Žana: "Plakat za audiciju zalijepio se za mene i odlučila sam se prijaviti"

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Žana Bumber, glumica HNK Zadar, gostovala je u Ogranku Bili Brig Gradske knjižnice Zadar. Intervjuirali su je učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole Zadarski otoci, članovi novinarske sekcije, a sve za potrebe školskog časopisa Oz. Žana je otkrila kako se glumom počela baviti za vrijeme rata.

- Bilo je to vrijeme uzbuna, škola se održavala skraćeno... Išla sam s prijateljicama u grad, stali smo i kako je puhalo jedan se plakat doslovno zalijepio za mene. Zanimalo me što je, a to je bio plakat na kojem se pozivalo na audiciju za kazališni studio u HNK Zadar, tražili su se mladi glumci, i ja sam rekla 'prijavit ću se', ispričala je Žana svoj početak. Danas bi, kaže, mladim glumcima poručila kako je to najljepši posao na svijetu, čak bi rekla poziv.

- Nek idu za snom, ali da je lako nije, ima kušnji, kazala je ističući kako joj se najviše sviđa u glumi to što kao glumica možeš biti sve, naravno dok traje predstava. Najdraže predstave nema, jer svaka ima svoje, kaže da je to kao da majku pitaš koje joj je dijete najdraže, svaka predstava ima svoje čari kao što majka podjednako voli svako dijete. Gluma ju je odvela, dok je bila u kazalištu Žar ptica, u Australiju i Mongoliju, u Afriku, kao i nama bliske zemlje poput Poljske i Mađarske. Žana je osnovcima otkrila i kako rješava tremu prije predstave.

- Volim spavati, malo duže odspavati prije predstave, istaknula je dodavši kako je važno dati sto posto, dati sve od sebe na pozornici. Njoj je, kaže, gluma igra, ali igra sa smislom.

- Svijet činimo ljepšim tako što se mi igramo, kazala je Žana otkrivši kako joj se znalo dogoditi da zaboravi tekst. U glumi je, pak, najvažnije, ističe, što se stalno uči.

- Uvijek možeš nešto novo naučiti, možda moraš naučiti novi jezik ili trebaš mačevati pa dobiješ učitelja koji te nauči. U glumi je najvažnije da čitate, ne može se bez toga, kazala je Žana nastavivši potom čitati djeci iz Povjesnica Augusta Šenoe. Istaknula je kako se tekst za predstavu ne uči napamet, već emocijama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno