Najbolje maslinovo ulje poslužuje zadarski Pjat

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
LAUREATI POVENJAKA 2020
Nisam imao pojma sve dok me nisu pozvali u Omiš na svečanost proglašenja najboljih, kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata. Zašto nitko od zadarskih maslinara nikad nije došao ponuditi svoje ulje da ga nudi gostima u svom restoranu?
Ivan SIKIRIĆ
ANITA MIALIĆ - Trudimo se da gosti budu zadovoljni

Od svih maslinarskih manifestacija jedino se na Omiškom  Povenjaku proglašavaju prvaci  među ugostiteljskim objektima koji poslužuju najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ove godine laskava titula pripala je zadarskom Bistrou Pjat.
- Cilj  je promidžba domaćih, ekstradjevičanskih ulja u našim restoranima, kaže  Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara “Paićuše” iz Piska kod Trogira koja je i glavni organizator spomenutog Povenjaka.

Predložio ga dr. Ivica Vlatković

Na pitanje kako znaju tko poslužuje najbolje ulje, Fistonić je odgovorio: - Postupak je jednostavan.  Netko od članova udruge, a u  ovom slučaju je to bio dr. Ivica  Vlatković predloži restoran koji ima domaće maslinovo ulje.  Potom ocjenjivačka komisija   nenajavljeno posjeti restoran,  kušaju i ocijene ulje, pojašnjava Fistonić.
Tako ni vlasnik zadarskog  bistroa Pjat nije znao da je njegovo  ulje u konkurenciji sve dok od  organizatora nije pozvan da  dođe na svečanost proglašenja  najboljih ulja iz restorana, proglašenje je upriličeno u hotelu Brzet, kod Omiša, gdje su uručena i priznanja najboljim uljarima, te proizvođačima konzerviranih maslina na domaći način.

Domaća jela začinjena domaćim uljima

-Stvarno nisam znao, kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata, ne krijući zadovoljstvo što je dobitnik i ovog priznanja.
On i supruga Anita poduzimaju sve da u Pjatu nikom ništa ne fali.
Spremaju domaća dalmatinska jela spravljena od mesa iz domaćih mesnica, svježeg povrća sa pijace i friške ribe sa peškarije.
- Noćas ulovljeno, jutros ubrano za marendu i objed u Pjatu, formula je koja im je dovela stalne gosti, a iz dana u dan pristižu i novi. Sva ta jela zalivaju se kvalitenim vinima i začinjavaju najboljim uljima.
- Uz ulja pojedinih OPG-a, najviše  koristimo ektradjevičansko ulje Agrolagune, kaže Leo.
Volio bi, dodaje, da ima više ulja iz zadarskog kraja.

Po pakovine kod Željka Vrsaljka

- Nećete virovati, ali u otkad vodim Pjat nitko od domaćih maslinara mi se nije javio i pitao bi li uzeo njihovo ulje, kaže Leo koji sam kreće u akciju.  Već je dogovorio posjet uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, gdje će odabrati ulja i u primjerenim pakovinama nuditi ih gostima. Jer, nema ništa boljeg od dobrog i ništa lošijeg od lošeg ulja, poručuje Leo Mialić, ovogodišnji laureat Povenjaka 2020.,  za najkvalitetenije ulje posluženo tijekom 2019. godine u dalmatinskim ugostitejskim objektima.
Dodajmo još da su organizatori ovu  akciju pokrenuli s ciljem  poboljšanja turističkih usluga  što je prepoznalo i Ministarstvo turizma RH, prihvatišvi se  pokroviteljstva manifestacije  Povenjak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika joe321
je,kad te nazovu za cijenu,nude 50 kn po litri za 100 L ,odi u Maroko pa ga kupuj po 40...