Zadranima lani podijeljeno 16.279 kg potrebnih artikala i 350 pari obuće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
CRVENI KRIŽ
Autor: 
Kroz godinu je registrirano 2.400 posjeta obitelji koji su iskazali potrebu za pomoći te im je podijeljeno 16.279 kg potrebnih artikala te 350 pari obuće. Osim pomoći građanima s našeg područja, naše Gradsko društvo doniralo je odjeću i Crvenom križu u Kninu, Benkovacu, Obrovacu i Gračacu, istaknuo je Galac
Vrata skladišta odjeće svakodnevno su bila otvorena socijalno ugroženim Zadranima i onima koji im žele pomoći

Procijenjena vrijednost podijeljene humanitarne pomoći u odjeći, obući, paketima formiranim u prikupljenoj donaciji kroz akciju "Vaš dar za pravu stvar" kojih je bilo 113 i donacijama zajednici Cenacolo iznosi 109.309,00 kuna.

Uukupna vrijednost humanitarne pomoći koju je Gradsko društvo Crvenog križa Zadar podijelilo lani građanima u potrebi, iznosi 467.608,88 kuna. Osim toga, zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa kao partnerska organizacija, sudjelovao je u provedbi FEAD programa. Radi se o programu pomoći u prehrambenim artiklima i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim osobama kojeg je financijski pokrivalo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a nositelj projekta bilo je splitsko Gradsko društvo Crvenog križa za sva društva Crvenog križa Dalmacije i Primorja. U okviru ovog programa, mi smo imali 856 korisnika, a tijekom godine podijeljeno im je 2.878 paketa s prehrambenim artiklima i 1.481 paket higijenskih potrepština. Vrijednost podijeljene humanitarne pomoći osobama u potrebi kroz FEAD program iznosi 358.299,88 kuna - rekao je Bore Galac, ravnatelj zadarskog Gradskog društva Crvenog križa.

Pomoć socijano ugroženim - stalna aktivnost

Naime, na kraju svake godine, pa tako i prošle, zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa kao humanitarna udruga građana, u svom izvještaju o radu ima točne podatke o svim provedenim akcijama i aktivnostima i njihovim rezultatima.

A, osim humanitarne pomoći, u sklopu njihovih aktivnosti u prošloj godini bilo je i puno organiziranih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, organizirali su i tečajeve u pružanju prve pomoći, radili s djecom i mladima u sklopu Obiteljskog savjetovlišta...

- Humanitarna pomoć čovjeku u potrebi – čovjeku kojemu je neophodna pomoć u ublažavanju patnji u kojima se nalazi, bila je i jest, stalna aktivnost Crvenog križa. Tako smo lani neprestano, u okviru naših mogućnosti pružali pomoć socijalno ugroženom stanovništvu u hrani, higijenskim potrepštinama, odjeći, obući i posteljini. Naše skladište je bilo svakodnevno otvoreno i dostupno kako onima koji žele darivati viškove odjeće i obuće, tako i onima koji trebaju pomoć. Nažalost, onih kojima je trebala naša pomoć ni lani nije bio mali broj. Kroz godinu je registrirano 2.400 posjeta obitelji koji su iskazali potrebu za pomoći te im je podijeljeno 16.279 kg potrebnih artikala te 350 pari obuće. Osim pomoći građanima s našeg područja, naše Gradsko društvo doniralo je odjeću i Gradskom društvu Crvenog križa u Kninu, Benkovacu, Obrovacu i Gračacu, istaknuo je Galac.

643 nova darivatelja krvi

Kad je riječ o dobrovoljnom darivanju krvi, zadarsko Gradsko društva Crvenog križa nastoji biti uvijek aktivno te redovnim organiziranim akcijama osigurati dostatne količine krvi za potrebe zadarske Opće bolnice i Ortopedske bolnice u Biogradu. Tako je preko mreže organiziranih aktiva DDK Gradskog društva Crvenog križa Zadar, u 2017. godini organizirano 109 akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojima je pristupilo 5.475 darivatelja te je sveukupno prikupljeno 4.542 doze krvi.

