Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najbolje maslinovo ulje poslužuje zadarski Pjat

20.02.2020. 15:42


Od svih maslinarskih manifestacija jedino se na Omiškom  Povenjaku proglašavaju prvaci  među ugostiteljskim objektima koji poslužuju najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ove godine laskava titula pripala je zadarskom Bistrou Pjat.
– Cilj  je promidžba domaćih, ekstradjevičanskih ulja u našim restoranima, kaže  Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara “Paićuše” iz Piska kod Trogira koja je i glavni organizator spomenutog Povenjaka.


Predložio ga dr. Ivica Vlatković
Na pitanje kako znaju tko poslužuje najbolje ulje, Fistonić je odgovorio: – Postupak je jednostavan.  Netko od članova udruge, a u  ovom slučaju je to bio dr. Ivica  Vlatković predloži restoran koji ima domaće maslinovo ulje.  Potom ocjenjivačka komisija   nenajavljeno posjeti restoran,  kušaju i ocijene ulje, pojašnjava Fistonić.
Tako ni vlasnik zadarskog  bistroa Pjat nije znao da je njegovo  ulje u konkurenciji sve dok od  organizatora nije pozvan da  dođe na svečanost proglašenja  najboljih ulja iz restorana, proglašenje je upriličeno u hotelu Brzet, kod Omiša, gdje su uručena i priznanja najboljim uljarima, te proizvođačima konzerviranih maslina na domaći način.


Domaća jela začinjena domaćim uljima
-Stvarno nisam znao, kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata, ne krijući zadovoljstvo što je dobitnik i ovog priznanja.
On i supruga Anita poduzimaju sve da u Pjatu nikom ništa ne fali.
Spremaju domaća dalmatinska jela spravljena od mesa iz domaćih mesnica, svježeg povrća sa pijace i friške ribe sa peškarije.
– Noćas ulovljeno, jutros ubrano za marendu i objed u Pjatu, formula je koja im je dovela stalne gosti, a iz dana u dan pristižu i novi. Sva ta jela zalivaju se kvalitenim vinima i začinjavaju najboljim uljima.
– Uz ulja pojedinih OPG-a, najviše  koristimo ektradjevičansko ulje Agrolagune, kaže Leo.
Volio bi, dodaje, da ima više ulja iz zadarskog kraja.




Po pakovine kod Željka Vrsaljka
– Nećete virovati, ali u otkad vodim Pjat nitko od domaćih maslinara mi se nije javio i pitao bi li uzeo njihovo ulje, kaže Leo koji sam kreće u akciju.  Već je dogovorio posjet uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, gdje će odabrati ulja i u primjerenim pakovinama nuditi ih gostima. Jer, nema ništa boljeg od dobrog i ništa lošijeg od lošeg ulja, poručuje Leo Mialić, ovogodišnji laureat Povenjaka 2020.,  za najkvalitetenije ulje posluženo tijekom 2019. godine u dalmatinskim ugostitejskim objektima.
Dodajmo još da su organizatori ovu  akciju pokrenuli s ciljem  poboljšanja turističkih usluga  što je prepoznalo i Ministarstvo turizma RH, prihvatišvi se  pokroviteljstva manifestacije  Povenjak.