"Dnevnik Anne Frank" je ne samo vrijedno književno djelo, već i povijesno blago

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
RADIONICE ZA OSMAŠE - Prof. Tihana Magaš o djevojčici prošlosti za djecu budućnosti
Radionica je spoj digitalnih medija, stvaranja povijesnog timeline, odnosno vremenske crte povijesnih okolnosti i života Anne Frank, natjecateljskog duha kroz kahoote, te interaktivne igre koncentracije, kompetitivnosti i slušanja s razumijevanjem, što je obično najdraži dio učenicima, kaže voditeljica radionice Tihana Magaš
Prof. Tihana Magaš

Gradska knjižnica Zadar u suradnji s profesoricom povijesti  iz Gimnazije Vladimira Nazora Tihanom Magaš tijekom veljače organizirala je za zadarske učenike osmih razreda edukativne radionice pod nazivom "Anne Frank - djevojčica prošlosti za djecu budućnosti". Radionice su organizirane kako bi se zadarskim osmašima kroz osobnu sudbinu  židovske djevojčice Anne Frank, najpoznatijeg simbola dječjeg stradanja  u ratu, približilo razdoblje Drugog svjetskog rata i holokausta, te kako bi  ih se podučilo o potrebi tolerancije i uvažavanja drugih ili drugačijih.

Knjiga prevedena na 55 jezika 

- Radionica je spoj digitalnih medija, stvaranja povijesnog timeline,  odnosno vremenske crte povijesnih okolnosti i života Anne Frank, natjecateljskog duha kroz kahoote, te interaktivne igre koncentracije, kompetitivnosti i slušanja s razumijevanjem, što je obično najdraži dio učenicima, kaže voditeljica radionice Tihana Magaš i ističe kako je knjiga  „Dnevnik Anne Frank“ ne samo vrijedno književno djelo, već i povijesno  blago, te stoga ne čudi što je knjižničarka Gradske knjižnice Zadar Nela  Nekić odabrala upravo život Anne Frank za ciklus radionica u veljači. 

- Svima znana djevojčica Anne Frank, rođena u Frankfurtu 1929. godine Hitlerovim dolaskom na vlast zajedno sa svojom obitelji odselila se u  Amsterdam, gdje se, tijekom nacističke okupacije te zemlje, sa svojom  obitelji skrivala u tajnom skrovištu. Nažalost, nakon dvije godine skrivanja, stanari skrovišta su otkriveni i poslani u logore smrti, a Anne je umrla u logoru Bergen-Belsen u veljači 1945., kaže prof. Magaš koja na radionicama upoznaje zadarske učenike s tragičnom sudbinom ove djevojčice. Po završetku rata jedini preživjeli stanovnik skrovišta bio je Annin otac Otto koji je odlučio objaviti dnevnik svoje kćeri koji je vodila od  svog 13.-og rođendana, 12. lipnja 1942. do posljednjeg zapisa 1. kolovoza  1944. U njemu se djevojčica obraća svojoj imaginarnoj prijateljici Kitty i  progovara o problemima u skrovištu, životu, promišljanjima i sl. Kako je  Anne jednog dana željela postati spisateljica, njen otac odlučio je objaviti njen dnevnik koji je prvo svjetlo dana u tiskanom obliku doživio u lipnju 1947. Do danas je knjiga prevedena na 55 jezika, a prodano je oko 20  milijuna primjeraka.

Kritički osvrt na radionicu 

- Povijest nisu brojke i statistika, povijest ispisuju ljudske sudbine milijuna djece stoljećima stradalih zbog političkih i ratnih previranja, stoga  o tim sudbinama treba govoriti kako bismo uistinu iz nje nešto naučili,  osudili, ispravili i popločali put slobode i razumijevanja djeci sadašnjosti  za djecu budućnosti, kaže prof. Magaš i dodaje da po završetku edukacije učenici imaju priliku kritički se osvrnuti na radionicu tako da odgovaraju na pitanja sviđa li im se ili ne radionica, što bi eventualno trebalo  promijeniti, što im je bilo najzanimljivije ili najdosadnije. Na kraju radionice učenici profesoricu Magaš ocjenjuju školskim ocjenama od 1 do 5, a  za sada su, kaže ona, kritike osmaša više nego dobre. Tako su, doznajemo dalje, neki od učenika naveli da su na radionici naučili slušati i biti  strpljivi, da im je bilo jako poučno, ali i zabavno, te da bi voljeli da imaju  više ovakve izvanškolske nastave iz sata povijesti.

Po završetku radionice učenici za uspomenu dobivaju bookmark, koji  je izradila profesorica Magaš, s citatom Anne Frank „Kako je divno to da  nitko ne mora čekati ni trenutka da bi počeo svijet činiti boljim".

Profesorica Magaš je inače na istu temu stradanja ove židovske djevojčice prije par godina inicirala i dolazak u Zadar poznate putujuće  izložbe "Anne Frank – povijest za sadašnjost“ koju je zadarska Gimnazija  Vladimira Nazora organizirala u prostoru Kneževe palače, tzv. krletkama. 

Navedimo još kako je Tihana Magaš do sada održala dvije od planiranih pet radionica u ovom ciklusu radionica Gradske knjižnice namijenjenih učenicima osmih razreda Osnovne škole Zadarski otoci u  Ogranku Bili brig i Osnovne škole Petar Zoranić u Ninu. Preostaje još  održati radionice u Ogranku Arbanasi, središnjici Knjižnice i u osnovnoj  školi u Zemuniku.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno