Kreće projekt olimpijskog bazena na Višnjiku

Slika korisnika valentinam
Bez 10 metarskog tornja za skokove u vodu
Projektom zatvorenog plivališta predviđeno je korištenje njegovih postrojenja za grijanje i filtraciju vode i na olimpijskom bazenu. Tako se znatno smanjuju troškovi eksploatacije oba plivališta. 50 m plivalište izuzetno je važno u u plivačkom trenažnom procesu jer se tzv. ljetna natjecanja održavaju na bazenu ovih dimenzija
Marin GOSPIĆ
Lokacija olimpijskog bazena ŠC Višnjik

Prema neslužbenim informacijama, ove godine bi se trebao pokrenuti projekt izgradnje olimpijskog bazena na Višnjiku. Kao što je otprije poznato, Detaljnim planom uređenja Višnjika, predviđena je izgradnja bazena olimpijskih dimenzija tik uz postojeće zatvoreno plivalište. Naime, projektom zatvorenog plivališta predviđeno je korištenje njegovih postrojenja za grijanje i filtraciju vode i na olimpijskom bazenu. Tako se znatno smanjuju troškovi eksploatacije oba plivališta. 50 metarsko plivalište izuzetno je važno u u plivačkom trenažnom procesu jer se, tzv. ljetna natjecanja održavaju na bazenu ovih dimenzija. Otvoreno plivalište moglo bi se koristiti već u travnju, a otvaranjem zapadne staklene stijenke, i postojeće zatvoreno plivalište postaje "otvoreno". Na drugu stranu, raste broj klubova i korisnika zatvorenog plivališta koje postaje sve tješnje. Zbog toga je novim projektom predviđeno natkrivanje i 50 m otvorenog bazena tzv. balonom. Međutim, za razliku od detaljnog plana, neće se graditi 10-m toranj za skokove u vodu. Navodno je to preskupa investicija za dva mjeseca ljetnog treniranja, a i dodatno komplicira korištenje balona za natkrivanje. U slučaju izgradnje 10-m tornja, gotovo bi se udvostručio volumen grijane površine 50 m bazena. U slučaju potrebe, izvidit će se mogućnost instalacije montažnog tornja, ali je to za sad manje izvjesna mogućnost. No prema planu, predviđena je gradnja i manjeg, 25 m otvorenog bazena za tzv. zagrijavanje. U vrhu kompleksa, izgradio bi se aqua park koji bi zapravo bio komercijalna nadgradnja cijelog prostora.

- Odluka o pokretanju projekta i izgradnji u domeni je gradonačelnika i gradskog vijeća. Istina je da je prema idejnom projektu našeg poznatog arhitekta Nikole Bašića, predviđena izgradnja 50-m olimpijskog bazena. Ta izgradnja je i jedna od inicijativa ŠC Višnjik, no o tome će ipak odlučiti Grad Zadar, u skladu sa svojim prioritetima, rekao nam je u kratkom razgovoru direktor ŠC Višnjika Denis Karlović.

Resorni gradski pročelnik Radovan Dunatov se slaže da bi kompleks ŠC Višnjika trebalo zaokružiti i otvorenim bazenom.

- No, ipak mislim da je prerano o tome govoriti. Naime, sljedeće godine se oslobađaju kreditne obveze za financiranje izgradnje Višnjika. Kako će se ta oslobođena sredstva koristiti ja u ovom trenutku ne znam, kao i to koji definirani prioriteti. No ponavljam, sportski kompleks na Višnjiku treba završiti kako je to planom predviđeno, rekao je gradski pročelnik za sport Radovan Dunatov.

Izgradnjom 50 m bazena, ŠC je u mogućnosti organizirati i najveća svjetska natjecanja u plivanju i vaterpolu. Preduvjet za takvu organizaciju je postojanje dvaju bazena u neposrednoj blizini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika abc51
prava stvar, evropska.