Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Braco i seka

Autor: Željana Gardijan

19.03.2009. 23:00


Iako su i do sada izbori rađali nemoguće koalicije i uvijek iznova potvrđivali kako je vlast slađa od ičega, javnost je ipak začudila osječka predizborna čokolada “Braco i seka” koju “reklamiraju” Branimir Glavaš (HDSSB) i Vesna Pusić (HNS). Ono što birače posebno iritira su izjave čelnika stranaka kako se oni s tom koalicijom ne slažu, no da kao demokratske stranke moraju prepustiti svojoj bazi da sama odlučuje!
Ako su stranačke središnjice pomislile kako će birači progutati tako upakiranu čokoladu, onda su ih zasigurno podcijenili. Isuviše je jasno da zasad na hrvatskoj političkoj sceni nema takvih stranaka u kojima bi odluka stranačkih ogranaka išla protiv vodstva stranke.
Jednostavno je teško zamisliti da bi se članovi Glavaševe stranke usprotivili njegovoj volji, a isto vrijedi i za Vesnu Pusić i Radimira Čačića koji, kako izjavljuju, uopće nisu sretni zbog spomenutog predizbornog braka, no kao pravi “roditelji” neće se miješati u odluke svoje “djece”. Dok Čačić izjavljuje kako zaista ne vidi u stranci nekoga tko bi bio za tu koaliciju, a istodobno joj izriče “pomilovanje”, isto radi i Glavaš kazujući kako se protivi koaliciji, no da je ostao u manjini.
Nadalje, čelnici HNS-a najavljuju kako će se ograditi od te koalicije kao da na njoj radi netko drugi, a ne njihovo članstvo.
Pokazalo se da želja za osvajanjem vlasti približava i najudaljenija politička opredjeljenja te da je politika često čista pragmatika, a posebno kada se radi o lokalnim izborima i da se često zaborave sve nekadašnje izjave protiv onih kojima se naknadno stišće ruka radi zajedničkih interesa. Neosporno je da se između dviju spomenutih stranaka pronašao toliko velik interes da su zatvorili oči pred svim onim što njihove stranke razlikuje i pozicionira na suprotnim polovima političkog globusa iako oni tvrde da su više stranke usmjerene centru.
Istodobno Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za za praćenje pregovora s EU izajvljuje kako se premijer Sanader izajavom da europske integracije nemaju budućnosti ako zemlja članica – Slovenija ucjenjuje drugu – Hrvatsku, samo zato što je članica, dodvorava desničarima igrajući na dobivanje glasova na predstojećim izborima. Čije je dodvoravanje očitije i tko je zaigrao na pravu kartu pokazat će izbori.
Da nisu u igri samo lokalni, nego i predsjednički izbori izjavio je osječki “vuk” Anto Đapić, predsjednik HSP-a i kandidat koalicije HSP-HDZ-HSU za gradonačelnika Osijeka, tvrdeći da je nemoguća koalicija sklopljena kako bi Glavaševi na predsjedničkim izborima podržali Čačića, a sve su, tvrdi Đapić, na polutajnom tučku u Tikvešu skuhali Mesić i Glavaš.
Posve je sigurno da će se predizborne “tikve” nekome razbiri o galavu.
Brisanjem razlikovnih granica između stranaka, građani bi mogli zaključiti kako su ionako svi isti te ne glasati za nikoga pa je upitno tko kome od političkih lidera može spočitavati političku kratkovidnost. Osiječki igrokaz, kako Đapić naziva “glumljenu” disharmoniju između vodstava i baza stranaka, mogao bi tim strankama donijeti više štete, ukoliko birači budu zlopamtila.
Nekada posebno popularna čokolada “Braco i seka” doživjela je tako u Osijeku neočekivano uskrsnuće, samo što se umjesto slatkog antidepresiva pretvorila u gorki, pomalo depresivni dokaz raskošne nevjerodostojnosti politike.