Odbijene mjere opreza za Daruvarca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odlučilo:
Tročlano vijeće nije jednoglasno donijelo ovu odluku već je dvoje sudaca odbilo žalbu dok je jedan član vijeća imao izdvojeno mišljenje, kazao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda gdje je odluka višeg suda zaprimljena jučer potkraj radnog vremena
arhiva Zadarski list
Ova odluka zapravo znači da se Daruvarac ne mora javljati policiji dok na slobodi čeka pravomoćnost, a isto tako, nema zapreku da se približava žrtvi ili ju kontaktira.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu Općinskog državnog odvjetništva na odluku Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru koje je odbilo njihov prijedlog da se Darku Kovačeviću Daruvarcu (32) odrede mjere opreza do pravomoćnosti presude. Tročlano vijeće nije jednoglasno donijelo ovu odluku već je dvoje sudaca odbilo  žalbu dok je jedan član vijeća imao izdvojeno mišljenje, kazao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda gdje je odluka višeg suda zaprimljena jučer potkraj radnog vremena. Pojasnio je kako se Vijeće uglavnom složilo sa stavom prvostupanjskog suda da za vrijeme obligatornog zatvora, dakle onog koji je sud morao odrediti s obzirom da je izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina, nije bilo mogućnosti određivanja mjera opreza budući da su istekli svi rokovi za istražni zatvor, a samim time i mogućnost za određivanje mjera opreza. 

- Mjere opreza koje su kao institut uvedene u kazneno zakonodavstvo zapravo služe kao alternativa u slučaju kad se svrha kojoj služi istražni zatvor može postići i nekom blažom mjerom, kao što su mjere opreza, dakle kad nije nužno da sud uopće odredi istražni zatvor. Međutim, kad sud više nema mogućnosti određivati istražni zatvor, on ne može kao mogućnost koristiti niti mjere opreza kao alternativu, iscrpno je pojasnio glasnogovornik Općinskog suda gdje je prije mjesec dana Kovačević zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke u kafiću na predjelu Melade i prijetnje smrću njoj i njezinoj obitelji osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina. Kaznena djela za koja je nepravomoćno osuđen Kovačević je počinio 13. lipnja 2018. godine, a dan kasnije uhićen je te je na šest mjeseci zadržan u istražnom zatvoru u Zadru. Suđenje mu je započelo u rujnu pred sucem Tomislavom Šimićem, no njegov odvjetnik Andrej Korljan zatražio je njegovo izuzeće te izuzeće još troje zadarskih sudaca. Vrhovni sud je odbio Korljanove zahtjeve no nakon tri održane rasprave spis je predan sutkinji Mitri Meštrović jer je zbog zdravstvenih problema sudac Šimić otišao na duže bolovanje. Kovačević je promijenio i odvjetnika pa je angažirao donedavnog suca Županijskog suda u Zadru Borisa Radmana, a promijenio je i očitovanje na optužnicu. Prvo se branio kako prijetnju nije počinio te da se ni za nanošenje teških tjelesnih ozljeda ne osjeća krivim na način na koji mu se optužnicom stavlja na teret, a kasnije je sve priznao i izrazio kajanje. Ova odluka zapravo znači da se Daruvarac ne mora javljati policiji dok na slobodi čeka pravomoćnost, a isto tako, nema zapreku da se približava žrtvi ili ju kontaktira. 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)