Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Škraping, trail i tracking otvaraju predsezonu i 2020.

22.02.2020. 15:00


Već smo navikli da aktivnim odmorom i čudesnim pejzažima otvaramo (pred)sezonu Škrapingom, koji nas je zarazio trackingom, trailom ili kako to već zvali, a prije nego se pridruži i vino, pa tuna i sushi, do novih avantura i outdora diljem županije.


Škraping za početak – 7.3.2020.
– Sve je spremno, prijave su nadomak očekivanih 1.500-1.600. Natjecatelji su iz 12 zemalja. S ovim otvaramo sezonu i pokazujemo ljepotu i atraktivnost otoka. Dio tih ljudi su kasnije naši ljetni gosti. Nadamo se da će i vrijeme poslužiti. Mislim da smo već stekli kultni status i Škraping je od naziva do sadržaja postao naš znak prepoznavanja. Tkon i cijeli Pašman živjet će u tom znaku dulje od tjedan dana. Imat ćemo i zelenu i plavu čistku. Stipe Božić je kao sportski direktor već dio nas, a predstavit će i svoju najnoviju knjigu »San o Everestu«. Imat ćemo i kalafata i temu obnove starih brodova. Bit će i zabave i glazbe uz TBF, a dolaze nam Korčulani sa čuvenom Moreškom. Tu je i Sajam otočkih proizvoda, a ponosi smo na masovnost i kvalitetu upisa koje naše mjesto i otok u tom imaju, kazao nam je Goran Mušćet načelnik Općine Tkon.
Škraping utrka u Tkonu je 7. ožujka, a tema manifestacije je zaštita mora uz slogan "Keep the sea plastic free" a u čišćenju podmorja Pašmana pomagač je ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja. Prijave su otvorene do petka, 28. veljače, a za ovo 15. izdanje već su prijavljeni učesnici iz Slovenije, Mađarske, Italije, Švicarske, Njemačke…
Sajam otočnih proizvoda je od 6. do 8. 3. u Škraping centru, sa preko 40 izlagača s gotovo svih otoka, a proizvodi koji se i prodaju nose prestižnu oznaku »Hrvatski otočni proizvod«.
Dan nakon utrke, je dječji Škraping u organizaciji Dječjeg vrtića »Ćok« iz Tkona, sa 150 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske i Šibensko-kninske županije, a posjetit će Samostan sv. Kuzme i Damjana uz "zeleni piknik".


Dugi Otok Trail 2020 – 14.3.2020.
No, time čudesa od ljepota u spoju s aktivnim odmorom ne prestaju, već smo tjedan potom opet na otoku, sada na Dugom:
– Sve je spremno i prijave idu dobro. Očekujemo kao i do sad oko 800 sudionika, u tri kategorije. Start i cilj u Salima pomjeren je dijelom i na Žman kako bi razigrali i druge ljepote otoka. Ovo je početak sezone i svake godine je ranije. Značajan broj naših trkača budu nam ljeti sa obiteljima dragi gosti. Nakon trackinga idemo dalje ka nautici i regatavanju kao još jednom od naših zaštitnih znakova, kazuje nam direktorica TZ Općine Sali Ivana Čarić, koji su uz Mountain Traveller Croatia organizatori ovog traila.
Uglavnom 14. ožujka trail utrka vodi kroz očaravajuće prizore parka prirode Telašćica i Dugog otoka, hrvatskog otočkog dragulja, od strmih zapanjujućih stijena do tihih uvala i pješčanih plaža, netaknute prirode i čistog mora. I ovdje na cilju utrke čeka sajam otočnih proizvoda i neizostavna fešta. Staze su – Red 40km, Cliff Blue 24km, Bay Green 9.3km do mjesta Žman.




Pag: Treking liga "Life on Mars" Metajna 2020, 28.03.
Teku i prijave za IV. Treking ligu "Life on Mars" koja će se održati u subotu 28. ožujka u Metajni.
Imat će utrke za Challenger, Active i za, rekreativce Light ketegoriju. Ne propustiti paški obrok na cilju utrke, a slijedi zabava, druženje i koncert grupe "PleteRI" & DJ, dok je navečer u Novalji koncert grupe "Super cover band". Nastavak je u nedjelju kad ide treking tura "Life on Mars 1" i "Life on Mars 2".


Trail tri rijeke od Zrmanje do Krnjeze i Krupe
Bacit ćemo se najavom naprijed, i ostati u trekingu tamo gdje ljepota muti mozak, i od otoka se vinuti pod mitski Velebit u riječno carstvo s vladaricom Zrmanjom.
Po dobivanju zlata "Suncokreta ruralnog turizma" Zrmanja Adventures je preoblikovan: Trail tri rijeke ove godine jedina disciplina!
– Kroz dvije godine dosegli smo maksimalan broj sudionika u raftingu, kajaku i SUP-u. Sa zadovoljstvom ističem da je HTZ na najvećem svjetskom sajmu u Londonu u studenom 2019. godine, u okviru tri TOP turistička proizvoda, rame uz rame s hrvatskim biserima Dubrovnikom (hrvatski povijesni i kulturni turizam), te Kornatima (nautički turizam), ponudio Zrmanju kao TOP destinaciju za aktivni turizam, kazuje u ime organizatora, direktor Riva rafting Centra, Đuro Župan dodajući – Želimo krenuti u afirmaciju ostalih disciplina te smo pozornost posvetili trailu koji postaje značajan u posjeti našeg prostora. Ovogodišnja trka obuhvatiti će i nove terene u kanjonima Krupe i Zrmanje van pješačkih i izletničkih staza, poznate tek nomadia i nekoj ekspediciji.
Manifestacije od Rafting regata, SUP Kraljevske utrke i Zrmanja adventures festivala Župan je organizirao za potaći i afirmirati sportski, izletnički, seoski, adrenaliski i dr. turizam i predstavljanje ljepota bukovačkog krša kojeg istinski voli, a čime je zarazio tisuće posjetitelja kojima je nekad malo znana Zrmanja postala svakodnevica i adut ovdašnjeg turizma. No, južne padine Velebita, kanjoni Krupe i Zrmanje s pritokama, basnoslovno speleološko umnogome skriveno blago, nije ni izdaleka otkrilo sve tajne.