Dok Poluotok odumire, u predgrađu raste broj prvašića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Rezultati prijava u prve razrede otkrivaju zadarski trend
Ono što moram istaknuti je da svake godine bilježimo porast upisane djece u područnu školu na Ploči, odakle svake godine, prilikom polaska u peti razred, dobijemo cijeli razred, tako da mi godinama bilježimo kontinuirani rast razrednih odjeljenja, rekla nam je Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića
ZVONKO KUCELIN
Nekad je »Preradović« imao mnoštvo učenika, a već godinama bilježi smanjenje broja djece

U osnovne škole Zadarske županije ove jeseni trebalo bi sjesti ukupno 1.698 prvaša, od čega 867 u Zadru. Uspoređujući s prošlom godinom ove godine predupisano je ukupno 17 prvaša više nego lani, a isti pozitivan trend bilježi se i u Zadru, gdje je također prijavljeno više djece nego prošle godine - njih 11.
Iz Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije poslali su nam podatke o predupisu istaknuvši kako podaci s upisa i predupisa često ne budu istovjetni jer na upisu bude najčešće manji broj djece zbog rješenja o odgodi upisa u prvi razred osnovne škole nakon obavljenog kompletnog psihofizičkog testiranja djece.

Najviše djece upisuje »Kašić«

Također, pojasnili su, Osnovna škola Voštarnica Zadar ima veliki broj djece, ali oni najčešće ne pohađaju razredne odjele već skupine, te se upisuju u školu nakon dobivanja rješenja o primjerenom obliku školovanja za djecu s teškoćama u razvoju.
Inače, što se tiče gradskih škola, najviše djece i ove godine upisuje OŠ Bartula Kašića - 165, a što je više nego lani. Inače, u ovu školu se i lani te preklani upisalo najviše prvaša.
Sljedeća prema broju predupisanih prvaša je OŠ Šimuna Kozičića Benje gdje se ove godine prijavilo 157 prvaša. U OŠ Smiljevac predupisano je 149 učenika, u Šime Budinića 131, a u Zadarskim otocima 117. Osnovna škola Stanovi svake godine upisuje sve manje prvaša pa se tako ove godine prijavilo 84 učenika, u Petra Preradovića 69, a u Krune Krstića 64 učenika.
- Broj djece koja se prijavljuju u prve razrede s našeg upisnog područja je svake godine sličan, međutim, smanjuje se broj djece na tzv. B listi, odnosno one djece koja nisu s našeg upisnog područja, a koju su roditelji upisivali kod nas zbog produženog boravka. Sad većina škola ima produženi boravak, pa se ta B lista smanjila, ali upisno područje uvijek drži konstantu. Ono što moram istaknuti je da svake godine bilježimo porast upisane djece u područnu školu na Ploči, odakle svake godine, prilikom polaska u peti razred, dobijemo cijeli razred, tako da mi godinama bilježimo kontinuirani rast razrednih odjeljenja, rekla nam je Jasnima Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića.
U OŠ Bartula Kašića ove godine upisali su najveći broj prvašića - njih čak 165. Ova škola inače u zadnje tri godine upisuje najveći broj učenika. Pitali smo ravnateljicu škole Katicu Skukan da nam prokomentira ove trendove.
- Vjerujem kako je glavni razlog upisa ovako velikog broja djece u činjenici kako se u našem upisnom području zadnjih nekoliko godina naveliko grade nove zgrade u koje doseljavaju mlade obitelji s djecom. Izgradile su se tako zgrade u Ulici Nikole Tesle, potom u samoj blizini škole, ali i na dijelu Plovanije prema obilaznici. Sve te zgrade gravitiraju našoj školi, rekla je Katica Skukan.

«Preradović« u jednoj smjeni

​Ovakva slika, nažalost, nije na Poluotoku, odnosno u OŠ Petra Preradovića. Ova škola koja je nekada imala mnoštvo učenika, već godinama bilježi smanjenje broja pa tako i zadnje tri godine upisuje se sve manje djece. Ovo je upozoravajući trend koji bi mogao pokazati kako Poluotok »umire« jer sve manje obitelji može živjeti na njemu i radije odlaze u neke kvartove daleko od turističke buke i vreve.
Ova škola već godinama radi u jednoj smjeni, a jako je velik broj djece koja ne žive na Poluotoku, ali pohađaju ovu školu jer im roditelji rade na Poluotoku te se odlučuju upisati dijete kako bi im bilo blizu posla.
O ovome se očitovala i Stanka Pera Martinac koja nam je rekla kako je u njihovoj školi na predupisu u prvi razred upisan je 61 učenik u matičnoj školi, sedam učenika u Područnoj školi Kožino i dva učenika u Područnoj školi Petrčane.
- Brojke su nešto manje u odnosu na prošlu godinu (67 u matičnoj, dvanaest u Kožinu i jedan u Petrčanima), ali mi smo zadovoljni jer s ovim brojem prvaša imat ćemo kao i do sada tri odjela prvih razreda u matičnoj školi, čisto odjeljenje u Kožinu i kombinaciju u Petrčanima. Učenicima roditelja koji za to iskažu interes bit će omogućen smještaj u dva odjela produženoga boravka. Zadovoljni smo što bez obzira na opadanje broja stanovnika na Poluotoku, broj razrednih odjela ne opada što, pored ostalog možemo zahvaliti radu škole u jutarnjoj smjeni i produženom boravku (dva odjela prvih i dva odjela drugih razreda), a koje financira Grad Zadar, rekla nam je Stanka Pera Martinac.
Što se tiče osnovnih škola u drugim gradovima županije najviše je prvaša predupisano u Benkovcu - 77, potom u Biogradu - njih 66, u Pagu 23, u Gračacu ih je 18, a najmanje u Obrovcu - 16.


»Brojke su nešto manje u odnosu na prošlu godinu (67 u matičnoj, dvanaest u Kožinu i jedan u Petrčanima), ali mi smo zadovoljni jer s ovim brojem prvaša imat ćemo kao i do sada tri odjela prvih razreda u matičnoj školi, čisto odjeljenje u Kožinu i kombinaciju u Petrčanima

Stanka PERA MARTINAC

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno