Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Metamorfoze čudesnih antropomorfizama

Autor: Nikola Markulin

19.03.2009. 23:00
Metamorfoze čudesnih antropomorfizama

Foto: Filip BRALA



U četvrtak navečer je u Gradskoj loži svečano otvorena izložba crteža “Proteus – varijacije” Tomislava Čeranića. Izložbu je organizirala Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, a na svečanom su otvaranju govorili Hrvoje Perica, voditelj Narodnog muzeja, i Ljubica Srhoj-Čerina, voditeljica Galerije umjetnina.
– Nije prvi put da Zadar ugošćuje ovog vrsnog i profinjenog crtača. Njegova izvanredna crtačka vještina kod gledatelja izaziva nedoumicu radi li se o grafici ili, možda, kompjuterskoj simulaciji. Umjetnikove početke možemo smjestiti u vrijeme postmodernog proboja, ali ga od postmodernista razlikuje izvanredna vještina i odnos prema uzorima, koje on, za razliku od njih, ne ironizira. Iz djela se očituje empatija i duhovna srodnost s prethodnicima. U ovom nam ciklusu Čeranić predstavlja začuđujuće metamorfoze čudesnih antropomorfizama. Autor korištenjem toplijih smeđih nijansi otapa strogost crno sivih. Ovi crteži govore o potpunoj posvećenosti umjetnosti, kazala je Ljubica Srhoj-Čerina.
U katalogu ove izložbe u tekstu naslovljenom „Protejeve postmoderne varijacije” dr. sc. Vinko Srhoj, profesor Odjela za povijest umjetnosti zadarskog sveučilišta piše: „Teško je zamisliti prikladnije božanstvo od onoga kojemu je Tomislav Čeranić posvetio svoj noviji crtački ciklus „Proteus – varijacije”. Riječ je o bogu morskih prostranstava Proteju koji može poprimiti bilo koji oblik… Protejeva osobina je da se nikad jasno ne očituje, a na pitanja odgovara zakučasto, ostavljajući prostor nagađanjima i zagontekama. U ciklusu „Proteus – Varijacije” i Čeranić protejski zagoneta prizor stavljajući promatrača na sto čuda u pokušaju da iz naoko jasnih i nedvosmislenih oblika otkrije poruku koju mu upućuje nov sklop nastao neočekivanim spajanjima… Poruka tih crteža je da je sve moguće i da je baš ono što se čini nevjerojatnim na spoju nespojivog, upravo najvjerojatnije u toj crtačkoj fantaziji. Čeranić kao da nas na tragu nadrealista uvjerava da najudaljenije pojave, veliki vremenski rasponi i najoprečnija bića, kada se približe, zaiskre očaravajućom ljepotom različitosti, i da upravo zato što su nesvodivi pod prilježne harmonije istovrsnosti, zrače nesvodivom posebnošću… Čeranić skrupulozno iscratava svaki detalj predmeta ili bića, kao da ne želi da njihovu stvarnu opstojnost itko dovede u pitanje. Pritom nas sili da budemo potpuno svjesni materijalne nedvojbenosti motiva, da ga odmah prepoznamo, ali i da taj dobro poznati predmet ili biće doživimo dijelom najneobuzdanijeg novog sklopa… Najveće postignuće Čeranićeve crtačke operacije upravo je uvjerljivost koja proizlazi iz suverena i rukopisno dosljedna iscrtavanja novih entiteta nastalih povezivanjem nespojivosti. Stvaranje novog organizma od dijelova udaljenih izvorišta prati sjajna crtačka elaboracija koja rukopisno ujednačava i pomiruje sve te razlike, sav taj iz ranijih cjelina izglobljen svijet…”
Izložba će u Gradskoj loži biti postavljena do 12. travnja.