Najbolje maslinovo ulje poslužuje zadarski Pjat
Poruka greške
Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Od svih maslinarskih manifestacija jedino se na Omiškom Povenjaku proglašavaju prvaci među ugostiteljskim objektima koji poslužuju najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ove godine laskava titula pripala je zadarskom Bistrou Pjat.
- Cilj je promidžba domaćih, ekstradjevičanskih ulja u našim restoranima, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara “Paićuše” iz Piska kod Trogira koja je i glavni organizator spomenutog Povenjaka.
Predložio ga dr. Ivica Vlatković
Na pitanje kako znaju tko poslužuje najbolje ulje, Fistonić je odgovorio: - Postupak je jednostavan. Netko od članova udruge, a u ovom slučaju je to bio dr. Ivica Vlatković predloži restoran koji ima domaće maslinovo ulje. Potom ocjenjivačka komisija nenajavljeno posjeti restoran, kušaju i ocijene ulje, pojašnjava Fistonić.
Tako ni vlasnik zadarskog bistroa Pjat nije znao da je njegovo ulje u konkurenciji sve dok od organizatora nije pozvan da dođe na svečanost proglašenja najboljih ulja iz restorana, proglašenje je upriličeno u hotelu Brzet, kod Omiša, gdje su uručena i priznanja najboljim uljarima, te proizvođačima konzerviranih maslina na domaći način.
Domaća jela začinjena domaćim uljima
-Stvarno nisam znao, kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata, ne krijući zadovoljstvo što je dobitnik i ovog priznanja.
On i supruga Anita poduzimaju sve da u Pjatu nikom ništa ne fali.
Spremaju domaća dalmatinska jela spravljena od mesa iz domaćih mesnica, svježeg povrća sa pijace i friške ribe sa peškarije.
- Noćas ulovljeno, jutros ubrano za marendu i objed u Pjatu, formula je koja im je dovela stalne gosti, a iz dana u dan pristižu i novi. Sva ta jela zalivaju se kvalitenim vinima i začinjavaju najboljim uljima.
- Uz ulja pojedinih OPG-a, najviše koristimo ektradjevičansko ulje Agrolagune, kaže Leo.
Volio bi, dodaje, da ima više ulja iz zadarskog kraja.
Po pakovine kod Željka Vrsaljka
- Nećete virovati, ali u otkad vodim Pjat nitko od domaćih maslinara mi se nije javio i pitao bi li uzeo njihovo ulje, kaže Leo koji sam kreće u akciju. Već je dogovorio posjet uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, gdje će odabrati ulja i u primjerenim pakovinama nuditi ih gostima. Jer, nema ništa boljeg od dobrog i ništa lošijeg od lošeg ulja, poručuje Leo Mialić, ovogodišnji laureat Povenjaka 2020., za najkvalitetenije ulje posluženo tijekom 2019. godine u dalmatinskim ugostitejskim objektima.
Dodajmo još da su organizatori ovu akciju pokrenuli s ciljem poboljšanja turističkih usluga što je prepoznalo i Ministarstvo turizma RH, prihvatišvi se pokroviteljstva manifestacije Povenjak.
- Prijavite se ili registrirajte za slanje komentara
- 2513 čitanja
Komentari