U iščekivanju Centra za mlade dočekali smo jedino starost

Slika korisnika valentinam
Forum mladih SDP-a Zadar
Marin GOSPIĆ
Centar za mlade tebao bi biti smješten u jednoj od zgrada bivše vojarne Stjepana Radića

Na temu zadarskog Centra za mlade priopćenje za medije poslao je Forum mladih SDP-a, koje prenosimo u cijelosti:

"Obraćamo se iznenađeni argumentacijom gradonačelnika  Branka  Dukića nakon našeg upita za budućnost sub-kulturne scene na prostoru  bivše vojarne. Prije svega, mi bismo iskreno voljeli da nam se obratio  sam gradonačelnik, no shvaćamo kako je teško očekivati odgovor od  osobe koja, kao vijećnik u Gradskom vijeću od 2009. godine, nije niti jednom imala stav za javnom govornicom ni o čemu,  pa tako  ni o Centru  za mlade, te se svi zajedno moramo pomiriti s činjenicom kako iza dopisa stoji PR služba koja je očito jako loše upućena u stvarno stanje, te  ovakvim kampanjskim priopćenjima upravo potvrđuje ono što smo i napisali.

U svom dopisu pohvalili su se trudom koji je Grad Zadar uložio u prostor bivše vojarne „Stjepan Radić“ te uvjetima koji su tamo osigurani za  rad institucija. Podsjetimo da, osim Gradske knjižnice, grad niti jednim  potezom nije olakšao rad drugih institucija niti je bilo ulaganja. I mi  ćemo iskoristiti priliku da pohvalimo rad Gradske knjižnice Zadar koja  svojim bogatim programom zaista igra bitnu ulogu u kulturnoj slici grada s obzirom na to da je jedna od rijetkih koja stvarno i funkcionira. Kada gradonačelnik kaže da je potrebno „pronaći rješenje koje će odgovarati svima, ali i biti u skladu s više različitih zakonskih odredbi“ onda ga  moramo podsjetiti da su građani i brojne civilne udruge tražili rješenje  problema vojarne veći broj puta u zadnjih 20 godina, ali se nikada ništa  nije dogodilo. Valja napomenuti kako je, nažalost, više generacija godinama živjelo, a živjet će još  neko vrijeme u teškim zabludama i lažima  HDZ-ovih poltrona.

 Kada govorite o brojnim razgovorima koji su se vodili na tu temu, onda se morate prisjetiti kako je Savez udruga „Centar nezavisne kulture“  još 2014. godine tražilo da se prostor bivše menze i kuhinje dodjeli udrugama, a Grad po tom pitanju nije napravio ništa. Isto kao što ste im oduzeli prostor starog Kazališta lutaka, pod izgovorom da ćete poboljšati uvjete za rad. Na temelju prošlosti odnosa Grada i nezavisne kulture može  se vrlo lako zaključiti da Grad ne postupa tako pristupačno kako ste naveli. Kada bi se gradskom imovinom upravljalo transparentnije i kada bi  postojao javni dokument o popisu gradske imovine tada bi i više udruga,  kolektiva i pojedinaca moglo dobiti prostor za djelovanje. Međutim, u  Zadru takav popis uopće ne postoji, a vi sigurno dobro znate i zašto je jedan tako važan podatak tajan.

O svemu tome smo već pisali u našem Programu djelovanja za mlade  budući da je Zadar još uvijek najveći grad u Hrvatskoj koji nema takav  dokument. U izradu Programa bezuspješno smo, u više navrata, pokušali priključiti i druge političke pomlatke. Na prezentaciju ovog Programa bili su pozvani svi predstavnici lokalne samouprave, no od vaših  predstavnika nije se odazvao nitko, što dovoljno govori o tome koliko  vam je stalo do mladih.

Gradonačelniče, nama je dosta floskula, neki od nas su dočekali i starost u iščekivanju Centra za mlade, a od Vas očekujemo poziv na konstruktivnu raspravu o prijedlogu našeg Programa djelovanja za mlade!"

Forum mladih SDP-a Zadar

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)