Marko Sikirić ulovio čak 1,6 kilograma tešku lignju

Slika korisnika valentinam
KAPITALKA
Kao iskusan ribolovac izvlačeći ovu veliku lignju na obalu postupio sam rutinski ne dopuštajući da me emocije ometu. Smireno izvukao na obalu i spremio na sigurno, a tek nakon toga mi je proradio adrenalin. Počele su mi se tresti noge, srce se uzlupalo što me držalo desetak minuta, nakon čega sam se smirio i nastavio s lovom, govori Sikirić
Marko Sikirić sa svojom kraljevskom lignjom

Iako se radi o aktualnom svjetskom prvaku u sportskom ribolovu i Zadranina  Marka Sikirića iznenadilo je kada je u petak poslijepodne  oko 15 sati na obali na jednoj od njegovih "pošti" na otoku Pagu izvukao  golemu lignju tešku čak 1,62 kilograma, pravu kapitalku.

- Kao i obično došao sam na poziciju lova nešto ranije od pojave plime  koja je ključna za početak lignjolova,i da bih imao dovoljno vremena postaviti svoju opremu. Lovio sam eging štapom sa skosavicom na tanku  upredenicu. Pustio sam da skosavica potone, što traje oko jedne do dvije  minute ovisno o dubini, a nakon čega sljedeće tri, četiri minute slijedi  povlačenje skosavice prema obali s laganim cimanjem  vrha štapa. U  jednom trenutku osjetio sam da se na skosavicu zakačila velika lignja. Nije  mi to bila jedina koju sam ulovio tog popodneva, već jedna od ukupno  četiri, a ostale tri bile su manje, prosječno su težile po 30-ak dekagrama,  govori Marko dodajući kako je kao iskusan ribolovac izvlačeći lignju na  obalu postupio rutinski ne dopuštajući da ga emocije ometu.

     - Za lignjolov uvijek sa sobom ponesem mrežu ili kuku koju sam sam  izradio jer je jako teško veliku lignju pokupiti u običnu mrežu. I ovu doista veliku lignju tako sam smireno izvukao na obalu i spremio na sigurno,  a tek nakon toga mi je proradio adrenalin koji me držao par minuta, nakon čega sam se smirio i nastavio s lovom koji obično traje do tri sata,  priča ovaj sportski ribolovac, član zadarskog Sportsko- ribolovnoga  društva Zubatac.  

- Ovo mjesto  na otoku Pagu i druga na zadarskom području za koja  znam standardno koristim u  veljači i ožujku za lignjolov  jer tada ovi mekušci dolaze postavljati jaja bliže obali. Već od travnja odlaze  u dubinu  kako bi izbjegli da postanu plijen predatora. Mogu reći kako je ova lignja  teška 1,62 kilograma druga po veličini koju sam dosad ulovio s obale, a  najveća koju sam ulovio bila je teška 2,05 kg i to također u veljači, prije  šest godina na rivi u Zadru. Još  čekam kad ću oboriti ovaj rekord, kaže  Marko dodajući kako pokriva sve ribolovne tehnike prilagođavajući  se  prigodama, pa tako od travnja kreće ribolov  orada s obale, a onda kombinira ribolov s broda što, pak, ovisi o vremenskih okolnostima i poslu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)