Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grad uvodi mobilne prepreke u gradskoj jezgri

21.02.2020. 11:45


Unatoč novčanim kaznama i video nadzoru, dio zadarskih tvrtki i dalje ne poštuje režim dostave robe na Poluotok. Gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša stoga će uvesti nove mjere, otkriva nam pročelnik Robertino Dujela.
– Nakon donošenja odluke unatrag dvije godine o novom režimu dostave na Poluotoku, grad Zadar za nadolazeću turističku sezonu planira napraviti iskorak u dijelu provedbe nadzora nad provedbom iste odluke i to ugradnjom mobilnih prepreka. Projektni zadatak povjerili smo našoj tvrtki Inovativni Zadar koji su izradili idejno rješenje poslano na suglasnost konzervatorima i MUP-u, kaže Dujela, pojašnjavajući na koji će način novi režim dostave funkcionirati:


Prva lokacija kod Gospe od Zdravlja
– Zamišljeno je da se podiznim stupićima ograniči ulazak neovlaštenih vozila u staru gradsku jezgru, odnosno da se omogući ulazak onim vozilima koja imaju odobrenje resorne službe za kretanje pješačkom zonom u točno određeno vrijeme. Ulazak u gradsku jezgru bio bi kontroliran od strane dežurnog službenika ili automatski, ukoliko vozilo ima unaprijed izdanu dozvolu kretanja, dok je izlazak iz gradske jezgre slobodan i bez kontrole. Kada vozilo na predviđen način otvori prolaz prema gradskoj jezgri potrebno je vozilom ući u predviđenom roku jer se inače barijera zatvara automatski. Prolaskom preko barijere vozilo je zaštićeno od nenamjernog zatvaranja barijere pomoću induktivne magnetne petlje ugrađene u podlogu, a napuštanjem područja barijere, odnosno podne petlje barijera se automatski zatvara kako bi onemogućila ulazak slijedećeg vozila bez prijave, iznosi pročelnik Dujela najnoviji plan Grada, obrazlažući i način izlaska vozila s Poluotoka.
– Izlazak iz gradske jezgre je predviđen kao slobodan izlaz koji se aktivira nailaskom vozila na izlaznu podnu petlju. Na lokaciji kod crkve Gospe od Zdravlja koja je izabrana kao prva lokacija za nadolazeću sezonu predviđena su dva stupića od kojih se jedan otvara po ulasku, a drugi po izlasku iz gradske jezgre. Oba mobilna stupića spuštaju se u slučaju signala opasnosti ili nestanka struje, ističe Dujela.


Naplatili 71.000 kn kazni
Naime, rezultati najnovije analize govore da je ta svota naplaćenih kazni čak veća od lanjske naplaćene za isto razdoblje: od 1. srpnja do 31. kolovoza prošle godine izdano 177 obavijesti o počinjenom prekršaju u iznosu od 60.200 kuna, a u istom razdoblju ove godine izdane su 233 obavijesti o počinjenom prekršaju u iznosu od 71.000 kuna.
Treba istaknuti i da su 2018. godine promet u pješačkoj zoni regulirala četiri redara, a kako se pokazala potreba za većim brojem njih, za prošlogodišnju je sezonu angažiran još jedan. Uskoro će se znati i koliko će ih biti ove godine, no pročelnik Dujela ističe kako su zadovoljni u dijelu nadzora, ali će s ciljem prevencije prekršaja postaviti i mobilne prepreke. Za njih su dobili i upute konzervatora, a prometno redarstvo će i dalje nadzirati provedbu odluke kojom se regulira dostava na Poluotoku.




Dobili suglasnost Komore i obrtnika
Riječ je zapravo o projektu dostave na Poluotok kojega je Grad donio još prošle godine, najprije kroz nacrt Odluke o određivanju i uređenju prometa na području pješačke zone Poluotok. Kako je Policijska uprava zadarska u svibnju 2018. godine dala i suglasnost za ovaj nacrt, s nacrtom odredbe već se moglo započeti. U suradnji s pročelnikom Upravnog odjela za EU fondove, Šimom Erlićem, napravljen je veliki pomak na rješavanju problema koji godinama muči Poluotok. Dostava je odsad rješavana na sasvim drugačiji način, regulacijom prometa koji bi trebao olakšati život i stanovnicima Poluotoka i njihovim gostima. Posebno je važno da su za ovakav nacrt uređenja prometa na Poluotoku svoju suglasnost dali i Gospodarska komora i Udruženje obrtnika, a prije svega treba istaknuti i hvalevrijednu inicijativu nadležnih pročelnika Grada koji su oko ovog projekta zatražili i mišljenje invalida.
Osim s policijom, Grad je provedbu odluke realizirao i u suradnji sa županijskom Gospodarskom komorom koja je u cijelosti prihvatila ovaj nacrt prijedloga, a Udruženje obrtnika većim dijelom. Za provedbu ovog projekta, pak, najvažniji je nadzor kojega zajedno obavljaju policija i komunalni redari Grada Zadra.


»Na lokaciji kod crkve Gospe od Zdravlja koja je izabrana kao prva lokacija za nadolazeću sezonu predviđena su dva stupića od kojih se jedan otvara po ulasku, a drugi po izlasku iz gradske jezgre. Oba mobilna stupića spuštaju se u slučaju signala opasnosti ili nestanka struje«
Robertino DUJELA