- Tradicionalno, uvijek nastojimo u akcije darivanja uključiti maturante i studente kako bismo na taj način širili bazu dobrovoljnih darivatelja. Da smo na dobrom putu potvrđuje i podatak da smo u 2017. godini imali 643 nova darivatelja, naglasio je Galac.

U sklopu svog rada i aktivnosti zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa već godinama ima i program zamjene igala - tzv. "NEEDLE EXCHANGE PROGRAM" (NEP)

Podsjećamo, radi se o javnozdravstvenom pristupu usmjerenom na ciljanu populaciju intravenoznih korisnika droga, a obuhvaća politike, programe i prakse koji nastoje smanjiti zdravstvene, ekonomske i socijalne štete koje nastaju kao posljedica korištenja opijata. Kod intravenoznih korisnika droga takvi programi usmjereni su ponajprije na smanjenje mogućnosti zaraze bolestima kao što su hepatitis B ili hepatitis C te HIV/AIDS.

Politika smanjenja šteta korisna je za ovisnike, njihove obitelji i zajednicu.

"S novom nadom u novi dan"

Ovisnici u prostorijama Crvenog križa mogu provesti strukturirano slobodno vrijeme kako bi se smanjile moguće štete povezane s boravkom na ulici.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, u prostorijama Crvenog križa, provodi se besplatno i anonimno testiranje na zarazne bolesti te savjetovanje o daljnjim postupcima i mogućnostima.

- Lani smo zabilježili 1.655 posjeta. Korisnicima je podijeljeno 6.359 šprica, 14.223 igle, 23.775 alkoholnih maramica, 2.720 ampula vode i 588 kondoma, a u istom su vremenskom razdoblju vraćene 2.143 šprice i 2.789 igala. Podijeljeno je 270 brošura, promotivnog materijala. Također, u protekloj godini u Mjesecu borbe protiv ovisnosti organizirali smo i razne aktivnosti. Primjerice, 1.12.2017. na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, u prostorijama Crvenog križa imali smo posjet učenika osmih razreda Osnovne škole Zadarski otoci. Učenike smo upoznali s programom smanjenja štete i podijelili im informativne letke, kazao je Galac istaknuvši još kako su u povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti u suradnji s terapijskom zajednicom Cenacolo u Jankolovici, organizirali javnu tribinu na temu "S novom nadom u novi dan".

Obiteljsko savjetovalište

Kada je riječ o Obiteljskom savjetovalištu, lani je zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa ostvarilo ukupno 381 sat rada. Prema riječima ravnatelja Galca, prije svega riječ je o besplatnom savjetovanju osoba odrasle dobi zbog različitih problema u prilagodbi, bračnih problema i slično, ali se nastavilo raditi i s roditeljima zbog problema s djecom različite dobi kao i s djecom s poteškoćama u učenju. Inače, Obiteljsko savjetovalište je partner Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje u projektu koji je odobrila Vlada Republike Hrvatske odnosno, Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Požari i poplava...

Osim Službe traženja koja djeluje u sklopu zadarskog Gradskog društva Crvenog križa, lani je Interventni tim osim edukacija i pokaznih vježbi, nažalost, imao i stvarne katastrofe - velike požare tijekom sezone, pa onda - poplavu epskih razmjera koja je 11. rujna pogodila Zadar i zadarsko područje.

- Kad su požari u pitanju, u tri najkritičnija dana gasiteljima je dostavljeno i podijeljeno 1.500 kuhanih obroka i 750 litara pitke vode. U buičnim poplavama u Zadru i na širem zadarskom području, članovi Interventnog tima podijelili su 370 isušivača i dostavili preko 800 kuhanih obroka u dva najkritičnija dana, a u tim je akcijama sudjelovalo ukupno 26 volontera, istaknuo je Galac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno