Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radeka: Žele razmrviti radnička prava!

19.02.2014. 23:00
Radeka: Žele razmrviti radnička prava!


Povjerenici četiriju sindikalnih središnjica: Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske ovih dana užurbano održavaju sastanke i dogovaraju sindikalne aktivnosti usmjerene protiv najavljenog Prijedloga Zakona o radu, koji će ovih dana po svemu sudeći ipak u saborsku proceduru.
Nakon Zagreba i Splita, gdje je održan sastanak povjerenika s predstavnicima sindikata iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije, slijede još Osijek i Rijeka, a onda im ne preostaje ništa drugo nego priprema za veliki generalni štrajk.
Prema riječima Igora Radeke, potpredsjednika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji je ujedno i član Velikog i Malog vijeća Matice hrvatskih sindikata, pripreme za generalni štrajk su u tijeku.
– Na dan rasprave u Hrvatskom saboru, a to će prema mojim informacijama biti sljedeći tjedan, organiziramo prosvjed gdje će doći oko 1.500 ljudi. Želimo poslati poruku onima koji raspravljaju o ZOR-u da njegovim izglasavanjem dovode u pitanje uvjete rada svima zaposlenima u Hrvatskoj na dugi rok, odnosno njihova temeljna ljudska prava.Suština je razmrviti radnička prava, na način da neće postojati radno vrijeme, nego će poslodavac odlučivati kada i koliko mu trebate. Radnik ostaje bez ikakvog prava i to nas vraća u prvu industrijsku fazu, gdje je nadnica bila jedino pravo, a ljudi bi onda bili sretni kad bi tu nadnicu i dobili, kaže Radeka, istaknuvši na kraju kako je generalni štrajk pripremljen i neminovan.