Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na zadarskom području tjedno između 500 i 600 prijavljenih slučajeva gripe

21.02.2020. 09:30


Vrhunac je gripe i tjedno je na zadarskom području između 500 i 600 prijava, doznajemo na Zavodu na javno zdravstvo Zadar.
– Ovogodišnja sezona gripe po broju oboljelih slična je lanjskoj osim što je počela kasnije. Sada je njen vrhunac, a pad očekujemo do kraja veljače, kaže dr. Alan Medić, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te ističe kako gripu i ove godine prate uobičajene komplikacije poput upale pluća, upale srčanog mišića i sl., što je najčešće kod kroničnih bolesnika.
Postojeći podaci, doznajemo dalje, ukazuju da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe koji može potrajati još koji tjedan. Vrhunac sezone bilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona, a kao i obično među pristiglim prijavama stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.
Ovogodišnja sezona gripe koincidira s pojavom novog koronavirusa koji se iz Kine širi svijetom, a koji ima slične simptome kao gripa, a u Hrvatskoj za sada nije zabilježen.
– Simptome koranavirusa jako je teško razlikovati od onih koji prate gripu jer obje bolesti imaju slične simptome – od blagih do onih teških poput upale pluća, kaže dr. Medić i naglašava da nema razloga za paniku, te kako je glavna odrednica o kojoj bi se bolesti moglo raditi boravak u Kini unatrag 14 dana ili kontakt s osobom zaraženom koronavrusom.
Iako se posljednjih nekoliko dana broj novooboljelih od novog virusa u svijetu smanjuje, sve službe u Hrvatskoj, pa tako i u Zadarskoj županiji su spremne za eventualnu pojavu koronavirusa. Zavod za javno zdravstvo stalno prati stanje i u stalnoj je koordinaciji s ostalim zdravstvenim ustanovama i inspekcijama, a posebno s Općom bolnicom Zadar u kojoj su za sada osigurana tri mjesta za izolaciju eventualnih pacijenata s koronavirusom.
Kad je riječ o gripi u Hrvatskoj je, zaključno s 9. veljače 2020. godine, službeno registrirano ukupno 20.388 oboljelih od gripe, od kojih je 9.444 prijavljeno tijekom 6. tjedna 2020. godine.
S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske i Koprivničko-križevačke županije, nakon kojih slijedi Zadarska županija. Iako je fokus javnosti i medija trenutačno na koronavirusu, ne treba zaboraviti da je virus gripe trenutačno na vrhuncu, a da je riječ o višestruko opasnoj i visoko zaraznoj bolesti koja se brzo prenosi kapljičnim putem na maloj udaljenosti, kao i činjenicu da je teško izbjeći zarazu ukoliko se krećemo među oboljelim osobama.
S obzirom da se gripa širi kapljičnim putem kao jednu od bitnih preventivnih mjera u izbjegavanju zaraze liječnici savjetuju često i temeljito pranje ruku.