Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Emanuela je naša velika ljubav

Autor: Tomislav Jerak

19.03.2009. 23:00
Emanuela je naša velika ljubav

Foto: Filip BRALA



Sexymotherfuckers – novo ime zadarske  glazbene scene, i ujedno band, koji je svojim  pjesmama o dalmatinskim težacima i “ridikulima”   razbio stereotipne teme dalmatinskih pjesama, kao što  su “stara mater, čaša vina, more, sol i stina”. Ovaj  “ozbiljno neozbiljni” band je u nevjerovatno kratkom  roku uspio osvojiti simpatije Zadrana sa svojim  zaraznim melodijama i tematikama o “malim” ljudima i  njihovim svakodnevnim problemima. Česte teme su i  one o ribljim vrstama, koje su uglavnom opjevane kao  balade iz riblje perspektive, kao što je npr. pjesma “Mali  gavun”. No, zasigurno najveći hit je pjesma “Ajme meni  nije mi dobro”, koja, osim što vlada radijskim eterima,  vlada i doslovno cijelim gradom. Jer, eto, ako  zanemarimo zaraznu melodiju pjesme koja sjeda iz  prve, svatko od nas se u stihovima te pjesme može  pronači.
Članove Sexymotherfuckersa čine Ivo Petrić Degi na  vokalu, kazuu, fruli i brodskoj trubi, Marin Mrva na gitari  i vokalu, Marino Antišin na basu i Obrad Egić Bobo na bubnjevima. Band iza sebe ima nekoliko svirki, od kojih  je prva bila na Glazbenim jutrima u Stomorici u srpnju  prošle godine, dok im je zasigurno najbitnija bila na  Made in Zadar u kino Pobjedi, gdje su nastupili, rame  uz rame sa najpopularnijim zadarskim bendovima kao  što su Postolar Tripper i Rising Dream.
– Sviramo već dobranih desetak godina, u biti Mrva i ja.  Sve je to nekako počelo sa željom da sviramo  dalmatinske pisme, koje eto nikad do tada nismo znali  svirat. Malo pomalo smo počeli raditi stvari, i ujedno bi  koristili svaku prigodu ka što su rođendani i tulumi da ih  pokažemo ekipi, koja bi se uvik oduševila. U biti, ti ljudi  koji su nas slušali sve te puste godine, su nas i  nagovorili da sklopimo bend, kaže Degi.
– Prije dvi godine smo snimili demo kućne radinosti sa  19 pisama. Tu se već priključija Marino, pa smo već  tada bili “Sexymother”. Kasnije je doša Bobo koji sa  sobon donija “fuckers”, kroz smijeh govori Mrva.
Na upit zašto baš ime Sexymotherfuckers, dečki  spremno govore kako je to pravo dalmatinsko ime, koje  je, objašnjavaju, u Dalmaciji asocijacija za morskog  galeba, frajera, f….., i ostalih izraza prepunih cenzure. I,  kako kažu, ekipa po gradu obožava izgovarati njihovo  ime.
Peti član benda je atraktivna Emanuela, koja je bitna  karika Sexymotherfuckersa.
– Osim što je član benda, Emanuela je naša velika  ljubav i muza gumenog poprsja. Eto, dosta se  proslavila otkada se priselila iz zagrebačkog sex  shopa, imala je puste svirke, opivana je u našoj pismi,  a u Lici joj je medvid odgriza ruku, kaže Degi njegujući  Emanuelu po preostaloj ruci.
– Bili smo u potpunom šoku, oće li priživit, ovo ono,  strka, tjedan dana smo proveli u čekaonici slunjske  ambulante, ali eto, na sriću sve je ispalo ok, dodaje  Marino.
Nakon spomenutog nastupa na Made in Zadar, bandu  je po svakom pitanju krenulo nabolje. Kako kažu, u kino  Pobjedi su počeli putevima pobjede. Osim što su hit  tjedna na 057 radiju, uvršteni su i u top 20 na Radio  Zadru. U međuvremenu su snimili novi promo materijal  sa četiri stvari, a motivirani trenutnom potražnjom, kažu  kako će ubrzo ponovno u studio.
– U zadnjih pet miseci sviramo sto na sat. Ove subote po  treći put sviramo u kino Pobjedi u sklopu Mini vala, a to  je ujedno i rekord nekog banda po broju sviranja u tom  prostoru. Posli toga ćemo se spremati za nastup na  Made in Zadar u Zagrebu 17. travnja i Palach 16.  svibnja, di ćemo nastupati skupa sa Alergijom. A  između tih nastupa ćemo uvatiti vrimena da se  posvetimo snimanju spota za pismu “Ajme meni nije mi  dobro”, govori Degi.
Osim spomenutih pjesama na promo materijalu se  nalaze i jednako poularne “Trajekt”, “Brod” te “Maslina”,  a od prijašnjih valja istaknuti “Na shkolju”, “Maladjokka  Timmidodji” i druge.
– Naše pisme su, što bi se reklo, kratke i jasne. Početnu  ideju uglavnom imamo Degi i ja, na što se Marino i  Bobo posli nadovežu. Sviranjem se planiramo baviti  sve dok od toga ne budemo mogli lagodno živiti, znaš  ono, otiči na Bahame i to, zapravo dok ne budemo  megapopularni, kroz smijeh kaže Mrva.
Iako ne megapopularni, koliko su trenutno, govori i   činjenica da je navijačka skupina Tornado nedavno na  utakmici u dvorani na Višnjiku izvisila transparent sa  natpisom Ajme meni nije mi dobro, što je vjerojatno bila  asocijacija za trenutno stanje u KK Zadru, a Sexy-ima  jako dobra reklama ali i znak da su popularni među  svakakvim skupinama ljudi.
– Ovim putem pozdravljamo Tornado. Pozdravljamo i  sve lipe Zadranke, a oni koji se osjećaju zakinuto, nek  se ne ljute, nego neka dođu na naš koncert, kažu  Sexymotherfuckers.
Nadajmo se da će im i ubuduće ići sve ovako glatko, i  nadajmo se da će njihov žanr, dalmatinski hop-cup,  kako ga nazivaju, biti popularan i van dalmatinskih  regija.