Pakoška škola potpuno se prilagodila svom učeniku u invalidskim kolicima

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Roko Peričić iz Draga, 13-godišnji učenik 6.a razreda Osnovne škole iz Pakoštana, zaslužio je veliko priznanje za hrabrost i upornost. Usprkos bolesti cerebralne dipareze, točnije paralize donjih ekstremiteta, Roko ne skida osmijeh s lica.

Polaskom u prvi razred u Dragama napravljena je rampa za invalide kako bi s invalidskim kolicima mogao nesmetano dolaziti u učionicu na nastavu. Dolaskom u 5. razred matične škole u Pakoštane izgrađen je sanitarni čvor i rampa za invalide, a na početku drugog polugodišta ove školske godine škola je ugradila i dvije koso podizne stubišne platforme pa su tako Roku sada dostupne baš sve učionice, a ne samo one u prizemlju.

Kabinetsku nastavu koja je na katu Rokov je razred do sada uglavnom održavao u prizemlju.

Projekt koso podizne stubišne platforme, manju od atrija do podignutog stubišnog prizemlja i veliku od prizemlja do kata škole, namijenjene osobama s invaliditetom ili teže pokretnim osobama s 232.500 kuna financirala je Zadarska županija.

- Osim života s cerebralnom paralizom po svemu ostalom ja sam kao i druga djeca. Moji prijatelji znaju da se ne moraju brinuti, ne mogu se zaraziti od mene. Zato mogu biti sa mnom u školi i izvan nje, možemo se igrati skupa i biti prijatelji, kaže nasmijani Roko.

Jedan od najvažnijih aspekata obrazovanja u OŠ Pakoštane, osim uklanjanja arhitektonskih barijera, je i osiguravanje asistenta u nastavi koji pomaže djetetu s teškoćama u razvoju u savladavanju školskog programa. Tako i s Rokom radi asistentica u nastavi Mirta Mrvičić.

Ranije izgrađene školske zgrade u pravilu nisu imale rampe ni druge uvjete za invalidne osobe, bilo da je riječ o učenicima ili drugim korisnicima prostora, pa se u takvim situacijama iskazivala ljudska solidarnost. Današnji propisi kojima se uređuje izgradnja novih javnih objekata, uključujući i školske objekte, uvjetuju projektiranje i gradnju objekata bez prostornih barijera za invalidne osobe.

- Prema zahtjevima škola Zadarska županija je za potrebe učenika kojima treba pomoć osigurala sredstva za izgradnju rampi, sanitarnih čvorova, liftova i koso podiznih rampi. Škole koje su tražile imaju ispunjene uvjete, a one koju budu tražile, prema potrebi, također će imati sve što je potrebno za uklanjanje barijera za kretanje invalidnih osoba, rekao je Ivan Šimunić, županijski pročelnik za društvene djelatnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno