Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Moći će se slati paketi do 10 kilograma

20.02.2021. 09:08


Nakon što su mještani Premude prije dva dana putem društvenih mreža izrazili ogorčenje odlukom prema kojoj im se ukida mogućnost isporuke paketa težih od 2 kg preko web trgovine Hrvatske pošte u tome ih je i svojim dopisom podržala i Udruga za razvitak hrvatskih otoka – Otočni sabor koji je dopis uputio Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.
– Pozivamo Vas da kao Ministarstvo koje u svom sastavu ima Upravu za otoke, podsjetite Hrvatsku poštu na njezinu ulogu i na preko 100-godišnju prisutnost na otocima. Podsjetite ih na civilizacijski značaj poštanskog ureda u nekom mjestu i na sve moguće posljedice koje bi mogle proizaći od eventualnog ukidanja poslovnice, stoji u priopćenju Otočnog sabora.
Ovoga je puta pritisak javnosti urodio plodom i Hrvatska pošta će zahtjev Premujana uvažiti i izmijeniti spornu odluku.
Podsjećamo, ogorčenje su izrazili otvorenim pismom na FB gdje su napisali kako je otocima pošta kao i brodska linija i da ne mogu dozvoliti da ova odluka HP-a prođe tako lako.
Veljko Žuvanić vlasnik trgovine na Premudi je tako izjavio kako su na taj način dosta naručivali voće i povrće – jabuke i krumpire, dostava je bila besplatna tako da je ljudima to bilo zgodno i isplativo. Ljudi su se pobunili jer je nemoguća isporuka HP expresom teža od 2 kilograma. Zašto je došlo do takve odluke ne znamo. Nije problem samo u dostavi ovih paketa, već uopće u funkcioniranju ove državne službe na malim otocima. Zimi je poštanski ured na Premudi otvoren dva sata dnevno naglasio je Žuvanić, dodajući kako je problem i u skraćenom radnom vremenu, pogotovo ljeti, nedostatku novca u pošti jer na Premudi nemaju bankomat, a takvo je stanje već četiri do pet godina.
Krešimir Domjančić voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte je u svom odgovoru koji je dao kolegama s Radio Zadra, objasnio kako su upravo nakon tog dopisa mještana Premude odlučili izmijeniti to pravilo i uskoro će kroz kojih 10-ak dana biti izjednačena univerzalna usluga s uslugom Paket 24, što znači da će se moći slati paketi do 10 kilograma i tada će svi krumpiri sretno stići na otoke.
– Naime, u uvjetima usluge Paket 24 postoje određena ograničenja, u naseljima s ograničenjem dostave, međutim, mi ćemo kroz naredni tjedan izmijeniti to pravilo, uskladit ćemo usluge pa će se moći preko naše Internet trgovine naručivati proizvode, ograničenje više neće biti 2 kilograma već 10 kilograma, izjavio je Domjančić za Radio Zadar, a što su prenijeli i članovi Društva Premujana na svojoj FB stranici, a ova će odluka vrijediti za sve otoke.