Bolnici na Ugljanu zamjereni čučavci, sobe s 14 kreveta i smještaj na Forenzičkom odjelu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
psihijatrijska

Nakon izvještaja pučke pravobraniteljice o stanju u psihijatrijskim bolnicama u Hrvatskoj, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, dr. sc. Mladen Mavar, u srijedu ujutro pozvan je na sastanak saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Ovo je prvi put da dr. Mavar sudjeluje na sjednici ovog odbora otkako je 2011. godine preuzeo ravnateljsku dužnost u bolnici Ugljan.

Dr. Mavar nije imao većeg razloga za brigu obzirom da su se jedini utvrđeni nedostaci odnosili na prevelik broj kreveta po sobama i nedostatak sanitarnih čvorova, odnosno činjenicu da na nekim odjelima još uvijek postoje samo čučavci.

Najveća zamjerka odnosi se na Forenzički odjel za kojega se navodi: "Pacijenti koji nisu forenzički smještaju se na takve odjele jer na njima ima slobodnih kreveta". Ipak, nisu utvrđena ozbiljna kršenja prava pacijenata, poput onih koja se otkrivaju u psihijatrijskim bolnicama, a to je vezivanje pacijenata. Pučka pravobraniteljica utvrdila je kako u niti jednoj bolnici "nije bilo nečovječnog postupanja ili mučenja pacijenata".

U izvješću pravobraniteljice Lore Vidović ovakvih elemenata nema u bolnici na Ugljanu, a ono što im se zamjera, osim Forenzičkog odjela je sljedeće: "Na Odjelu demencije za psihijatriju starijih i palijativnu skrb postoje dvije sobe u kojima je po 14 pacijentica. Na Odjelu demencije u sanitarnom su čvoru samo čučavci. Na Odjelu za forenzičku psihijatriju na WC-ima nema vrata ni zavjese na tušu" - stoji u izvješću.

Bolnicama se zamjera i kako pacijenti nisu dovoljno upućeni u svoja prava, pa se ne mogu žaliti na način na koji se o njima skrbi. Stoga pacijenti često dolaze u ponižavajuće situacije, o čemu se u izvješću navodi: "Iako je postupanje zdravstvenih radnika prema osobama s duševnim smetnjama u pravilu vrlo profesionalno te nismo utvrdili postupanja koja mogu predstavljati mučenje i nečovječno postupanje, uočili smo postupanja koja mogu predstavljati ponižavajuće postupanje te kršenja pojedinih ustavnih i zakonskih prava osoba s duševnim smetnjama".

- Onima koji ne rade s forenzičkim pacijentima teško je povjerovati u razlog nedostatka vrata na WC-ima i zavjesa na tuševima, a istina je da vrata nema jer je riječ o najtežim pacijentima koji nuždu obavljaju gdje stignu, samo ne u WC-u. Što se tiče primjedbi na čučavce, od 2011. otkako sam ravnatelj 90 posto njih smo riješili ugradnjom normalnih sanitarnih čvorova, a preostale ćemo uskoro riješiti - rekao je Mavar. O glavnoj primjedbi koja se odnosi na smještaj pacijenata na Forenzički odjel ravnatelj kaže:

- Kod nas je to već dugo godina praksa iz jednostavnog razloga, jer su u našoj bolnici lakši forenzički pacijenti. Naša bolnica nema ogradu i pacijenti ne bježe, pa na taj odjel smještamo osobe sa istim ili sličnim dijagnozama kako bismo iskoristili višak kreveta - pojašnjava Mavar.

opširnije u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno