Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Skupi i glupi potezi

19.02.2014. 23:00


Ni u kočijama, ni u audijima, nego s konfuznim odlukama građani se nemilo „vozaju”…
Nije dovoljno što se u višegodišnjoj recesiji bore za preživljavanje i što ih se svakodnevno bombardira odlukama koji se potom povlače, što ih se šopa informacijama, koje se potom demantiraju, nego se zbog organizacijsko – financijskih eksperimenata ministra zdravlja Rajka Ostojića sad boje i za goli život.
Naime, dok nad proračunom bdije ministar Linić i misli kako rezati, a da ne boli previše, dojuriše skupe limuzine kao sol na ranu ogorčenih, nezaposlenih i osiromašenih, a posebno bolesnih, koji na preglede i operacije čekaju i godinu dana ne vjerujući kako ta njihova bol i nije baš najhitnija.
I sva ta priča o skupom voznom parku za dužnosnike pod punim gasom ponese i samog premijera, naivnog i neinformiranog, ali, kako reče, poštenog. Pogodi ga toliko da je morao održati dvije izvanredne konferencije za redom, a sve ne bi li građane naknadno uvjerio kako loše namjere nije bilo. No, politička šteta je počinjena, to što je obrazlagao kako se 650 tisuća kuna ne odnosi na cijenu automobila nego na troškove kroz pet godina, kao da više nitko nije čuo. Još je gore odjeknula isprika premijera kako o milijunima za 1581 vozilo nije ništa znao. No kada je konačno doznao, izjasnio se da višoj klasi paše i srednja klasa automobila, a nakon svega toga kako bi djelovao još socijalno osjetljiviji, pošteniji i solidarniji najavio je i ono što je još donedavno smatrano demagogijom i populizmom. Reče kako ozbiljno razmišlja o smanjenju plaća dužnosnika za pet ili deset posto, a pitanje je da nije bilo ovog „skretanja” s luksuznim limuzinama bi li i sada premijer svoj opterećeni mozak time zamarao.
Ne pomaže mu previše kada aludira kako je šef oporbe Karamarko i na funkciji nižoj od ministarske vozio automobil od milijun kuna, jer HDZ nije na vlasti. Ne pomaže kada kaže da je njegova Vlada po poštenju miljama daleko od prethodnika, jer je on premijer i on sada donosi odluke. No, u posljednje vrijeme sustiže ga nevolja za nevoljom i mora ostaviti sve druge poslove i objašnjavati, demantirati, spašavati poštenje i povjerenje koje mu je, nakon afera HDZ-a i donijelo izbornu pobjedu.
A demantiranjem bi se, osim njega i ministra Jovanovića koji su se ispričali javnosti zbog onoga što su rekli vezano za nabavku automobila, mogao pozabaviti i ministar zdravlja Ostojić, koji mora priznati da se zaletio što se tiče smjenskog rada u bolnicama.
Naime, unatoč upozorenjima liječnika i pacijenata, forsirao se smjenski rad da bi se sada opet govorilo o povratku dežurstava i prekovremenih sati jer liste čekanja, koje je Ostojić obećavao smanjiti, stalno rastu. Htjelo se izdvojiti službu održavanja higijene u bolnicama pa i kuhinju i dati ih u ruke privatnicima, no i od toga će se morati odustati. Financiranje bolnica otići će u ruke HZZO-u, koji izlazi iz proračuna, neće se pacijenti „bespotrebno” pregledavati, plaćat će se samo izvršene usluge, a ne unaprijed… Sve signalizira da je zdravstvo trenutačno pred kolapsom, ali ministar to demantira. Samo da uskoro i u ovom slučaju ne demantira sam sebe…
Jer zdravlje je svakako skuplje i od najskupljih limuzina.