125.000 stanovnika, nekadašnja metropola, regionalno središte danas prepoznato u Europi, sveučilišno središte, središte najjače trgovačke flote Hrvatske itd., najviše gubi od svih hrvatskih gradova. U sličnoj su poziciji i Slavonski Brod, također znatno veći od Varaždina, u prostoru koji izuzetno, zbog udaljenosti od Zagreba i Osijeka, slabi i depopulira, a na jedan drugi način i Pula, kao središte specifične, europski prepoznate regije. Zašto? Jer ih ovaj Prijedlog zakona, a time i vlada koja ga promiče ne prepoznaju kao stvarne gradove regionalne snage koji u mreži hrvatskih regionalnih središta imaju prvorazredno značenje! Ovaj koncept, koji je u sprezi i s novim Prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju RH, odudara od prihvaćenog europskog ustroja Hrvatske (predloženog od ove Vlade) na dvije NUTS-2 regije (Jadranska Hrvatska, Kontinentalna Hrvatska), odnosno na županije kao regije NUTS-3 razine (u čemu bi se još trebalo s EU kriterijima usuglasiti). Niti je s njim sinkroniziran, niti EU sustav poznaje „planske regije”, niti mu se može prilagoditi, jer su dva upravna područja (upravo slavonsko i dalmatinsko) veća od 800.000 stanovnika, dakle prevelika, a 3(4) manja, pa se miješaju razine regionalne raščlambe.
Zadarske podružnice vladajućih ne prepoznaju problem
Kako je moguće da u Zadru, uz sporadične izjave županijske i gradske vlasti, i zadarske podružnice vladajućih ne prepoznaju važnost ovoga grada na 700 km dugoj obali Hrvatske te ne dignu glas protiv ovako neprirodnog, zastarjelog, protuhrvatskog koncepta podjele i proklamiranog preustroja? Susreću se desetci i stotine građana Zadra, Ličana, Kotarana, otočana, Bukovčana s pitanjem kako je moguće da se tako šutke, s učestalim patetičnim novinskim člancima (pa i u vašem i našem cijenjenom listu) u kojima se kuka i opravdava na račun stranačkih protivnika, bezobzirno prešućuje ili marginalizira ovo važno pitanje (a jedan od članaka, starijeg i nadasve iskusnog političkog „mačka” ustrajno lijevog habitusa, demagoški pojašnjava da je Zadru svejedno, ili da mu nije bitno, biti središte ureda državne razine!). Kakvi su to predstavnici političkog miljea? Jesu li svjesni da se već sutra iz registra Europskih regija briše Zadar kad izgubi prvu nižu razinu od nacionalne u pogledu uprave? Jesu li svjesni koliko se time ponižava jedno povijesno i današnje kulturno, političko, sveučilišno, vjersko, gospodarsko i svekoliko ino europsko središe koje je zapravo potvrdilo razinu suvremenog europskog regionalnog žarišta? Izgleda da su važnije fotelje, da je važnija vlast, da je važnije poslušničko mjesto na partijskoj hijerarhijskoj ljestvici.
Bezbroj je primjera zanemarivanja Zadra
Slično, tek poradi primjera, ministrica kulture kaže da neka Zadrani i Dubrovčani posjećuju splitski nacionalni teatar jer da su blizu i da nema novca za rasipanje, a da Varaždin mora biti nacionalno kazališno središte!? Gdje je tu logika, osim u pukom politikantstvu neznanju, diletantizmu ili demagogiji!? Varaždin da, i neka, i treba, i slažem se, ali zašto ne Zadar; takvih istovjetnih smicalica i dosjetki o luci, o željeznici, o cestama, o ribarstvu, o školama, znanosti, bolnicama, poštama, brodskim prugama, posebice trajektu Zadar -Ancona, carini, na svim razinama od lokalne do regionalne posljednjih mjeseci bezbroj!
Jedan građanin mi je rekao i ovo: „Vlast je očito zaboravila da je Zadar u Hrvatskoj, misle da je možda izvan granica, jer izostavljaju ga tako lako, kao i u vrijeme Kraljevine Jugoslavije kad su ga bili prepustili Italiji.” Zar i to ne bi potvrdilo velikosrpski koncept? Jedan drugi mi kaže: „Ovo s upravama parkova (prirode i nacionalnih, op. p.), sada oko Vranskog jezera, samo je ista politička i strateška priča kad treba zavaditi Zadar i Šibenik u svrhu profita trećeg (pogodite kojeg, op. p.) i štetu Hrvatske!!?” Pa se prisjetih Kornata, pa dijelova Kotara i Bukovice, pa ukidanja kotara, pa Zajednice općina Split, itd. itd. A, zapravo, u sjevernodalmatinskom prostoru dio su jedinstvenog okruženja i sve dijele: i sjevernodalmatinske otoke, i Kotare, i Bukovicu, i Pozrmanje, i PP „Velebit”, i vode Krke i Zrmanje, i štošta drugog, i prirodno su upućeni jedno na drugo, i Zadar, i Šibenik, a očito i Gospić s kojim se zajednički prožima u Lici, na Pagu, Velebitu, Podgorju…
Zar opet samo “u se i u svoje kljuse”?
Geostrateški i geopolitički, prometno, gospodarski (marginalizacija), sigurnosno, a evo i upravno, kome ovako nešto odgovara? Očito onima koji odbijaju, ako već ne mrze, hrvatski teritorijalno-upravni sustav županija, koji namjerno minoriziraju ulogu Zadra i njegova prirodnog okruženja, i jedva se nose s neovisnom Hrvatskom (neka se sjete velikosrpske agresije, a i prije toga prepuštanja Zadra Italiji, bombardiranja i prespore, u mnogim slučajevima nekvalitetne obnove poslije Drugoga svjetskog rata, rušenja kazališne zgrade itd. itd.). Jer, Hrvatska bez prvorazredne uloge Zadra kljasta je, otvara putove ponovnoj periferizaciji i provincijalizaciji njegovoga šireg prostora i velikog dijela zemlje, pa i autonomaštvu.
Ako zaživi ovakav bolesni koncept ureda državne uprave, a time i regionalizacije Hrvatske, Zadru, sjevernoj Dalmaciji i Lici ostaje kao i prije uzdati se „u se i u svoje kljuse”! Samo s kojim, ponovno, posljedicama!? Sam Zadar ni u tome nije bio tako loš, i prije se snalazio i nadoknađivao oduzeto kako je mogao i kako mu je Bogom dani zemljopisni položaj i stjecaj okolnosti pružao. Sjetimo se Kazimira Zankija. I on je bio u partiji, ali je volio svoj kraj, bio je domoljub! Probudite se prvenstveno vi iz SDP-a i HNS-a, jer vaša vlast provodi ovaj koncept, a i vi iz drugih raznih stranaka, uključivši i oporbene. Zar se osobna promaknuća mogu staviti ispred dobra i probitaka grada i regije i njihovih građana? Kako mislite da će ljubav ovog grada i šire regije podržati vaše ambicije na izborima ako se za njih iskreno i stalno (ne tek prigodno ili deklarativno) ne zalažete?! Ako ovaj koncept prođe, nije li dobro čestitao jedan patrijarh Božić i Novu godinu vjernicima zemalja Hrvatske, Slavonije, Like i Dalmacije?