Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Irska književnost u kontekstu globalizacije

Autor: Marijana Roščić

19.03.2009. 23:00
Irska književnost u kontekstu globalizacije

Foto: Filip BRALA



Na Sveučilištu u Zadru u okviru studentskog projekta ‘Irski dani’  održana su dva predavanja vezana za irsku književnost i  kulturu uopće. U prvom dijelu  predavanje je održala mr.sc.  Vesna Ukić koja je svoje predavanje bazirala na proznom  izričaju, dok je u drugom dijelu bilo riječi o irskoj poeziji,  točnije o W.B.Yeatsu, povodom 70-te obljetnice njegove  smrti.
Ukić je istaknula u uvodnom dijelu svog predavanja  “Irska književnost u kontekstu globalizacije” kako je ovo  inače tema kojom se djelomično bavi u svom doktorskom radu. Irska kultura postala je izrazito popularna na  prijelazu 20./21. stoljeće, možemo usputno spomenuti popularnost irskih plesnih točaka, zatim autore Franka  McCourta (Anđelin prah),  Ceceliu Ahern (P.S.Volim te)  prema čijim su djelima snimljeni i filmovi, što je doprinijelo popularizaciji irske  književnosti- navodi Ukić.  Kritičarski stav je da se irska  kultura nanovo izgrađuje kroz  interakciju s drugim kulturama, američku, europsku i druge te time nadilazi uske, lokalne irske okvire dobivajući  globalizacijski aspekt – nadodaje Ukić.
Kroz prizmu stvaralaštva  suvremene irske autorice  Emer Martin (1968.) Ukić je  ukazala na prisustvo globalizacijskih trendova u njezinim romanima od kojih nijedan nije preveden na hrvatski jezik (Breakfast in Babylon, Baby Zero, More bread  or I’ll appear). U ovim romanima vidljiva je povezanost  s autoričinim životom (emigracija, preživljavanje, konzumiranje svakojakih opijata,  itd.). Dijaspora prikazana u  irskim romaninma pretjerano  je romantizirana, kod ove autorice vidimo prisutnost likova s margina društva, nekovencionalnih suprotnosti irskoj obitelji pa tako primjerice imamo likove svećenika  homoseksualca, očevi koji su  uvijek bili snažni, nasilni, stupovi obitelji ovdje se tek spominju ali vidljivo je njihovo  naslijeđe (maloumnost) kod  potomstva. Autorica se ne libi  pisati o homoseksualnosti,  uživanju u opijatima, surovom  i neizbježnom raspadu obitelji  a kroz sve to proteže se crnohumorna slika današnjice.  Na taj način autorica ugrađuje  globalizacijske trendove u  svoje romane dajući posve novu sliku irskog društva (npr.  emigracija Iraca ne radi gladi  kao u prošlosti već naprosto  poradi dosade i bježanje od  ustaljenih normi življenja)  -završila je Ukić svoje nadasve  zanimljivo predavanje.
Irski dani se održavaju već  petu godinu zaredom zahvaljujući entuzijazmu studenata anglistike i njihovih profesora, a o atraktivnosti sadržaja i odabranih tema svjedoči broj studenata koji su i na  ovo predavanje došli u velikom broju.