Tko mora, a tko ne, podnijeti poreznu prijavu?

Slika korisnika valentinam
Do 28. veljače
Prema pravilima za podnošenje porezne prijave, zaposleni i umirovljenici koji su ostvarili samo jedan prihod, plaću ili mirovinu, nemaju obavezu slanja prijave, dok to nije slučaj s kategorijama trgovačkih putnika, onih koji ostvaruju prihode od autorskih prava, kao i članovima nadzornih i upravnih odbora i pomorcima
Zvonko KUCELIN
Već treću godinu zaredom Porezna uprava samostalno radi izračune

Kako se približava rok za podnošenje porezne prijave građani sve češće traže informaciju imaju li obavezu njenog podnošenja ili će to ispostava Porezne uprave u kojoj imaju prijavljenu adresu prebivališta učiniti za njih samostalno.

Prema pravilima za podnošenje porezne prijave, a koja se odnosi na 2017. godinu zaposleni i umirovljenici koji su ostvarili samo jedan prihod, plaću ili mirovinu, nemaju obavezu slanja prijave na adresu svoje ispostave Porezne uprave, dok to nije slučaj s kategorijama trgovačkih putnika, onih koji ostvaruju prihode od autorskih prava, kao i članova nadzornih i upravnih odbora i pomorcima zaposlenima kao članovima posade u međunarodnoj plovidbi, a to se odnosi i na one građene o kojima Porezna uprava nema podatke o ostvarenom dohotku u 2017. godini.

Obrasce s uputama kako ispuniti svoju poreznu prijavu građani mogu skinuti s internetskih stranica Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave.

Već treću godinu zaredom Porezna uprava samostalno radi izračune kojim će se pokazati ima li građanin obavezu prema državi ili pravo na povrat poreza. Ako ste obuhvaćeni posebnim postupkom, Porezna uprava će do 30. lipnja dostaviti rješenje i to ako utvrdi dug ili preplatu poreza, a povrat mogu očekivati građani već sredinom kolovoza i to u slučaju ostvarivanja oporezivih prihoda, a niste bili zaposleni tijekom cijele godine. U tom slučaju porezna osnovica smanjuje se za dio osnovnog poreznog odbitka koji nije iskorišten tijekom godine.

Poreznu prijavu možete podnijeti i dobrovoljno ako utvrdite da tijekom godine niste iskoristili neku poreznu olakšicu, a na nju ste prema zakonu imali pravo. Kao i prošle godine poreznu prijavu možete podnijeti i elektroničkim putem, a ako smatrate da je sigurnije poslati je u papirnatom obliku važno je da na potvrdi o slanju poštom stoji 28. veljače što je posljednji dan za prijavu poreza na dohodak građana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno