Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nadaju se kako će ih primiti i Milanović

21.02.2020. 13:45


Priča oko stečaja nekoć moćne autoprijevozničke tvrtke Croatia Zadar line, koja traje već 20 godina, dobila je novi nastavak. Naime, nakon što su Trgovački sud u Zadru i Visoki trgovački sud odbili potraživanja bivših radnika, sindikat se nastavio boriti za njihova prava te je zatražio reviziju postupka.
– Nakon što su mi 24 bivša radnika potpisala punomoć, podnio sam kako to od nedavno izmijenjeni zakon nalaže, prijedlog za odobrenje revizije te zahtjev za njezino provođenje. Reviziju tražimo jer smatramo kako činjenica da je prije 18 godina propušten rok za predaju radničkih potraživanja te da su to učinili jedna djelatnica koja je preuzela tu obvezu na sebe i odvjetnički ured koji je radnike trebao zastupati, ali i stečajni upravitelj koji je propustio sačiniti popis potraživanja, ne može biti presudna za radnike. Posebice stoga što im je stečajni upravitelj ta potraživanja naknadno priznao, kaže Vedran Uranija, sindikalni povjerenik i pravni zastupnik Teritorijalnog ureda SSSH u Zadru dodajući kako se radi o situaciji u kojoj su svi griješili, a posljedično samo radnici ispaštali te i dalje ispaštaju. Uranija dodaje kako radnici nisu odustali ni od prosvjeda na Markovom trgu u Zagrebu, kao ni od odlaska k predsjedniku RH, Zoranu Milanoviću.
– Već smo mu uputili zahtjev da nas primi i vjerujemo da hoće, pa možda čak budemo i prvi nakon inauguracije koji će s njim razgovarati. Ohrabruje nas predsjednikov govor s inauguracije u kojemu je jasno kazao što mu je najbitnije i što će mu biti prioriteti. Na žalost, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije nas primila, rekao je Uranija te dodao kako ne želi prejudicirati, no da ipak očekuje pozitivan odgovor suda, a ukoliko to ne bude tako, još je jednom naglasio kako radnici neće odustati te će pravdu tražiti i pred Europskim sudom u Strasbourgu.