Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dan D za Stanove, Zadrove igrače i trenere

21.02.2020. 14:00


Došao je i taj dan, ali nije u igri Partizan. Već Nogometni klub Zadar čija budućnost ovisi o današnjem sastanku izaslanstva igrača i stručnog stožera s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Gotovo dva tjedna od trenutka kada je direktor NK Zadra Damir Knežević ušao u svlačionicu i kazao da je račun kluba blokiran i da ne zna kako će im biti isplaćene plaće, trebalo bi se znati kakva je budućnost kluba sa Stanova. Hoće li klub u stečaj zbog cca 3 milijuna kuna duga od čega je polovica prema svojim bivšim igračima s kojima je, usput rečeno, dogovorena obročna isplata od strane Uprave, ili ipak postoji način da se ova sezona završi. I da se, kako bi i bilo ispravno, poravnaju računi prema vjerovnicima, poput Libunije, Elektre, Vodovoda i Porezne uprave, a onda trezveno donese odluka o tome je li najbolje otići u stečaj i osnovati novi klub, ili se nezdravo »tkivo« može otkloniti i planiranom politikom u potpunosti stabilizirati. Kako rad seniorskog sastava, tako i, što je još važnije, Škole nogometa o kojoj bi uvelike trebala ovisiti budućnost kluba. Jer, najgora bi varijanta bila da ista Uprava s Kneževićem na čelu, te Nadzornim odborom kojeg predvodi Josip Miočić, NK Zadar s.d.d odvede u stečaj, a nastavi voditi HNK Zadar kojeg su u tajnosti osnovali kako bi kroz novu udrugu sačuvali svoje funkcije i direktorske fotelje, a koje bi opet bile plaćene iz gradskog novca, tj. iz džepa nas, poreznih obveznika. Najmanje što bi bilo moralno od Upravnog i Nadzornog odbora je da u ovome trenutku podnesu ostavke. Ili da ih s njihovih funkcija smijeni onaj koji ih je na njih i postavio. Jer zbog njihovih postupaka danas bi pedesetak obitelji igrača, trenera i radne zajednice moglo ostati bez posla i primanja.
Definitivno je puno pitanja u ovome trenutku otvoreno, ali klupko bi se ubrzo trebalo početi odmotavati i stvari doći na vidjelo. U ovome trenutku, barem po izjavama koje je gradonačelnik Dukić za sada dao za medije, teško je očekivati da će se odlučiti za varijantu spašavanja, iako ni to ne možemo do kraja isključiti. Jer kada je klub uz blagoslov Grada Zadra i njegovo jamstvo mogao dignuti kredit od milijun kuna u kolovozu kojeg su vratili sredstvima iz gradskog proračuna predviđenim za NK Zadar u ovoj godini, zašto isti potez ne bi učinili i sada. Čini nam se suludo da u trenucima kada su na ljeto vrlo izvjesni transferi zadarskih internacionalaca, ponajprije Dominika Livakovića, a vrlo moguće i Luke Modrića, ugasiti klub čime automatski ostaješ bez prava na naknadu za razvoj. Jer, u pravilniku HNS-a stoji da klub koji je u stečaju, likvidaciji ili se ne natječe nema pravo na tu naknadu. A nije teško izračunati da bi samo Livakovićev transfer, tj ta naknada, mogla pokriti cijeli ili većinu iznosa tog postojećeg duga. Na ovakav način, netransparentan i bez ikakve vizije, teško je očekivati da ćemo se u budućnosti ponositi novim vatrenim »ambasadorima« sa Stanova. Iz našeg Krševanovog i Donatovog grada Zadra.


Odgovornost
Najmanje što bi bilo moralno od Upravnog i Nadzornog odbora je da u ovome trenutku podnesu ostavke. Ili da ih s njihovih funkcija smijeni onaj koji ih je na njih i postavio. Jer zbog njihovih postupaka danas bi pedesetak obitelji igrača, trenera i radne zajednice moglo ostati bez posla i primanja


Dugovanja NK Zadra s.d.d. iznose oko tri milijuna kuna
Toliko se fame posljednjih dana stvorilo oko dugovanja Nogometnog kluba Zadar koja su glavni argument zagovornika stečaja u ovome trenutku. Malo smo kopali i došli do brojeva koji kazuju da ta dugovanja nisu nerješiva enigma, a nisu niti blizu onih koji se vežu uz KK Zadar. Uostalom, posljednjih dana se u kuloarima pokušava provući teza da su bivši igrači ti koji su blokirali klub i samim time odredili njegovu sudbinu. Na taj način stvarni krivci za ovu situaciju pokušavaju skinuti odgovornost sa svojih pleća. To nikako ne odgovara istini jer vjerovnici samo potražuju svoj novac, ono što su zaradili. Informacije do kojih smo došli posljednjih dana kazuju da je NK Zadra s.d.d trenutačno u blokadi koja se kreće u iznosu od 981.000 kuna. Na aktivnu blokadu računa odnose se dugovanja prema Juri Jerbiću (54.000 kuna), Tomi Gluiću (155.900 kn), Liburniji (423.000 kn), te Poreznoj upravi (348.000 kn).
Pod ostalim dugovanjima navodi se da je Klub dužan plaće zaposlenicima za siječanj u iznosu od 220.000 kuna, Trenutačni dug prema Vodovodu iznosi 400.000 kuna, Josipu Bilaveru Klub je dužan 320.000 kuna, Robertu Viduki 240.000, a Želimiru Terkešu 220.000. Valja naglasiti da je ukupan dug prema Tomi Gluiću 350.000 kuna (trenutačno u blokadi dvije dogovorene, a neispaćene rate u ukupnom iznosu od 155.900 kuna). Također se spominje i navodni dug prema Igoru Štimcu uz napomenu da je to u postupku utuženja, te prema ostalim dobavljačima u iznosu ottprilike 200.000 kuna. Kada te brojke zbrojimo dolazimo do iznosa od 2.755.000 kuna plus dug od 300.000 kuna prema Štimcu ako se isti dokaže u postupku utuženja. Također treba istaknuti, a riječ je provjerenoj informaciji, da jedino Tomo Gluić, Želimir Terkeš i Roberto Viduka za sada nisu dobili niti jedne kune od ukupnog dugovanja prema njima, dok su nekim igračima i trenerima, djelomično ili u kompletu dugovanja namirena.