Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uskoro početak radova na najvećem otočnom infrastrukturnom projektu u povijesti

21.02.2020. 15:00


TKON/PAŠMAN – Aglomeracija za područje bivše općine Biograd pod nazivom »Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograda na Moru, Pašman i Tkon«, provodi se kroz tri EU projekta. Kopneni obuhvaća Grad Biograd na Moru i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, a dok otočni obuhvaća dva EU projekta na području otoka Pašman, odnosno općine Tkon i Pašman.
– Aglomeracija za područje bivše općine Biograd, odnosno EU projekt Biogradska rivijera košta milijardu kuna. Kopneni dio je u vrijednosti od oko 670 milijuna kuna, a otočni oko 330.000 milijuna kuna. Vrijeme implementacije projekta je 2020.-2023, kazao je Marin Colić, direktor Komunalac d.o.o. Biograd, nositelja projekta.
Naime, opcijskom analizom sustava odvodnje i pročišćavanja na području Biogradske rivijere i otoka Pašmana formiraju se tri zasebne aglomeracije: aglomeracije Biogradska rivijera sa zajedničkim UPOV-om »Kumenat« (52.000 ES – ekvivalent stanovnika) za kopnena naselja Rivijere Biograd (predmet ovog EU Projekta Rivijera Biograd), aglomeracije Ždrelac s UPOV-om »Gladuša« (2.600 ES) za sjeverozapadna naselja otoka Pašmana i aglomeracije Pašman-Tkon sa samostalnim UPOV-om »Tkon« (7.700 ES) za jugoistočna naselja otoka Pašmana.
– Na ovako odabranu varijantu suglasnost je dao i JASPERS u svom Guidance Noteu, rekao je Colić.


Primjerena suradnja s načelnicima Tkona i Pašmana
Aglomeracija Ždrelac i aglomeracija Pašman-Tkon rješavat će se kroz zasebni EU projekt otok Pašman, aglomeracije na otoku Pašmanu.
– Na otočnom projektu su trenutno aktivnosti na ishođenju lokacijskih dozvola te rješavanju imovinskopravnih odnosa u suradnji s općinama Tkon i Pašman, rekao je Colić pohvalivši pritom primjerenu suradnju s načelnicima, Goranom Mušćetom i Krešimirom Ćosićem.
EU projekt aglomeracije za otok Pašman odnosi se na završetak izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, odnosno promjenu starih s novim vodovodnim cijevima.
– Idejni projekti za mrežu su izrađeni, u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole. U velikom dijelu su izrađeni i glavni projekti za mrežu, a nakon ishođenja lokacijske dozvole pristupit će se ishođenju građevinskih dozvola, objašnjava Colić.
Već su ishođene dvije građevinske dozvole za mrežu na prostoru općine Tkon, ali zbog proteka vremena trebat će novelirati te dozvole. Ugovorene su usluge za izradu projektne dokumentacije te natječajna dokumentacija za izradu dokumentacija za radove na izgradnji mreže, za usluge stručnog nadzora kao i za radove na izgradnji dvaju bioloških pročistača, UPOV-a Borovnjak i nadogradnje UPOV-a Ždrelac, naglasio je prvi čovjek Komunalca.


