Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jadranka Šupraha povjerenica Vlade za Općinsko vijeće Općine Kolan

20.02.2021. 11:39


Na temelju članka 84. stavka 1. točke 8. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Vlada RH je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave raspustila Općinsko vijeće Općine Kolan te je imenovala Jadranku Šupraha, višu referenticu za financije u Općini Kolan, za povjerenicu Vlade iz nadležnosti kolanskog Općinskog vijeća.
Općina Kolan te gradovi Valpovo i Orhovica su jedini između 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojima nije usvojen proračun za 2021., niti odluka o privremenom financiranju.
– Povjerenica Vlade RH do redovnih lokalnih izbora u svibnju, odnosno konstituiranja novog Općinskog vijeća u lipnju može raspolagati s maksimalno 20 posto od 14 milijuna proračuna, kazao je načelnik Marin Pernjak.


Šest mjeseci čekanja
– Nažalost, prvih šest mjeseci ove godine otići će nam u vjetar, u nepovrat. Naime, Općina radi na tzv. hladni pogon, samo za plaće općinskih i komunalnih djelatnika. Projekti će čekati novo Općinsko vijeće, vjerojatno do kraja lipnja ili početkom srpnja i usvajanje općinskog proračuna, rekao je Pernkak, HDZ-ov načelnik u kohabitaciji, koji nije imao većinu u OV-u.
»Općinski načelnik Općine Kolan je sukladno zakonu podnio Općinskom vijeću na razmatranje i donošenje konačni prijedlog proračuna za 2021. godinu, međutim Općinsko vijeće na 43. sjednici održanoj 28. prosinca 2020. nije usvojilo predloženi konačni prijedlog proračuna za 2021. godinu. Iz dostavljenog zapisnika sa 43. sjednice Općinskog vijeća proizlazi da je od 5 vijećnika prisutnih na toj sjednici, od ukupno 9 članova koliko broji Općinsko vijeće, za konačni prijedlog proračuna 1 vijećnik glasovao za, dok je 4 vijećnika glasovalo protiv«, piše u obrazloženju odluke Vlade RH.


Pet vijećnika protiv
»Također, u dopisu je navedeno da je općinski načelnik podnio Općinskom vijeću na razmatranje i donošenje Odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa općinskih tijela i drugih proračunskih korisnika Općine Kolan za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine te da Općinsko vijeće na 44. sjednici održanoj 31. prosinca 2020. nije usvojilo Odluku o privremenom financiranju. Iz dostavljenog zapisnika sa 44. sjednice Općinskog vijeća proizlazi da je svih 5 vijećnika koji su sudjelovali u radu te sjednice glasovalo »protiv« donošenja Odluke o privremenom financiranju.
U konkretnom slučaju, općinski načelnik Općine Kolan je izvršio svoju obvezu i predložio proračun Općine Kolan za 2021. godinu, no Općinsko vijeće nije donijelo proračun, kao ni Odluku o privremenom financiranju čime su se ispunili uvjeti za raspuštanje Općinskog vijeća«, piše u obrazloženju Vlade RH.




Zaustavljeni projekti
– Iz razloga što smo u Vijeću imali jednog bivšeg i pet potencijalnih načelnika zaustavljeni su projekti poput izgradnje dvije pristupne prometnice i nove nerazvrstane prometnice s javnom rasvjetom, te prometnice unutar UPU stambene zone Madre za koje su izrađeni idejni i glavni projekti, geodetske elaborati i akti za gradnju, nabraja Pernjak, te nastavlja:
– Također i šetnica uz more Gajac – Mandre, za što su ishođeni svi papiri. Projekt povezuje pješačko-biciklističke staze u Kolanjskom Gajcu i u Mandrama što bi dalo novu vrijednost u turističkoj ponudi, reći će Pernjak.
Generalni projekt uređenja obalnog pojasa u Mandrama, kaže on, obuhvaća od 600 do 700 metara obale sa zapadne strane i isto toliko s istočne strane Luke Mande, gotovo cijelu obalu centralnog dijela naselja Mandre i UPU-a 3.
– Projekti uređenja dijela obalnog pojasa i projekt sanacije dijela obale u su osnova za izvođenje radova sanacije i rekonstrukcije dijela Luke Mandre i to dotrajalog betonskog mostića, izrade platoa i uređenja šetnice, objašnjava Pernjak.
Projekt koji je u postupku ishođenja lokacijske dozvole je uređenje zapadne obale dijela luke za javni promet lokalnog značaja Mandre.


Luka, plaže, besplatni internet, trafostanice
– Navedeni projekt je osnova za uređenje luke, postavljanje pontonskih mostića za 40-ak vezova, a smanjio bi utjecaj valova i vjetrova na usidrene brodove te produljio zapadni lukobran u svrhu zaštite od nevremena, istaknuo je Pernjak.
Od značajnijih projekata su i uređenje i opremanje plaža Mandre i Kolanjski Gajac, energetska obnova i sanacija multimedijalnog centra, prometni elaborat Mandre, punionice električnih vozila, besplatni WiFi na 11 pristupnih točaka za 4G internet, izgradnja pješačke staze Kolan – Sv. Duh, etnomuzej i vizitor centar, sufinanciranje četiri nove trafostanice, boćalište Mandre, izgradnja dječjih igrališta i dr.
– A što reći kad se većina vijećnika vode logikom: ja, moja zemlja, moji novci, moj turizam. Financijski sam neovisan o Općini i ubuduće, ako se na izborima u svibnju kandidiram za načelnika, bez uvrede i zločestih primisli, ne daj Bože ovakvog Općinskog vijeća, poručio je Marin Pernjak.


»A što reći kad se većina vijećnika vode logikom: ja, moja zemlja, moji novci, moj turizam
Marin Pernjak


TRI JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE
Općina Kolan te gradovi Valpovo i Orhovica su jedini između 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojima nije usvojen proračun za 2021., niti odluka o privremenom financiranju