Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Trajekt u konačnici isplovio s malim zakašnjenjem

20.02.2019. 10:05
Trajekt u  konačnici isplovio  s malim  zakašnjenjem


Putnike koji su jučer ujutro krenuli na ukrcaj na trajekt  "Mate Balota" za otok Iž neugodno je iznenadila obavijest da trajekt ne  plovi koja je, kako su nam kazali, bila najavljena čak sat vremena prije  nego je trajekt trebao isploviti. Obrazloženje da je isplovljavanje odgođeno zbog guste magle i slabe vidljivoti nije im bilo prihvatljivo jer  su svi drugi trajekti isplovljavali na vrijeme pa i katamaran za isti otok  koji se s pristaništa u Gaženici otisnuo u vrijeme kad je kapetan na trajektu donio rečenu odluku. Zbog toga su negodovali i zvali Jadroliniju,  nakon čega je trajekt ipak isplovio sa svega minutom, dvije kašnjenja.
– Sat vremena smo bili u neizvjesnosti hoće li trajekt isploviti ili ne.  Svi drugi su isplovljavali i njima magla nije smetala. Ja sam u kamionu  imao nešto građevinskog materijala, ali i robu za trgovimu među kojom  ima i one kvarljive pa mi nije bilo svejedno hoće li trajekt isploviti na  vrijeme ili ne. Bilo nas je desetak s teretnim vozilima i u sličnoj situaciji, ispričao nam je poduzetnik Toni Rokov dodajući kako je isti kapetan dan ranije u poslijepodnevnim satima nakon isplovljavanja "Balotom" iz Gaženice prema Molatu kod otočića Rivnja donio odluku da ne  ide dalje već natrag. Kazao je i kako su se na istog kapetana žalili i ranije zbog lošeg manevriranja pri pristajanju i slično. Iz Uprave Jadrolinije kazali su nam kako se zbog magle, odnosno nepovoljnih uvjeta za  plovidbu u ponedjeljak poslijepodne već počelo razmišljati o zatvaranju luke Gaženica te da se to i dogodilo u 19 sati. Očitovali su se i na  pritužbe nezadovoljnih putnika ukazujući ujedno i na činjenicu da katamarani imaju drugačiju navigacijsku opremu od trajekata, među kojom i radare koji su za važni za plovidbu kada je smanjena vidljivost.
– Uprava stoji iza svojih zapovjednika jer su oni jedini odgovorni za  plovila, plovidbu, putnike i posadu. Oni su ujedno i jedini relevantni u  procjeni pa stoga ne ulazimo u njihove odluke, istaknuli su iz ove brodarske tvrtke dodajući kako im je žao kad se poremeti red plovidbe, no  da u se u ovom slučaju to nije dogodilo već je trajekt isplovio na vrijeme. 
– Imamo razumijevanja za putnike koji se nađu u situaciji da ne znaju hoće li krenuti na planirani put ili ne, ali nam je uvijek na prvom  mjestu sigurnost, poručili su iz Jadrolinije.