Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Umjesto bućkanja u kadi – tuširanje

Autor: Katarina Belić

19.03.2009. 23:00
Umjesto bućkanja u kadi – tuširanje

Foto: Adam VIDAS



Jučer je u prostorijama  HSS-a Zadar organizacija žena  HSS-a Zadarske županije “Hrvatsko  srce” održala konferenciju za novinare u povodu Svjetskog dana zaštite voda koji se obilježava 22. ožujka.
Sve veća potrošnja pitke vode s  obzirom na sve veći rast stanovništva  i sve veća  privatizacija javne vodoopskrbe, dva su najveća problema  na koje posebno upozorava Irena  Devčić Buzov, predsjednica organizacije žena Zadarske županije “Hrvatsko srce”.
– Zalihe pitke vode svakim su  danom sve manje i trenutačno na  svijetu postoji 200 mogućih kriznih  žarišta povezanih s problemima vodoopskrbe. Ono što svima predstavlja prijetnju je njezina privatizacija  jer voda je opće dobro i pristup vodi  spada u osnovno ljudsko pravo. No s  vremenom je voda postala vrlo tražena i skupa roba s kojom se sve više  trguje, kazala je Devčić Buzov.
U glavne potrošače vode u svijetu  spada poljodjelstvo koje troši oko 70  posto vodnih zaliha, industrija 24  posto, a potrošnja vode za kućanske  potrebe iznosi oko 8 posto od ukupne količine potrošene vode. Svjetske  korporacije danas vodom opskrbljuju oko 20 posto stanovništva  zemalja  u razvoju, zbog čega su cijene vode  vrlo često nerazumno visoke te u  nekim zemljama gotovo da dosežu  polovicu mjesečnih prihoda.
Zanimljivo je da u mnogim situacijama Svjetska banka i Međunarodni fond (MMF) država odobravaju kredite pod uvijetom da privatiziraju vodoprivredu i druge komunalne usluge, a kao primjer može  poslužiti Argentina, odnosno Buenos Aires, zbog čega danas iz njihovih slavina ne teče pitka voda.
– Hrvatska se ovakvih stvari za  sada ne treba bojati zahvaljujući  donesenoj Strategiji o gospodarenju  vodom za razdoblje od 2008. – 2038.  godine. Prema toj strategiji sprječava  se privatizacija vodnih resursa i ona  je ključan dokument na temelju kojeg je izrađen prijedlog Zakona o  vodama. Za provedbu te strategije  Hrvatska će izdvojiti 50 milijardi  kuna, stoga građani mogu biti mirni  jer u naslijeđe svojoj djeci ostavljaju  barem pitku vodu, kazala je Devčić  Buzov. Prema nacionalnom izvješću  o kvaliteti vode u Hrvatskoj vidljivo  je da je trend onečišćenja zaustavljen, no glavni problem predstavlja organsko onečišćenje vode. Naime, duž Jadranske obale brojni ispusti kanalizacije odlaze izravno u  more bez najosnovnijeg pročišćavanja. Brojne crne jame su nepropisno izgrađene i iz njih otpadne  vode ulaze u krš. Kako bi se taj  problem riješio pokrenut je Jadranski projekt koji provode Hrvatske  vode.
– Prema svjetskom izvješću koje je  objavio UNESCO prema bogatstvu  dostupnosti vodnih izvora Hrvatska  se nalazi na 5. mjestu i obiluje izrazito kvalitetnom vodom. No, ukupna  potrošnja vode za piće u Hrvatskoj u  stalnom je porastu te sada iznosi 230  litara pitke vode po stanovniku na  dan. Stoga svatko od nas može nešto  učiniti u tom pogledu kao, naprimjer, promijeniti svoje dnevne navike  tako da zamijenimo kupanje u kadi  tuširanjem, da vodu iz slavine ne  pustimo da teče za vrijeme pranja  zuba i slično. Iako se ovakve uštede  čine smiješno malene, doprinos svakog pojedinca iznimno je bitan i to  ne smijemo zaboraviti, dakle: misli  globalno, djeluj lokalno, zaključila je  Devčić Buzov.