Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Arheologija u minskom polju

20.02.2019. 13:57
Arheologija  u minskom  polju


U Arheološkom muzeju Zadar otvorena je zanimljiva  izložba pod nazivom "Pars pro toto – arheologija u minskom polju" koju  je zadarski Muzej organizirao zajedno s Muzejom Like Gospić. 
Riječ je o izložbi autorice dr. sc. Tatjane Kolak, ravnateljice Muzeja Like  Gospić, na kojoj izložbeni postav čine predmeti pronađeni na području  Like tijekom dugogodišnjeg perioda razminiranja nakon Domovinskog  rata.
Izložena i karta minskih polja 
Izložbena suradnja ovih dviju muzejskih ustanova do sada je rezultirala izložbom Arheološkog muzeja Zadar "Antičko staklo Argyruntum",  koja je prije 20 godina gostovala u Gospiću, te je ovo prva izložba Muzeja  Like Gospić u zadarskom Muzeju. 
Kako je na otvorenju izložbe istaknuto, djelatnici dvaju muzeja intenzivno surađuju i na arheološkim istraživanjima na lokalitetu Udbina. 
– Pronađena građa uglavnom pripada kovinskoj skupini nalaza i to ponajprije oružju odnosno opremi za jahanje, te konjskoj opremi, istaknula  je autorica izložbe dr. sc. Tatjana Kolak, te je navela kako pronađeni materijal pripada razdoblju od prapovijesti, pa do 20. stoljeća, no ponajprije  razdoblju srednjeg vijeka i početku novog vijeka.
Nalazi su pronađeni tijekom perioda razminiranja ličkog prostora koji  je u Domovinskom ratu bio bojišnica, a na izložbi je izložena i karta minskih polja s označenim lokalitetima na kojima su nalazi pronađeni.
Suradnja s pirotehničarima
Suradnja Muzeja Like Gospić s pirotehničarima započela je 2006. godine, kada su prilikom radova u Divoselu pronađeni artefakti pripisani  novovjekovnom razdoblju, a intenzivirana je 2010. dolaskom Danka Kovačevića, entuzijasta koji prepoznaje vrijednost kulturne baštine kao dijela nacionalnog identiteta. 
Ovom prigodom autorica izložbe, osim zadarskom Arheološkom muzeju, posebno je zahvalila pirotehničarima koji su pronađene nalaze  počeli donositi u Muzej Like Gospić shvaćajući značaj pronađene građe.  Iako ima, kako je navela Tatjana Kolak, i onih koji takve predmete zadržavaju za sebe kao suvenir koji bez postupka konzervacije propada,  upravo ovakva izložba potiče svijest kod nalaznika o važnosti doniranja  pronađenih predmeta muzejima.
Na otvorenju izložbe, kojoj je ovo inače prvo gostovanje izvan matičnog muzeja, okupljenima se obratio i ravnatelj Arheološkog muzeja  Zadar dr. sc. Jakov Vučić koji je naglasio da izložba predstavlja nastavak  uspješne suradnje ova dva muzeja na zaštiti spomeničke i kulturne  baštine.
Na izložbi su zadarskoj publici predstavljena 62 arheološka nalaza, a  izložba će biti otvorena do 24. ožujka.