Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

U slučaju svećenika koji je glumio policajca – već godina dana bez rasprave!

21.02.2020. 08:00


 Od slučaja zadarskog svećenika don Tomislava Vlahovića koji je glumio policajca prošle su, vjerovali ili ne, više od dvije godine. Hrvatska javnost otad ne samo da nije saznala je li određen sudski pravorijek u ovom predmetu, već je, kako saznajemo na sudu, od zadnjeg ročišta prošla – godina dana!
Naime, javnost je ostala je šokirana viješću iz travnja 2018. godine kada se se svećenik Zadarske nadbiskupije, kapelan Policijske uprave zadarske don Tomislav Vlahović, prema riječima svjedoka, lažno predstavljao kao policajac PU šibensko-kninske zaustavljajući vozače na području Benkovca. Četvorica madića koji su se kretali cestom od Benkovca prema Lepurima policiji su izjavili da ih je svećenik pokušao legitimirati te da je pritom čak imao policijsku palicu. Prema njihovim navodima, slučaj se dogodio još u studenom 2017. godine, što praktično znači da su otad prošle već više o dvije godine.


Zatraženo izdvajanje nezakonitih dokaza
Istražili smo stoga što je s ovim slučajem, s obzirom da je i zbog ovih mladića, a osobito optuženog svećenika, korektno da javnost dozna je li prekršio zakon ili je oslobođen svih optužbi. Po saznanju da je predmet dodijeljen sutkinji Ani Zrilić poslali smo upit predsjednici Općinskog suda u Zadru, Ani Mišlov, a evo što nam je odgovoreno:
– Postupajući po Vašem traženju, u odnosu na upit o statusu predmeta K-543/18, potrebno je navesti da je glavna rasprava nakon potvrđivanja optužnice, 9. kolovoza 2018., bila već zakazana za dan 12. studenog 2018. Međutim, zbog nedolaska okrivljenika, koji nije uredno primio poziv, rasprava je odgođena za dan 18. veljače 2019., na kojoj raspravi je zatraženo izdvajanje nezakonitih dokaza, o čemu je odlučivalo izvanraspravno vijeće, stoji u odgovoru suda, uz navođenje datuma održavanja iduće rasprave.
S obzirom da se prvoj raspravi svećenik nije odazvao zbog neprimitka poziva, a da je na drugoj zatraženo izdvajanje nezakonitih dokaza, bit će zanimljivo pratiti hoće li se svećenik pojaviti na idućoj raspravi te kakvu će obranu iznijeti. Zanimljivo će biti čuti i koliko se danas uopće sjeća svega, s obzirom da su od događaja prošle dvije godine i tri mjeseca i da u međuvremenu rasprava nije sazvana već punih godinu dana.


Optužnica potvrđena u rujnu 2018.
Naime, da u postupanju zadarskog svećenika ima elemenata kaznenog djela potvrdilo je Općinsko državno odvjetništvo čiji nam je čelnik, Ivica Škara, još u lipnju 2018. godine potvrdio podizanje optužnice protiv Vlahovića, nakon što su prethodno od policije zatražili provođenje određenih izvidnih radnji.




»Kapelan u policijskoj kapelaniji »Sveti Filip i Jakov« za PU zadarsku, dekretom biskupa Vojnog ordinarija razriješen službe te mu je slijedom toga, rješenjem MUP-a s 31. siječnja 2018. godine, prestala služba u ovom Ministarstvu
Ministarstvo unutarnjih poslova


– Policija je nakon provedenih izvida dostavila posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, a mi ćemo nakon detaljne analize i prikupljenih podataka donijeti meritornu državnoodvjetničku odluku, kazao nam je tada Škara, koji je nakon dobivenih podataka optužnicu na kraju i podigao.
Najnovijom provjerom na sudu pak saznajemo da je optužnica i potvrđena još u rujnu 2018. godine te je predmet dodijeljen sutkinji Ani Zrilić. U međuvremenu je svećenik razriješen i dužnosti policijskog kapelana, što su nam potvrdili u Ministarstvu unutarnjih poslova.


Provedeno krim-istraživanje
– Obavještavamo Vas kako je u vezi konkretnog događaja provedeno kriminalističko istraživanje te je o svim utvrđenim činjenicama obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo radi donošenja daljnje mjerodavne državnoodvjetničke odluke. Nadalje Vas obavještavamo kako je kapelan u policijskoj kapelaniji »Sveti Filip i Jakov« za Policijsku upravu zadarsku, dekretom biskupa Vojnog ordinarija razriješen službe te mu je slijedom toga, rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s 31. siječnja 2018. godine, prestala služba u ovom Ministarstvu, naveli su nam u Ministarstvu.
Što se tiče Zadarske nadbiskupije, ona očito čeka sudski pravorijek radi donošenja eventualnih sankcija, s obzirom da Vlahović i dalje obnaša svećeničku dužnost. Kada smo, nakon podizanja optužnice, samog svećenika nazvali za komentar ovih događaja, čim smo rekli da pišemo o njemu, prekinuo je razgovor. Razumljivo je to, budući da je ovo za njega vrlo neugodna situacija, osobito nakon smjene s mjesta policijskog kapelana, a koje se smatra velikom čašću za jednog svećenika.


Svjedok: "Svećenik mi je rekao nek' se smirim ili će me prebiti i privesti u šibensku policiju"
Priču o svećeniku koji se predstavljao kao policajac u javnost su u siječnju prošle godine iznijela četvorica mladića s benkovačkog podoručja navodeći kako ih je svećenik pretekao svojim vozilom te se zaustavio ispred njihovog vozila upalivši sva četiri svjetla. Jedan od njih tako tvrdi da mu je don Tomislav kazao: "Reci kolegi neka uđe u auto! Nek' se smiri ili ću ga prebiti i privesti u šibensku policiju", nakon čega su se vratili u automobil, ali da im je on prišao i od njih zatražio osobne iskaznice.