Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sve tri ponude za dovršenje Centra Mocire skuplje od osiguranog iznosa

20.02.2019. 10:45
Sve tri ponude  za dovršenje  Centra Mocire  skuplje od  osiguranog  iznosa


 Gradskoj upravi Zadra otvorili su ponude na javnom natječaju Radovi na dovršenju i dogradnji Centra za odgoj, obrazovanje,  rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama „Mocire“, kojih je  pristiglo ukupno tri. Procijenjena vrijednost radova je 21,25 milijuna kuna. Grad Zadar u sufinanciranju ovih radova sudjeluje s čak 50 posto, a  ostatak će dodati Ministarstvo socijalne politike i Ministarstvo obrazovanja.     


Sve tri zaprimljene ponude s iznosima su većim od procijenjene vrijednosti, tako da će  sva tri sufinancijera trebati dogovoriti hoće li osigurati  dodatan novac za ove radove ili će se, u skladu sa zakonom, ovaj natječaj  poništiti i raspisati novi. Oduljilo bi to završetak radova koji su zastali  prije više od sedam i pol godina.


Najpovoljniji Krekić avangard




Od zaprimljenih ponuda najniža je bila ona Krekić avangarda d.o.o. iz  Zadra  od 24.135.794,39 kuna,  slijedi ona Zajednice ponuditelja Lavčević  d.d. iz Splita i  Lavčević Zadar d.o.o. za graditeljstvo i trgovinu od  27.470.512,41 kuna, dok je  najskuplja ponuda M-P-Betona d.o.o. iz Solina u iznosu 28.403.819,89 kuna.      


 


Kao što je poznato, do odgode dovršetka radova došlo je zbog novih  standarda u skrbi o osobama s mentalnim poteškoćama, nakon čega je  nadležno ministarstvo od Grada Zadra zatražilo izmjenu projekta. Zgrada se morala prilagoditi novim propisima kako bi djeca vrtića »Latica«,  Osnovne škole Voštarnica te članovi Udruga za osobe s intelektulanim  teškoćama »Svjetlo« imale najbolju skrb. Novi projekt tako  traži dogradnju dvorane, s obzirom da takav prostor za korisnike nije predviđen u prvom projektu, a standardi Ministarstva nalažu i osiguranje takvog prostora.  


 


U travnju 2018. godine su u Zagrebu Dodatak Ugovoru o sufinanciranju kapitalnog projekta izgradnje građevine Dječjeg centra »Voštarnica«  (Centar Mocire) potpisali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  Nada Murganić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić. Gradonačelnik je  tada izrazio  zadovoljstvo približavanju konačnoga cilja, odnosno stavljanju Centra Mocire u funkciju, a poglavito jer se radi o najosjetljivijoj skupini društva i posebno je pohvalio suradnju s ministarstvima.


Upitna resocijalizacija


Koliki je problem to što Centar Mocire još nije otvorio svoja vrata, otkrila je svojedobno Irena Palčić, predsjednica zadarske Udruge osoba s  intelektualnim teškoćama Svjetlo, i sama majka osobe s teškoćama u  razvoju i s mentalnom retardacijom. 


– Naša stalna boljka, od kada postojimo, je problem prostora. Prostor u  kojem smo trenutačno, a to je prostor Caritasa,  skučen je i neadekvatan  za potrebe udruge. Obećavao nam se prostor u Centru Mocire, ali više u  to ne vjerujem. Kao niti u samo otvaranje Centra Mocire, kazala je tada  rezignirano Irena Palčić, pojasnivši kako su korisnici udruge osobe starije dobi, jer su djeca i mladi na neki način »smješteni«.


– Osobe iznad 21 godine su trenutno prepuštene skrbi unutar obitelji.  Niti imaju gdje izaći, niti imaju gdje biti, pa je udruga Svjetlo jedina koja  skrbi o njima. Roditelji tih osoba su također malo stariji te i njima postaje  sve teže skrbiti se o njima. Mi svoju djecu volimo i dajemo sve za njih, ali  smo pomalo umorni od svega. Kao roditelji smo izgubili nadu da će nam  itko, Grad ili Županija, pomoći, istaknula je tada Palčić koja je zapitala  hoće li ovim osobama nakon toliko godina provedenih kod kuće, otvaranje centra poput Mocira biti od ikakve koristi te hoće li se uopće moći  takvi ljudi ponovno uključiti u društvo.