Djeca oduševljena antičkim Zadrom, skrivenim znamenitostima i rimskom odjećom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Učenici OŠ Kruna Krstića postali turisti na Poluotoku
Autor: 
Kad izvadim tu svoju togu, oni se oduševe. Mogu ja njima pričati da su se Rimljani oblačili drugačije, ali ovako kad je vide, kad je sami isprobaju, znaju točno na što mislim i to zapamte, rekla je Sonja Lovrić-Lilić
Marin GOSPIĆ/ ZL
Zajednička fotografija ispred Kopnenih vrata

Koliko vrata ima Zadar? Što predstavlja knjiga koju drži krilati lav? Kakvu su odjeću nosili Rimljani dok su šetali Forumom? Odgovore na ta, ali i mnoga druga zanimljiva pitanja, u petak su mogli saznati učenici Područne škole Ploča. Njih je na turističku turu povela Sonja Lovrić - Lilić, učiteljica OŠ Krune Krstića i turistička voditeljica.

Turisti u svom gradu

Umjesto znatiželjnih turista, jučer su je Poluotokom pratili učenici 4. D razreda, jednako znatiželjni i željni novi saznanja i novog pogleda na svoj grad.
- Mislim da sam ja uzbuđenija od njih, rekla je Lovrić-Lilić te dodala kako voli ovakve dane, a sigurno ih vole i djeca.
- Našli smo se u Foši, na ulazu u centar grada, pa ćemo napraviti đir preko Trga pet bunara, Trga Petra Zoranića, preko Kalelarge do Foruma. Pokušavamo djeci na zanimljiv način prikazati znamenitosti grada, našu dugu povijest i otkriti im neke stvari, rekla je Lovrić-Lilić i povela ekipu u razgledavanje.
Prilikom razgledavanja grada, ona im je postavila mnoga pitanja, na koja su učenici spremno odgovarali. Znali su tako nešto o Kopnenim vratima, o krilatom lavu koji ih čuva, ali saznali su i neke informacije koje prije nisu znali. Na temelju konvencije o pravima djeteta iz 2001. koja kaže da djeca imaju temeljno pravo na identitet, podrijetlo, samoostvarenje, uz poštivanje sebe, drugih i svijeta, mnoge odgojno-obrazovne ustanove, udruge i jedinice lokalne uprave provode različite projekte edukacije o baštini. Projekte zadnjih nekoliko godina provodi sve više udruga turističkih vodiča širom Hrvatske. Ove godine i Udruga turističkih vodiča Zadra - Donat odlučila je priključiti se nizu udruga u provedbi projekta kroz suradnju sa školama. Ove su godine u projektu sudjelovala četiri razreda iz OŠ Krune Krstića - tri razreda iz matične škole i jedan iz područne škole.

Međunarodni dan turističkih vodiča

- Svake se godine 21. veljače obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča. Način obilježavanja uglavnom se sastoji od organiziranja besplatnih vođenja za učenike, umirovljenike, građane, razne partnere i slično. Veliki značaj pridaje se i prezentaciji udruženja turističkih vodiča u njihovim lokalnim zajednicama putem medija kako bi se istaknuo značaj i vrijednost rada profesionalnih turističkih vodiča. I ove se godine obilježava taj dan, ali kako se poklapa s početkom školskih praznika, odlučili smo ga obilježiti 18. veljače, kazala je Lovrić-Lilić. S učenicima je bila i njihova učiteljica Sendi Bašić koja je pohvalila ovu inicijativu.
- Učenici vole ovakve stvari. Tijekom protekle dvije godine djeca su zbog pandemije izgubila dosta toga, nisu išla na izlete pa na ovakav način pokušavamo vratiti tu živost, a ovo je odličan način. Već smo naučili puno toga što nismo znali, a sigurna sam da će naučiti i još, rekla je nastavnica Bašić. Pratili smo ih tijekom njihovog razgledavanja, a najzanimljiviji je dio došao na antičkom Forumu gdje su učenici mogli vidjeti kako je Forum izgledao prije, a vidjeti kako je izgledao jedan prosječan Rimljanin sve ih je posebno oduševilo.
- Kad izvadim tu svoju togu, oni se oduševe. Mogu ja njima pričati da su se Rimljani oblačili drugačije, ali ovakvo kad je vide, kad je sami isprobaju znaju točno na što mislim i to zapamte, istaknula je Lovrić-Lilić.

Čuvari baštine

Projekt »Djeca - Čuvari baštine«, koji od 2021. godine provodi Udruga turističkih vodiča Splita uz potporu Zajednice društva turističkih vodiča Hrvatske, prepoznala je i Svjetska federacija turističkih vodiča te preporučila svim svojima članicama da prihvate i implementiranju projekt. Volonterskim sudjelovanjem u ovakvim projektima koji promoviraju očuvanje i zaštitu baštine, turistički vodiči pokazuju da s ljubavlju obavljaju svoj posao.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)