Postupak izrade natječajne dokumentacije
Potrebno je ugovoriti izradu natječajne dokumentacije za usluge upravljanja projektom te promidžbu i vidljivost, dok je pokrenut postupak izrade natječajne dokumentacije kojim će se odabrati izrađivač Studije izvodivosti.
– U planu Hrvatskih voda osiguran je dio sredstava za sufinanciranje troškova izrade studije. Za izradu Studije izvedivosti i Elaborata zaštite okoliša provest će se zajedničko javno nadmetanje. Nakon izrade Elaborata zaštite okoliša, pokrenut će se postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, detaljan je Colić.
Kad je riječ o imovinskopravnim odnosima općine Tkon i Pašman su pregledale trase cjevovoda te su provjerili rješivost imovinskopravnih odnosa.
– Velika većina imovinskopravnih odnosa bit će riješena potpisivanjem ugovora o služnosti s općinama jer je 95% trase u javnim putevima, istaknuo je Marin Colić.
Općine su postigle dogovor za služnost na ostalim česticama koje imaju privatne vlasnike te će se krenuti s potpisivanjem ugovora o služnosti čim se ishodi lokacijska dozvola.
– Što se tiče dinamike u pripremi projekta, sve građevinske dozvole se očekuju do kraja ove godine, kao i da se izrade Studija izvedivosti te da se provede postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš. Nakon toga će projekt biti spreman za apliciranje te će se tražiti odobrenje da se pokrenu javna nadmetanja za izvođenje radova te usluge stručnog nadzora početkom sljedeće godine. Do tada će se u suradnji s općinama riješiti svi imovinskopravni odnosi na trasi projekta, mišljenja je mag.ing.aedif. Mateo Škara, iz Odjela za EU projekte u Komunalcu.




Dva najsuvremenija biološka uređaja
Kako će se aglomeracija otoka Pašmana provoditi kroz dva projekta dobit će čak dva najsuvremenija biološka uređaja, po jednog na svakom kraju otoka.
– Aglomeracija Pašman – Tkon, odnosno kanalizacija otočnih naselja Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Pašman, Kraj i Tkon spojit će se na biološki uređaj najviših svjetskih ekoloških standarda koji će se izgraditi četiri kilometara jugoistočno od Tkona, na najjužnijem rtu otoka Pašmana, na Borovnjaku, kazao je Krune Pešić, tehnički direktor Komunalca.
Uz navedeni projekt, aglomeracijom je predviđena sanacija postojećeg mehaničkog pročišćavanja na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Gladuša, koji bi postao odgovarajući stupanj pročišćavanja za kapacitet 2.600 ES (ekvivalent stanovnika) na vrhu turističke sezone.
– Osim sanacije postojećeg UPOV-a, planirana je i sanacija postojećih kanalizacijskih crpnih stanica te obalnih kolektora u Ždrelcu, najavio je Krune Pešić.


Sanacija 26.000 m vodovoda i izgradnja 78.000 m kanalizacije
Na području EU Projekta Pašman-Tkon izgradit će se jedna vodosprema zapremnine 1.000 metara četvornih za zadovoljenje potreba za tlakom i hidraulike, 3.170 metara podmorskog vodoopskrbnog cjevovoda Turanj-Babac-Pašman, 26.000 metara sanacije vodoopskrbnog cjevovoda na otoku Pašmanu, 78.000 metara mreže sustava odvodnje s 22 nove crpne stanice. Dogradit će se postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda »Ždrelac« na odgovarajući stupanj pročišćavanja (2.600 ES) te izgraditi najmoderniji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda »Borovnjak« na odgovarajući stupanj pročišćavanja (7.700 ES).


Opstojnost života na otoku
Za kvalitetniji životni standard, za bolje uvjete života na našem otoku je EU projekt otočne aglomeracije Pašman-Tkon, odnosno izgradnja kanalizacije i promjena vodovodnih cijevi na cjelokupnom otoku, a koja je nakon vodovoda najveći infrastrukturni projekt u povijesti naše općine. Rješavanjem ovog pitanja postići ćemo novu razinu razvoja i komunalne opremljenosti naše općine što znači i opstojnost života na otoku, zaključio je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.


Od vitalne važnosti za razvoj otoka
Od vitalne važnosti za razvoj općine Tkon i cijelog otoka Pašmana su dva strateška projekta, izgradnja trajektne luke te aglomeracija Pašman – Tkon. Rješavanjem sustava odvodnje i vodoopskrbe omogućit će se gospodarski razvoj, povećati kvaliteta života te stupanj zaštićenosti okoliša i mora. Sve je to u cilju ostanka mladih ljudi i obitelji u Tkonu i na cijelom otoku, istaknuo je Goran Mušćet, načelnik Tkona.