Policija naručila helikopter vrijedan 119.450.311 kuna

Slika korisnika admin

Ministarstvo unutarnjih poslova RH sklopilo je krajem prošlog mjeseca ugovor o kupnji novog helikoptera. Talijanski proizvođač Agusta Westland objavio je da je dobio nalog za nabavku helikoptera AW139 vrijednog 119.450.311,50 kuna (s PDV-om) financirana je sredstvima Europske unije iz tzv. Schengenskog instrumenta, a omogućit će hrvatskoj policiji jedan od najnaprednijih helikoptera koji se može nabaviti na na tržištu. Zanimljivo je u cijelom poslu da je po ugovoru RH obvezna uplatiti (sama sebi) iznos PDV-a.

Helikopter AW139 opremljen s Forward looking infrared (FLIR) kupolom za termalno snimanje, HD video sustavom, reflektorom i sl. Tako opremljen, zrakoplov će se uglavnom koristiti za operacije granične kontrole i nadzora pomorskog pojasa. Hrvatska policija u svojoj floti već ima jedan stariji helikopter talijanskog proizvođača, Augusta Bell AB 212, a prošle godine je u Španjolskoj nabavljen i helikopter iz obitelji Eurocopter EC135. Koncern Airbus helicopter koji inače proizvodi EC135 bio je na nadmetanju drugi ponuđač, ali je njegova ponuda, potvrđuju u MUP- u bila skuplja od Augusta Westlanda.

AgustaWestland AW139 je dvomotorni višenamjenski helikopter s 15 sjedala Helikopter pokreću dva Pratt & Whitney PT6C motora. AW139 ima višenamjensku funkciju a koristi se za potrebe vojske, policije, pružanja hitne medicinske pomoći, operacije traganja i spašavanja, offshore poslove vezane uz pronalazak nafte i plina i dr. Prvi AW139 poletio je 3. veljače 2001. u mjestu Vergiate u Italiji.

Tvrtka AgustaWestland do sad je zaprimila narudžbe za 430 helikoptera AW139 od čega ih je više od 200 dostavljeno do siječnja 2009. Zbog toga je tvrtka 2007. izgradila proizvodni pogon u Philadelphiji. Zanimljivo je da je AW139 (od 2004. do 2006.) bio i kandidat na američkom vojnom natječaju za uvođenje lakog višenamjenskog helikoptera u službu ali je posao u konačnici dodijeljen helikopteru UH-72A Lakota. Međutim, sve veći broj policija i graničnih sigurnosnih agencija u svijetu odabrali su upravo AW139 koji leti u zrakoplovstvima oružanih snaga i policija: Italije, SAD-a, Japana, Bugarske, Čilea, Omana, Brazila, Nizozemske, Republike Koreje, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine. Ugovor s Hrvatskom uključuje obuku šest pilota i trinaest članova posade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno